Και τι έγινε;

3 Min Read

Συγκεντρώθηκαν κάποιες χιλιάδες άνθρωποι. Είτε τους κατεβάσουμε στους δέκα, είτε τους ανεβάσουμε στους δεκαπέντε χιλιάδες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ήταν μια αξιοσημείωτη κινητοποίηση, αφού οργανώθηκε με πρωτοβουλία πολιτών και όχι κομμάτων, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά «λαϊκό ξεσηκωμό».

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μια ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης.

- Advertisement -

*** Παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει στην «θερινή ραστώνη», αλλά και το ότι αναγκάσθηκαν οι οργανωτές να αλλάξουν, «επί του πιεστηρίου», την ώρα προσελεύσεως, λόγω της πονηρής εμμονής των, συγκεκριμένου πολιτικού χρώματος, εργατοπατέρων των μέσων αστικής συγκοινωνίας, να αλλάξουν την ώρα της στάση εργασίας, η προσέλευση δεν ήταν ευκαταφρόνητη.

*** Εάν όμως αποδεχθούμε ότι είχε την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε η αξιολόγηση αλλάζει. Μέσα σε ένα κλίμα δυσαρέσκειας, που φτάνει να αγγίζει ακόμη και τον Λάκη Λαζόπουλο, υμνωδό του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη χρεώνεται με ένα φιάσκο.

*** Γελοιοποιήθηκαν πλήρως οι προπαγανδιστικοί ισχυρισμοί των κυβερνώντων. Όποιος, καλοπροαίρετος, έκανε μια βόλτα ανάμεσα σε αυτό το πλήθος, δεν θα έβρισκε περισσότερες «μοδάτες κυρίες», με ακριβά ενδύματα ή υποδήματα, από όσα απαντώνται μεταξύ βουλευτών της συγκυβέρνησης. Μόνον τυφλωμένοι προπαγανδιστές θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι όλοι αυτοί που συγκεντρώθηκαν ήταν …κεφαλαιοκράτες που χάνουν τα προνόμια τους. Εκείνο το χαρτόνι με το σύνθημα «σε πίστεψα, σε ψήφισα, με πρόδωσες», που κρατούσε συνταξιούχος, απέδιδε την ουσία του αισθήματος που πρυτάνευε.

*** Οι οργανωτές πήραν θάρρος και υπόσχονται επανάληψη. Φαντάζομαι για το φθινόπωρο. Όταν από τα «μπάνια του λαού» θα έχουμε περάσει στις απτές συνέπειες από την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Οπότε θα έχει γίνει αισθητή η πίεση που μόλις άρχισε να ασκείται, με την αγριότητα των κατασχέσεων, όχι μόνο κατοικιών αλλά και μισθών και συντάξεων.

*** Οι κυβερνώντες, με τις σπασμωδικές αντιδράσεις τους και τις γελοίες δηλώσεις περί …εχθρών της πατρίδας, αναπαράγοντας τα περί «εχθρών του λαού» με τα όποια έγιναν οι εκκαθαρίσεις όχι μόνο του Στάλιν ή, στα καθ’ ημάς, του Ζαχαριάδη, αλλά παντός ολοκληρωτικού καθεστώτος, εμφανίσθηκαν να τρέμουν ακόμη και την σκιά τους.

Ε, όσο παίρνει ο καιρός, όσο οι πολίτες θα βιώνουν στο πετσί τους τα μέτρα που ψήφισαν οι βουλευτές των Συριζανέλ, θα έχουν πράγματι λόγο να φοβούνται περισσότερο. Όχι τον Μητσοτάκη. Αλλά τον προδομένο Μπάρμπα-Μήτσο.

 

[email protected]

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση