Κατάργηση, όχι αναστολή της «ρήτρας»

3 Min Read

Αρθρογραφώ από το τέλος του χρόνου εναντίον της βάρβαρης επίθεσης των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας κατά των καταναλωτών, που ακούει στο όνομα «ρήτρα αναπροσαρμογής».  Είτε πρόκειται για την δημόσια ΔΕΗ, είτε για ιδιωτικούς παρόχους. Προειδοποιώντας, με το τελευταίο δημοσίευμα μου, πριν καταπέσω, λόγω του προβλήματος υγείας, ότι «Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται  να μένει θεατής στην επίθεση των “παρόχων” κατά νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την ληστεία αυτής της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Είναι αλήθεια ότι, κατά το πρώτο τετράμηνο αυτού του χρόνου, η κυβέρνηση σας, κ. Πρόεδρε, φάνηκε να μην έχει αντιληφθεί ούτε την έκταση ούτε την ένταση του φαινομένου. Ούτε το πώς οδήγησε, ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος σας, να γίνουν …κοψοχέρηδες. Απόδειξη αυτής της απουσίας επαφής με την πραγματικότητα ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στις 21 Μαρτίου, σε τηλεοπτικό σταθμό, με τις όποιες απέκλειε κάθε ελπίδα αναχαίτισης αυτής της βάρβαρης επίθεσης:  «Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι κάποιο τέλος, δεν είναι κάποιος φόρος που θα μπορούσε το κράτος να τον αφαιρέσει ή να τον αναστείλει».

- Advertisement -

Χρειάσθηκε να περάσουν πάνω από σαράντα ημέρες, να σας καταγγέλλει καθημερνώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας «σημαία» την βαρβαρότητα αυτής της ρήτρας, να κινητοποιηθούν με αγωγές οι δικηγορικοί σύλλογοι και με ομαδικές πρόσφυγες στην δικαιοσύνη το Ινστιτούτο Καταναλωτών, για να βγείτε και να «αδειάσετε» τον υπουργό σας, που μας έλεγε ότι η «ρήτρα αναπροσαρμογής» ούτε καταργείται, ούτε και αναστέλλεται.

Μόνο που αυτό που μας «προσφέρατε», είναι λειψό κ. Πρόεδρε. Δεν την καταργείτε αυτή την αισχρή ρήτρα, ώστε να την αντικαταστήσετε με ένα άλλο σύστημα έλεγχου των επιβαρύνσεων από τις αναπόφευκτες αυξήσεις των τιμών ενεργείας που προκαλεί ο πόλεμος του παράφρονος ιμπεριαλιστή νεοτσάρου της Μόσχας Βλαντιμίρ Πούτιν. Απλώς αναστέλλετε την ισχύ της. Δηλαδή την αφήνετε να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μας.

Ασφαλώς τα μέτρα που ανακοινώσατε προσφέρουν μια σημαντική ανακούφιση. Έστω και αν αρνείται να το παραδεχθεί ευθέως ο κ. Τσίπρας. (Το παρέχεται εμμέσως, όταν αποδίδει τα όσα ανακοινώσατε στις πιέσεις που σας άσκησε). Και πράγματι ξεπερνούν το «αργοκίνητο καράβι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά για την «ρήτρα» υπάρχει μόνον ένας δρόμος: Κατάργηση. Εδω και τώρα. Και αντικατάσταση με ένα τίμιο, απλό και διαφανές σύστημα απορρόφησης και δίκαιης κατανομής των ανατιμήσεων.

Μοιραστείτε την είδηση