“Καντίντ ή η αισιοδοξία” του Βολταίρου – Μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και του Θεάτρου Πόρτα σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου

5 Min Read

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζουν ένα εμβληματικό έργο των γαλλικών γραμμάτων, τον Καντίντ ή η αισιοδοξία του Βολταίρου σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Ένα έργο με ανελέητο χιούμορ, καταιγιστική δράση και συναρπαστική αφήγηση που στηλιτεύει σε βάθος όλα τα κακώς κείμενα της εξουσίας, των προκαταλήψεων, του φανατισμού, της θρησκοληψίας, του ρατσισμού, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το κείμενο του Βολταίρου γράφεται στα 1759, την εποχή που ο Διαφωτισμός άρχιζε πλέον με πολύ πιο σίγουρα βήματα να καθορίζει το πνευματικό και κοινωνικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου και να διαφαίνονται με σαφήνεια οι επιρροές του στις μεταβολές του πολιτικού κλίματος, οι οποίες θα γιγαντώνονταν σε θύελλες που θα συντάρασσαν τον δυτικό κόσμο, μέσα από  την Αμερικανική, τη Γαλλική και αργότερα την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Καντίντ (ο αθώος,ο απλοϊκός, ο αγαθός, ο αγνός …στα γαλλικά) είναι ταυτόχρονα ο τίτλος του έργου του Βολταίρου, καθώς και το όνομα του κεντρικού του ήρωα. Ο Καντίντ είναι ένας εύπιστος, φιλομαθής και χαρούμενος νέος, που μεγαλώνει στη Βεστφαλία στον πύργο του βαρώνου Θούντερ-τεν Τρονκ. Παρ’ ότι κάποιο ένοχο μυστικό κρύβεται πιθανότατα πίσω από την καταγωγή του, ο Καντίντ δεν μοιάζει να έχει λόγους να ανησυχεί για τίποτε. Όλα είναι υπέροχα για τον Καντίντ στην υπέροχη Βεστφαλία και τον υπέροχο πύργο του υπέροχου βαρώνου που έχει κόρη την υπέροχη Κυνεγόνδη, για την οποία ο Καντίντ βιώνει το υπέροχο αίσθημα του έρωτα (με ακόμη πιο υπέροχο το γεγονός πως υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της υπέροχης Κυνεγόνδης). Όλα υπέροχα ως τη στιγμή που σε μια απόμερη γωνιά του υπέροχου κήπου του πύργου ο βαρώνος συλλαμβάνει επ αυτοφώρω την Κυνεγόνδη και τον Καντίντ να ασκούν κάποια «πειράματα φυσικής» με σκοπό να μάθουν περισσότερα πάνω στην υπέροχη φύση του έρωτα. Από εδώ και πέρα όλα αρχίζουν να αλλάζουν. Ο Βαρώνος δεν δείχνει καμία υπεροχή και εκδιώκει κλοτσηδόν τον Καντίντ από τον «παράδεισο» του Θούντερ-τεν Τρονκ. Ο Καντίντ δεν πτοείται και συνεχίζει με τη βαθιά πίστη ότι αφού ο κόσμος που ζούμε δεν μπορεί παρά να είναι ο καλύτερος δυνατός, προφανώς ό,τι του συμβαίνει του συμβαίνει μόνο για το καλό του. Και του συμβαίνουν πολλά. Και στον ίδιο και στον κόσμο γύρω του: Πόλεμοι, σφαγές, σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, Ιερά Εξέταση, βασανιστήρια, διώξεις, ληστείες, βιασμοί, φόνοι και κάθε λογής εγκλήματα. Ο Καντίντ ζει τη φρίκη της αποικιοκρατίας, γίνεται εξερευνητής και χάνεται στα βάθη της Ν. Αμερικής όπου ανακαλύπτει το μυθικό Ελντοράντο, εκεί που οι δρόμοι αντί για χαλίκια έχουν πολύτιμα πετράδια, πλουτίζει, ξαναφτωχαίνει, μπαίνει στα σαλόνια των Παρισίων και της Βενετίας, γνωρίζει τη λάμψη και τη διαφθορά, φτάνοντας διαρκώς στο χείλος της καταστροφής, πάντα όμως ακολουθώντας την άποψη «ότι όσο άσχημα και να φαίνονται τα πράγματα εν τέλει είναι για καλό». Στο τέλος της θεοπάλαβης διαδρομής του διαπιστώνει ότι για να γίνουν πραγματικά καλά τα πράγματα πρέπει να δουλέψεις κι εσύ λίγο «τον κήπο» σου.

Ο Καντίντ θεωρείται το αριστούργημα του πολυγραφότατου Βολταίρου. Γιατί όμως μας αφορά σήμερα; «Φαίνεται πως ο παράλογος και κλιμακούμενα φανατικός σύγχρονος κόσμος που ζούμε επιζητά την καυστική αφύπνιση που αντιπροσωπεύει ο Βολταίρος και ο Διαφωτισμός» σημειώνει ο Θωμάς Μοσχόπουλος. «Μια επιστροφή στα ορθολογικά και προφανή όταν μάλιστα αυτή γίνεται με ανατρεπτικό χιούμορ θα έλεγε κανείς πως είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Ο Καντίντ μπορεί να βάλει τον θεατή σε σκέψεις χωρίς ούτε στιγμή να του στερεί το ειρωνικό αυτοσαρκαστικό μειδίαμα ή ακόμη και το τρανταχτό γέλιο. Και όλα αυτά με τρόπο πνευματώδη και συνάμα πνευματικό. Ναι, επιτέλους έχουμε ανάγκη ξανά λίγο ‘’Διαφωτσμό’’ μετά από τόσο σκοτάδι».

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης όπου θα παίζεται μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει τη διαδρομή της από τις 8 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Πόρτα στην Αθήνα.

 

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Συμπαραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης & ΠΟΡΤΑ

Με τους: Μιχάλη Συριόπουλο, Ελένη Βλάχου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Μάνο Γαλανή, Παντελή Βασιλόπουλο, Φοίβο Συμεωνίδη, Βασίλη Κουλακιώτη, Δημήτρη Φουρλή

Πρώτη παράσταση στην Κοζάνη: 27 Οκτωβρίου, Αίθουσα Τέχνης
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.00

Εισιτήρια: 10€, Φοιτητικό, μαθητικό, πολυτέκνων: 7€, Ανέργων: 5€, Ελεύθερη είσοδος για ΑΜΕΑ.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2461024062

Η παράσταση Καντίντ ή η Αισιοδοξία επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μοιραστείτε την είδηση