Κίνδυνος να χαθεί η επένδυση 1,5 δις της Sunlight

4 Min Read

Σύννεφα έχουν μαζευτεί για την επένδυση ύψους 1,5 δις της Sunlight στη Δυτική Μακεδονία καθώς φαίνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο το mega-factory παραγωγής στοιχείων λιθίου να γίνει τελικά  στη Γαλλία

Η εταιρεία έχει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο πως είχε δρομολογησει  την τεράστια επένδυση δημιουργίας βιομηχανικού πάρκου παραγωγής στοιχείων λιθίου στην Κοζάνη φαίνεται όμως πλέον υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

- Advertisement -

Όπως ανέφερε ο ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, Λάμπρος Μπίσαλας, μιλώντας στο περιθώριο της υπογραφής της δανειακής σύμβασης ύψους 25 εκατ. ευρώ της Sunlight του ομίλου Olympia με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπάρχει ενδιαφέρον από τη Γαλλία.

Όπως είπε η Γαλλική Κυβέρνηση σε μια πρώτη συζήτηση που έχει κάνει η διοίκηση του ομίλου Sunlight μαζί της, επιδοτεί με 700 εκατ. ευρώ τη συγκεκριμένη επένδυση αν γίνει εκεί. Οι συζητήσεις με τη γαλλική πλευρά έγιναν πριν από δύο μήνες. Οι συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση οι οποίες διαρκούν ήδη ενάμιση χρόνο, προκειμένου το gigafactory να γίνει στη Δυτική Μακεδονία, δεν έχουν καταλήξει. 

«Εδώ θέλουμε ακόμη δουλειά γι’ αυτό μας προβληματίζει αρκετά. Το πλαίσιο είναι πολύ πιο δύσκολο εδώ. Εκεί (σ.σ. αναφέρεται στη Γαλλία) κάθεσαι κάτω συζητάς και σε έναν μήνα έχεις προσφορά. Εδώ προσπαθείς 1-2 χρόνια και ακόμη δεν ξέρεις» είπε ο κ. Μπίσαλας. Και πρόσθεσε: «υπάρχουν χώρες που το αντιμετωπίζουν αυτό με πολύ μεγάλη ζέση γιατί βλέπουν το μέλλον να έρχεται. Γιατί οι μπαταρίες λιθίου δεν είναι απλώς ένα εργοστάσιο. Μπαίνεις σε ένα πολύ μικρό club χωρών και αποκτά βαθιά τεχνογνωσία στο μέλλον». 

Ο ίδιος σημείωσε: «και εγώ θέλω να κάνω την επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, αλλά αν δεν βγαίνει υπάρχει θέμα. Δεν θα πετάξουμε 1,5 δισ. ευρώ για να δούμε εάν θα τα καταφέρουμε ή όχι». «Επιθυμία του κ. Πάνου Γερμανού και δική μας είναι να γίνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα. Όμως σαν management πρέπει να βρω διαφορετικές περιπτώσεις και να φέρω στο διοικητικό συμβούλιο και στους μετόχους διαφορετικές περιπτώσεις για να μπορούμε να συγκρίνουμε στο τέλος που θα γίνει το εργοστάσιο» ανέφερε ο επικεφαλής της Sunlight. 

Στην ερώτηση του Euro2day.gr αν η Sunlight θα εξέταζε κάποια άλλη χώρα για να δημιουργήσει το gigafactory της στην περίπτωση που είχε θετική απόκριση από την ελληνική Κυβέρνηση ο κ. Μπίσαλας είπε: «ο κ. Πάνος Γερμανός θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Στο τέλος θα πρέπει να δούμε πως μπορεί να γίνει το εργοστάσιο. Τα θέλω μας θα πρέπει να μπουν σε μια λογική».

Ο επικεφαλής της Sunlight ανέφερε ότι τα οφέλη, αν το εργοστάσιο γίνει στη Δυτική Μακεδονία, θα είναι πολλαπλασιαστικά. «Τα παράπλευρα οφέλη είναι τεράστια. Θα έχουμε προμηθευτές μας που θα έρθουν να στήσουν εργοστάσια έξω από το δικό μας. Έχουμε συμφωνήσει ήδη να στήσουν εργοστάσια έξω ακριβώς από το δικό μας εργοστάσιο. Αυτό δεν υπολογίζεται σε αυτό που θα φτιάξουμε εμείς».

Η επένδυση για το gigafactory στοιχείων λιθίου εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ -σ.σ. υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 2 δισ. ευρώ- και θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης. 

Με πληροφορίες euro2day

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση