Κάθε τέλος και μια νέα αρχή, της Τάνιας Ώττα

3 Min Read

Φτάσαμε λοιπόν λίγο πριν το τέρμα. Εκεί που τελειώνει μία χρονιά που σίγουρα όλοι θα θυμόμαστε. Κι εδώ, που σε λίγες ώρες αρχίζει μία νέα διαδρομή, γεμάτη προσδοκίες και όνειρα, ευχές και στόχους, όπως συνηθίζεται άλλωστε.

Η χρονιά που θα αποχαιρετήσουμε ήταν σίγουρα διαφορετική από τις προηγούμενες. Ξεκίνησε με τις ευχές όλων να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά έφερε ανατροπές, πάγωσε το χρόνο, έβαλε τις ζωές μας σε παύση, στέρησε ανθρώπους, στιγμές, πράγματα, έσβησε όνειρα κι έκανε κάποιους στόχους να είναι τόσο μακρινοί που σχεδόν να μοιάζουν άφταστοι. Ήταν μια χρονιά ορόσημο γιατί μας έκανε όλους να εκτιμήσουμε τα πιο απλά, αλλά  τελικά τα πιο όμορφα, αυτά που μας κούραζαν και μας φαίνονταν βαρετά, έκανε την καθημερινή μας ρουτίνα να γίνει αγαπητή και ποθητή και τους ανθρώπους μας πιο σημαντικούς απ’ όσο πιστεύαμε. Έκανε  τη φύση να μοιάζει καταφύγιο απόδρασης κι έβαλε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα. Αυτόν τον εαυτό που τον παραμελούσαμε, που τον ταλαιπωρούσαμε, που ξεχνούσαμε να τον φροντίσουμε μέσα στην  παραζάλη της ζωής. Μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλά και να αρχίσουμε να πιστεύουμε πάλι στο αύριο, ξεκινώντας από το παρόν και μαθαίνοντας από το παρελθόν.

- Advertisement -

Το 2020 ήταν μια χρονιά ανατρεπτική. Σε πολλούς έφερε χαρές και επιτυχίες, σε άλλους πόνο και δυστυχία, σε άλλους απόγνωση και απογοήτευση και άλλους τους πείσμωσε να προσπαθήσουν για το καλύτερο. Ίσως αυτό να είναι τελικά το πιο σημαντικό. Να μην σταματάς να προσπαθείς για το καλύτερο, γιατί πάντα υπάρχει προοπτική για βελτίωση, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Κι όπως κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή, να λοιπόν που έφτασε η ώρα να πάμε σε νέα αφετηρία. Με άγνωστη διαδρομή αλλά με πολλές ευκαιρίες για νέα σχέδια και νέους στόχους. Το άγνωστο έχει τη δική του γοητεία αλλά και το δικό του ρίσκο. Όμως έτσι είναι η ζωή, μία διαδρομή άγνωστη με εκπλήξεις και ρίσκο. Κι εμείς αυτοί που συνεχίζουμε παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες γιατί ξέρουμε ότι πίσω από τα σύννεφα κρύβεται ο ήλιος . Για τον καθένα μας.

Γέλιο, κλάμα, πόνο, θλίψη, χαρά απογοήτευση, ανθρωπιά, φιλίες, έρωτες, αγάπη, επιτυχίες, αποτυχίες, προσπάθεια, όνειρα, στόχοι, θάνατο, ζωή και πολλά άλλα στον σάκο της χρονιάς που φεύγει. Καθένα μας δίδαξε κάτι. Αυτό που μένει αναλλοίωτο είναι η δική μας εσωτερική ομορφιά που δεν επηρεάζεται από κανένα τέλος και καμία αρχή. Αυτήν θα την κουβαλάμε σε κάθε διαδρομή. Ας μην γινόμαστε αχάριστοι λοιπόν. Όσο δύσκολο κι αν είναι για πολλούς, η ζωή συνεχίζεται με ότι κι αν κουβαλάμε στον δικό μας σάκο.

Καλή χρονιά ξανά, ξανά και ξανά!

 

Μοιραστείτε την είδηση