Καλοκαιρινές ιστορίες, της Τάνιας Ώττα

4 Min Read

Είναι που άλλαξε η διάθεση μας, υποδεχόμενοι το καλοκαίρι, έστω και λίγο καθυστερημένα φέτος, και αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Μακρύς ο χειμώνας, φορτωμένος και δύσκολος, μας κάνει να διψάμε για λίγη χαλάρωση, για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας, μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας και το άγχος των υποχρεώσεων. Αυτά άλλωστε δεν τελειώνουν ποτέ.
Μας αρέσει να βλέπουμε τον ήλιο και να νιώθουμε τη ζεστασιά του. Μας αρέσει η θαλασσινή αύρα και ο βουνίσιος αέρας, η μαγεία των αποδράσεων και η ελευθερία του μυαλού. Το καλοκαίρι προσφέρεται για όλα αυτά. Είναι η εποχή που γράφονται οι πιο ωραίες ιστορίες. Ιστορίες στην άμμο, στην καρδιά μας , στο μυαλό μας ή κάπου αλλού. Άλλες θα αντέξουν στο χρόνο, άλλες θα τις σβήσει το κύμα, άλλες θα τις παρασύρει ο άνεμος. Καμία δεν θα ξεχαστεί όμως. Θα αφήσει το δικό της στίγμα, συμπληρώνοντας το παζλ με τις στιγμές της ζωής μας.
Για μερικούς το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για σημαντικές αλλαγές και μεγάλες αποφάσεις. Γι΄αυτούς που το μυαλό τους διψάει για περιπέτεια και το ανήσυχο πνεύμα τους θέλει να δημιουργήσει. Οι σκέψεις μπαίνουν σε σειρά, μαζί με τους στόχους και τα ανεκπλήρωτα όνειρα και γίνεται ένας μικρός απολογισμός όσων προηγήθηκαν.
Υποχρεώσεις, άγχος, χαρές και λύπες, γεμάτο ασφυκτικά το πρόγραμμα της χρονιάς που πέρασε, το βάζουμε στο πάνω μέρος της ντουλάπας, μαζί με τα χειμωνιάτικα και με ότι μας βαραίνει το μυαλό.
Μαθητές και φοιτητές αφήνουν στην άκρη τα βιβλία και ετοιμάζονται να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους . Στις παραλίες ή στην εξοχή, στις πόλεις ή στην επαρχία, σε συγγενείς ή φίλους, ο χρόνος θα περάσει γρήγορα αφήνοντας πίσω του μία γλυκιά ή ίσως και μία πικρή γεύση για κάποιους. Εργαζόμενοι που περιμένουν με αγωνία να πάρουν την πολυπόθητη καλοκαιρινή τους άδεια, να ξεθολώσει το μυαλό τους και να ξεκουραστούν σωματικά και ψυχικά. Ακόμη κι αυτοί, όμως, που δεν έχουν την δυνατότητα, οικονομικά ή πρακτικά, να απολαύσουν το καλοκαίρι τους όπως θα ήθελαν, δεν αρνούνται να τους παρασύρει η μαγεία του καλοκαιριού. Γιατί η ζωή είναι τόσο γλυκιά που αξίζει να τη ζούμε κι ας μην είναι όπως την ονειρευόμαστε ή όπως την ποθούμε. Είναι κι αυτοί που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή και δεν θέλουν αυτό το καλοκαίρι να είναι το τελευταίο τους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της ζωής, που διψούν απεγνωσμένα για καλοκαίρια και χειμώνες και δεν το βάζουν κάτω. Θέλουν να γεμίσουν το βιβλίο της ζωής με ιστορίες, με όμορφες αναμνήσεις, με ξεχωριστές στιγμές. Αυτοί οι άνθρωποι μας δείχνουν πόση αξία έχουν όχι μόνο τα καλοκαίρια μας, αλλά όλες οι εποχές του χρόνου, η καθεμία με τη δική της αξία και ομορφιά.
Νέες γνωριμίες, νέοι έρωτες, νέοι φίλοι, ταξίδια σε νέους προορισμούς ή σε αγαπημένα μέρη, σημαντικές επαγγελματικές αποφάσεις, πολύτιμος χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους, γιορτές και πανηγύρια, βόλτες και ξενύχτια, όλα χωρούν στην ατζέντα του καλοκαιριού κι όλα έχουν τη δική τους χάρη. Κι αν ο χρόνος περάσει γρήγορα τότε σημαίνει ότι ήταν ευχάριστος. Θα αφήσει πίσω μία γλυκιά γεύση για τις στιγμές που απολαύσαμε και μία πικρή συνάμα, γιατί ίσως να θέλαμε λίγο ακόμη. Ίσως κάποιες στιγμές δεν θέλαμε να τελειώσουν και κάποιες άλλες να κρατούσαν παραπάνω. Όπως και να ‘χει το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μας εποχή. Έχει αυτή τη μοναδική ικανότητα να μας μεθάει γλυκά και να μας κάνει να το προσμένουμε με αγωνία.
Μολύβι και χαρτί και ξεκινάμε….Καλό καλοκαίρι!!!

Μοιραστείτε την είδηση