Πρόεδρος Ακρινής: «Κερκόπορτα» η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για την Ακρινή

4 Min Read

Ανοίγει την συζήτηση για εναλλακτικό σχέδιο αντί μετεγκατάστασης

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Ως «κερκόπορτα» που ανοίγει την συζήτηση για εναλλακτικό σχέδιο αντί μετεγκατάστασης, χαρακτηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για την Ακρινή, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θεοχάρης Καζαντσίδης, ο οποίος θεωρεί πως κάθε εναλλακτικό σχέδιο αποτελεί «εκπτωτική λύση» μπροστά στο χρόνιο αίτημα της μετεγκατάστασης. Ο κ. Καζαντσίδης μιλώντας στον «Χ» εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την πρόταση του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα που τελικά «πέρασε» κατά πλειοψηφία, η οποία ενώ αρχικά μιλά για «αταλάντευτη θέση για μετεγκατάσταση» στην συνέχεια το αναιρεί αφού προτείνει στο υπουργείο Ενέργειας «να αναλύσει όποιο εναλλακτικό σχέδιο έχει έως τις 31 Μαρτίου».

«Θεωρώ πως αν έρθει οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο θα δείξει μια αδυναμία ως προς τις χρόνια θέση μας που είναι η μετεγκατάσταση του χωριού. Η διεκδίκησή μας είναι αυτή χρόνια τώρα και αν ανοίξουμε διάλογο για κάτι άλλο τότε είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι οι ελπίδες μας για να σηκωθεί το χωριό εκμηδενίζονται» τόνισε ο κ. Καζαντσίδης.

Να σημειωθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την περασμένη Δευτέρα στην συνεδρίασή του, συζήτησε για να επικαιροποιήσει την θέση του επάνω στο θέμα μετεγκατάσταση Ακρινής, μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής να ζητηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο αντί μετεγκατάστασης. Η δημοτική αρχή κατέβασε προς ψήφιση την παραπάνω πρόταση με ταυτόχρονη υπενθύμιση πως η θέση για μετεγκατάσταση είναι αταλάντευτη. Η μείζονα αντιπολίτευση (Λ. Ιωαννίδης) κατέβασε δεύτερη πρόταση που ζητούσε να μην υπάρχει κάτι άλλο πέραν της μετεγκατάστασης, επισημαίνοντας μάλιστα πως αν αναφερθεί το «εναλλακτικό σχέδιο» τότε είναι σαν το όργανο να «φάσκει και να αντιφάσκει». Τρίτη πρόταση κατέβασε και η παράταξη του κ. Κώστα Κύργια η οποία μιλούσε για συζήτηση στο όργανο επί της πρότασης που θα αποφάσιζαν, όποτε αποφάσιζαν, οι κάτοικοι της Ακρινής.

Ο Πρόεδρος της Ακρινής Θεοχάρης Καζαντζίδης με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστα Πουτακίδη

«Θέλω να ξεκαθαρίσω και να τονίσω στους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου, πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει από λαϊκή συνέλευση γιατί το χωριό είναι αταλάντευτα υπέρ της μετεγκατάστασης. Επίσης ο Δήμαρχος ανέφερε με αφορμή την συνέντευξη του πρώην Προέδρου της ΔΕΗ Παναγιωτάκη, πως το σενάριο της εναλλακτικής πρότασης δεν είναι τωρινό αλλά υπάρχει από το 2013 και έχει να κάνει με τηλεθέρμανση στο χωριό, νέο δίκτυο ύδρευσης, περιβαλλοντική αναβάθμιση, έργα υποδομής, θερμοκήπια κ.α. Η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει το μισό κόστος της μετεγκατάστασης που είναι 130 εκ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω έργα αν τα αθροίσουμε έχουν προϋπολογισμό πάνω από το 70 εκατομμύρια! Άρα η εναλλακτική αυτή πρόταση είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή» κατέληξε ο κ. Καζατσίδης.

 

Αίτημα για Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Ακρινής
Μετά την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, σειρά έχει η επικαιροποίηση της θέσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα. Ο Πρόεδρος της Ακρινής Θεοχάρης Καζαντσίδης θα ζητήσει την σύγκλιση του οργάνου προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη θέση για το τι πρέπει να διεκδικηθεί. «Ο Δήμαρχος Κοζάνης είπε πως το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό. Είναι λοιπόν ευκαιρία για το πολιτικό προσωπικό της περιοχής να αποδείξει ότι είναι ικανό και άξιο να φέρει εις πέρας το δίκαιο και καθ όλα νόμιμο αίτημα των κατοίκων της Ακρινής που είναι η μετέγκατασταση. Οτιδήποτε άλλο αποκλίνει από τον βασικό μας στόχο» επεσήμανε ο κ. Καζαντσίδης.

Μοιραστείτε την είδηση