Κέντρο Πρόληψης «Ορίζοντες»: απολογισμός της… αθόρυβης πλούσιας δράσης

4 Min Read

Τον απολογισμό δράσης του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Κοζάνης “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”, δημοσίευσε η Πρόεδρος του φορέα Όλγα Πουταχίδου. Με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που είναι η 26η Ιουνίου, η κ. Πουταχίδου εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους και όλες που βοήθησαν και βοηθούν με όποιον τρόπο το έργο του φορέα.

Ιδιαίτερη αναφορά, γίνεται στις δράσεις σε συνεργασία με σχολεία και εκπαιδευτικούς της περιοχής, όπως οι συνολικά 40 ομάδες πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας που δημιουργήθηκαν από νηπιαγωγούς, δάσκαλους και καθηγητές. Περίπου 1000 μαθητές συμμετείχαν στη δράση με συναντήσεις ανά εβδομάδα. «Είναι σημαντικό κάθε μαθητής να βιώνει θετικά το σχολείο καθώς οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η σχολική διαρροή αποτελεί παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για την εξάρτηση αλλά και για άλλες παραβατικές συμπεριφορές. Άλλα θέματα που διαπραγματεύτηκαν οι ομάδες ήταν η ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών και εφήβων, η ώριμη λήψη αποφάσεων κ.α. Εν τέλει ο απώτερος στόχος αυτών των προγραμμάτων  ήταν να μάθουν τα παιδιά και οι έφηβοι να σέβονται την υγεία και τη ζωή τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Πουταχίδου.

- Advertisement -

Στον απολογισμό προστίθενται και οι επισκέψεις του Κέντρου σε σχολεία της περιοχής με στόχο την διοργάνωση βιωματικών εργαστηρίων και συζητήσεων με παιδιά και εφήβους. Οι «Ορίζοντες» δέχθηκαν κατά την σχολική χρονιά που πέρασε αριθμό αιτημάτων «ρεκόρ». Στα σεμινάρια που έγιναν συμμετείχαν 480 μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για θέματα που αφορούσαν στην διαχείριση της τάξης, τη στάση που πρέπει να κρατά ο εκπαιδευτικός απέναντι σε δύσκολους μαθητές ή σε μαθητές με δυσκολίες, τη διαχείριση της απώλειας στη σχολική κοινότητα κ.α.

Για πρώτη φορά σε συνεργασία με το ΚΕΔΑΣΥ Κοζάνης οργανώθηκε σεμινάριο για Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ειδικούς παιδαγωγούς των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν εμπειρίες, καλές πρακτικές και μέσα από τη συνεργασία να βγουν περισσότερο ενδυναμωμένοι στον επαγγελματικό τους ρόλο.

Ακόμη, συγκροτήθηκαν συνολικά εννιά ομάδες γονέων (180 στον αριθμό) με στόχο την υποστήριξη μεταξύ τους μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών. Σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν 28 ομιλίες με την συμμετοχή 1200 περίπου γονέων σχετικές με το ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη, την επικοινωνία με τα παιδιά και τους εφήβους, τις σχέσεις της οικογένειας με το σχολείο, την μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, το μπούλινγκ κ.α. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη 19 βιωματικά εργαστήρια με την συμμετοχή 350 γονέων με θεματολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Σε συνεργασία με τη Δομή Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου οργανώθηκαν και λειτούργησαν τρεις ομάδες υποστήριξης ανήλικων προσφύγων κοριτσιών. Αντίστοιχη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε και με το κοινωνικό ΕΚΑΒ Νεφέλη στη Νεράιδα με ανήλικα αγόρια. Για μια ακόμη χρονιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λειτούργησαν δύο ομάδες υποστήριξης φοιτητών όπου διαπραγματεύτηκαν θέματα όπως η προσαρμογή τους στην πόλη, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι μελλοντικοί στόχοι ζωής.

Τέλος το Κέντρο Πρόληψης παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαρτημένα άτομα, καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους με στόχο την υποστήριξη, την αύξηση κινήτρου για θεραπεία και την παραπομπή σε κατάλληλες θεραπευτικές δομές.

Μοιραστείτε την είδηση