Καλλίρης: Να βοηθήσουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις και οι φορείς για να απασχοληθεί κόσμος στην περιοχή

4 Min Read

Χαρακτήρισε το εγχείρημα «χρυσή ευκαιρία» για την Δυτική Μακεδονία

Την βοήθεια των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των επιμελητηρίων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των φορέων για να απορροφηθούν οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις επενδύσεις που θα δημιουργηθούν από τις προσκλήσεις του ΔΑΜ, ζήτησε ο Διοικητής Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης. Ο κ. Καλλίρης μιλώντας το Σάββατο στις εργασίες του Balkan Energy Forum στην Κοζάνη έκανε λόγο για δημιουργία περίπου 1200 θέσεων εργασίας, οι οποίες αναμένεται να δημιουργηθούν εντός διετίας.

- Advertisement -

«Έχουμε 130 εκατομμύρια ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 150 εκατομμύρια για μεγάλες επιχειρήσεις νέες και υφιστάμενες. Συν τις προσκλήσεις που βγαίνουν από το ΔΑΜ υπολογίζουμε πως θα προκύψουν περίπου 1900 θέσεις εργασίας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται απλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Αυτούς τους ανθρώπους όμως θα τους βρούμε στην περιοχή; Θα βοηθήσει το ΕΒΕ και το Πανεπιστήμιο; Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις; Θα γυρίσουν αυτοί που έφυγαν στην περιοχή; Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να πετύχει για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου της περιοχής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλλίρης.

Ο ίδιος κάλεσε τους εμπλεκόμενους Δήμους και την Περιφέρεια να βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν. Όπως ανέφερε, ενώ οι επενδύσεις προχωρούν κεντρικά όταν χρειάζονται χαρτιά από πολεοδομίες και δημόσιες υπηρεσίες παρατηρούνται καθυστερήσεις και ζήτησε να αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα.

«Το 2024 είναι χρονιά ορόσημο για το επιχειρείν της περιοχής. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και πρόκειται για την χρυσή ευκαιρία της Δυτικής Μακεδονίας που πρέπει να εκμεταλλευτεί. 1 δις θα πάει στην Δυτική Μακεδονία και όχι αλλού. Υπάρχουν αγκυλώσεις και δυσκολίες αλλά θα πετύχουμε όλοι μαζί ως μια γροθιά και το 2025 θα είναι μια πολύ δημιουργική χρονιά για την περιοχή» επεσήμανε ο κ. Καλλίρης.

Μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτες προσκλήσεις για τα εδάφη της ΔΕΗ

Από την μεριά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ Δέσποινα Γκαράνη, ανακοίνωσε πως για να αρχίσει η τελική παράδοση των εδαφών από την ΔΕΗ στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ, θα χρειαστεί πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα που ήδη «τρέχει» τις διαδικασίες. Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι αυτά που ορίζουν τις χρήσεις γης και προορίζονται για επενδύσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο πιστοποίησης θα ξεκινήσει από τα αδιατάραχτα εδάφη που υπολογίζονται σε περίπου 20.000 στρέμματα και στη συνέχεια τα αδιατάρακτα.

«Μέσα στο καλοκαίρι θα βγουν από οι πρώτες προσκλήσεις προς επενδυτές για τα αδιατάρακτα εδάφη, κοινώς τα «φιλέτα». Ελπίζουμε πως θα υπάρξει ενδιαφέρον και θα δώσει αυτό τη νότα αισιοδοξίας στην περιοχή για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Γκαράνη.

Πλακεντάς: Δεν είναι δίκαιη η μετάβαση και είμαστε δύσπιστοι ότι θα πετύχει μέχρι το 2028

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς επέκρινε την Κυβερνητική απόφαση για απολιγνιτοποίηση χωρίς προετοιμασία και μίλησε για άδικη και όχι δίκαιη μετάβαση. Εξέφρασε την δυσπιστία του για το αν όλα όσα ανακοινώνονται πετύχουν μέχρι το 2028, διαχωρίζοντας, όπως είπε, τις περιόδους μετάβασης σε «Μουσουρούλη και μετά εποχή» εξηγώντας πως μόνο με τον κ. Καλλίρη και τον κ. Παπαθανάση υπάρχει επικοινωνία και ουσιαστική συζήτηση.

«Ανακοινώθηκε ότι το οικονομικό μοντέλο της περιοχής αλλάζει αλλά μέχρι σήμερα ούτε μια επένδυση δεν έχει έρθει στην περιοχή. Μιλάτε για μετασχηματισμό και αναδιάρθρωση της ενεργειακής μας ταυτότητας. Αν αυτό σημαίνει φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες εμένα δεν με εκφράζει. Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας λέει ότι θα χαθούν 19.000 θέσεις εργασίας και 8 στους δέκα νέους της περιοχής που φεύγουν να σπουδάσουν δεν γυρίζουν πίσω. Πρέπει για κάθε θέση εργασίας που χάνεται να δημιουργείται μια άλλη θέση εργασίας αλλιώς οποιοδήποτε αναπτυξιακό μοντέλο θα αποτύχει» ανέφερε σε αυστηρό τόνο ο κ. Πλακεντάς.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση