ΚΙΝΑΛ Κοζάνης:Το 40% της Π.Ε. Κοζάνης παραμένει σε αυστηρό lockdown – ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων

4 Min Read

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την άρση lockdown σχεδόν το 40% της Π.Ε. παραμένει κλειστό (Δήμος Εορδαίας, Σιάτιστα και Κρόκος).  Η Ν.Ε. Κοζάνης του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε 13 μέτρα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας που αντιμετωπίζει εκτός της πανδημίας και το φάσμα της απολιγνιτοποίησης.

Με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τα υφιστάμενα εργαλεία και τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους προτάθηκαν τα πιο κάτω μέτρα:

 1. Το κράτος καλύπτει για το 2021 το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στο μέτρο περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που παρότι δεν έκλεισαν, παρουσιάζουν μείωση τζίρου. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι καμία απόλυση για 12 μήνες και καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα. (Κόστος 40 εκ ευρώ – πρόγραμμα SURE).
 2. Έκτακτο επίδομα 500 ευρώ στους 15.000 μακροχρόνια ανέργους για την τόνωση της αγοράς (κόστος 7,5 εκ ευρώ-εθνικοί πόροι) τον Ιανουάριο.
 3. Έκτακτο επίδομα (2η δόση) στην ίδια κατηγορία το Πάσχα με εισοδηματικά κριτήρια από 500-1500 ευρώ (κόστος 15,0 εκ ευρώ-εθνικοί πόροι).
 4. Άμεση καταβολή της ειδικής ενίσχυσης επαγγελματιών για τις 22 μέρες από 16/10-6/11 (μέτρα ενίσχυσης – επίπεδο 4) και ομοίως για όλους τους επιστήμονες.
 5. Έκτακτο επίδομα θέρμανσης οικογενειών ΑΜΕΑ μέχρι 1.000 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια.
 6. Μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος το 2021 για όλους ανεξαίρετα τους υπόχρεους.
 7. Στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή που αφορά το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου όλοι ανεξαίρετα οι επαγγελματίες λαμβάνουν τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέτρο αναφέρεται στους επαγγελματίες για τους οποίους ο αλγόριθμος που εφαρμόζεται καταλήγει σε ποσά μικρότερα των 2.000 μέχρι μηδενικά (Ταμείο Ανεργίας επαγγελματιών).
 8. Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης προτείνεται επιχορήγηση στο 30% του τζίρου που είχε δηλώσει κάθε επιχείρηση το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 και αναλογική εφαρμογή για τις νέες επιχειρήσεις.
 9. Συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή με ενιαία δήλωση τζίρου του 2020 και υπολογισμό των ποσών σε σύγκριση με το τζίρο του 2019 και ανάλογη εφαρμογή στους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Ποσά που τυχόν έχουν εισπραχθεί σε προηγούμενες δόσεις συμψηφίζονται.
 10. Αύξηση στα 100 εκ. ευρώ του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ειδικό υποπρόγραμμα αποκλειστικά για τις νέες αλλά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ (ΕΣΠΑ).
 11. Η αναστολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων που αποφασίστηκε είτε πρόκειται να αποφασιστεί για όλη τη χώρα να παραταθεί για 6 επιπλέον μήνες στην ΠΕ Κοζάνης . Ειδική μέριμνα επιβάλλεται να υπάρξει για τις εισφορές ΕΦΚΑ των επαγγελματιών αντίστοιχη με αυτή της άνοιξης όπως και με την παράταση του μέτρου μείωσης ενοικίου για 3 επιπλέον μήνες.
 12. Μείωση 30% στα τέλη κυκλοφορίας των ΦΔΧ και 20% στα Ε.I.Χ με έδρα την Π.Ε. Κοζάνης και δυνατότητα τμηματικής καταβολής (4 δόσεις) για όλα τα οχήματα της Π.Ε Κοζάνης συμπεριλαμβανομένων και των Ι.Χ.
 13. Αύξηση προϋπολογισμού στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ από τα 90 στα 300 εκ ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία. Είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και το μοναδικό που μέχρι σήμερα έχει προταθεί συγκεκριμένα (ΕΣΠΑ).

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υλοποίησή τους για το σύνολο της Π.Ε. στο ακέραιο και ζητούμε τη αναγκαία ενίσχυση για τις επιχειρήσεις των Δήμων και των Κοινοτήτων που συνεχίζουν να πλήττονται από το lockdown.

Ν.Ε. Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση