Κινητοποίηση ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού

3 Min Read

Φορείς και σωματεία λένε πως “δεν βγαίνει ο μήνας”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης στην Κοζάνη, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να μπει «φρένο» στους φόρους για να μπορέσουν οι πολίτες να πάρουν «ανάσα και να ζήσουν αξιοπρεπώς»

Οι διοργανωτές ανέφεραν πως οι αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια είναι πλέον δυσβάσταχτες και πως ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις σε έμμεσους φόρους κατά 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καλούνται να πληρώσουν 6,2 δις ευρώ περισσότερους φόρους σε σχέση με το 2023.
Ταυτόχρονα έθιξαν και το θέμα του ασφαλιστικού και συγκεκριμένα των ενσήμων ασφάλισης που μειώνονται με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συνταξιοδότηση. Αναφορά έγινε και στα ατυχήματα στους χώρους εργασίας με την Ομοσπονδία Οικοδόμων να αναφέρει πως μέχρι σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους το 2023 σε χώρους δουλειάς 18 εργαζόμενοι.

Επίσης, στάθηκαν και στο ζήτημα των ενσήμων αναφέροντας πως κάθε ημέρα δουλειάς δεν είναι και ημέρα ασφάλισης, με αποτέλεσμα τα ένσημα τους να είναι ελάχιστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την συνταξιοδότηση και το δωροαδειόσημό, τονίζοντας πως έως τώρα κανένας ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει λύση.

Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους οικοδόμους που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων στους οικοδόμους και κάθε ημέρα δουλειάς να είναι και ημέρα ασφάλισης, επαναλειτουργία σε σταθερή βάση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις κατασκευές, που έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και μία δεκαετία καθώς και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος,φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ σε ενέργεια και βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Επίσης, ζητούν να καταβληθούν κανονικά τα Δώρα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όπως και σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση