Καιρός να απαλλαγούμε από εμμονές

3 Min Read

Σέβομαι απολύτως τους εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Διότι είναι από εκείνους τους διορισμένους του δημόσιου τομέα που εργάζονται πράγματι σκληρώς. Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με εκείνους που έχουν την ευθύνη για τον καθαρισμό των δρόμων. Απόδειξη το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μια από τις πιο βρώμικες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγμα για το οποίο έχουν ευθύνη και αρκετοί συμπολίτες με την ατομική συμπεριφορά τους. Και μιλώ μόνο για την Αθηνά επειδή σε αυτήν ζω, αυτής τους δρόμους βλέπω καθημερινώς.
Με απόλυτο λοιπόν σεβασμό στην προσφορά αυτών που εργάζονται στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω με τους συνδικαλιστικούς τους ηγέτες στην μανιχαϊστική τοποθέτηση τους απέναντι στο νομοσχέδιο που παρέχει, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την δυνατότητα να εκχωρούν, μέρος του έργου του καθαρισμού των πόλεων, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι λάθος να επιχειρείται η προσέγγιση της υπόθεσης αυτής με την λογική του «άσπρου-μαύρου». Το αίτημα τους δεν θα έπρεπε να είναι ένα απόλυτο «ΟΧΙ» στην είσοδο των άδοτων σε αυτόν τον τομέα. Αλλά να θωρακίζει ο νόμος τα κεκτημένα τους. Την προστασία των θέσεων εργασίας τους και των αποδοχών τους.
Κακά τα ψέματα. Οι καθαρότεροι δημόσιοι χώροι της ελληνικής πρωτεύουσας, χώροι που πράγματι απαστράπτουν από καθαριότητα, είναι οι σταθμοί του μετρό. Και αυτό δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι την ευθύνη για την καθαριότητα τους έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρίες. Ενώ αντιθέτως σε άλλους δημόσιους χώρους, ακόμη και σε νοσοκομεία, μπορεί κανείς να δει την επιπολαιότητα του «καθαρισμού» που διέπεται από το πνεύμα του «όσα βλέπει η πεθερά».
Θα συντασσόμουν πλήρως με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αν το αίτημα τους ήταν να υπάρξουν σαφείς πρόνοιες ώστε ο χώρος της καθαριότητας να μη γίνει αντικείμενο δουλικής εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας από ιδιωτικές εταιρίες. Αν δηλαδή ζητούσαν να κατοχυρωθούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Να υπάρχει σαφής νομοθετική πρόβλεψη ότι οι ιδιωτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν μέρος αυτού του έργου, δεν θα μπορούν να πληρώνουν, τους ανθρώπους που θα απασχολούν, με μισθούς κατώτερους από τις αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις.
Κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από την εμμονή ότι οι ιδιώτες είναι «κατάρα» και ότι μόνοι …ευλογημένοι είναι οι διορισμένοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μοιραστείτε την είδηση