Κινητοποίηση των φοιτητών για την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια

3 Min Read

Κινητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για να δηλώσουν τη στήριξη τους στους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την επίθεση που δέχθηκαν, έκαναν χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Με την κίνησή τους οι φοιτητές καταδικάζουν την επίθεση των ΜΑΤ μέσα στον χώρο του ΑΠΘ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν φοιτητές από τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται να προστατεύσει ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ουσιαστικά κλειστό στις ανάγκες των φοιτητών για μόρφωση, για φοιτητική μέριμνα, για στελέχωση και εξοπλισμό εργαστηρίων» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Μενύχτας. Ο ίδιος ανέφερε πως η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα νόμο-πλαίσιο, ο οποίος θα περιέχει συγχωνεύσεις τμημάτων. «Η διοίκηση του πανεπιστημίου θα φέρει εκτελεστικό διευθυντή, που αυτός θα καθορίζει το που θα πηγαίνει η χρηματοδότηση του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Φέρνουν επιχειρήσεις μέσα στα πανεπιστήμια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δίνεται έμφαση στην παραγωγή γνώσης» είπε ο κ. Μενύχτας.

«Καταδικάζουμε τα γεγονότα στο ΑΠΘ, την καταστολή και λέμε ένα μεγάλο όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν θέλουμε την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια μας» τόνισε ο Θανάσης Δήμου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. «Θέλουμε Πανεπιστήμια που η γνώση και η εκπαίδευση θα ανθίζει, θα μεταλαμπαδεύεται και τα κεφάλια μας θα είναι ανοιχτά, όχι από χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και τα γκλομπ, αλλά ανοιχτά στην εκπαίδευση, μόρφωση και πραγματική και ουσιαστική παιδεία» επεσήμανε ο ίδιος.

«Καταδικάζουμε τα μέτρα καταστολής που παίρνει η κυβέρνηση ενάντια σε κάθε φοιτητή, ο οποίος προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι οργανωμένα, να διεκδικήσει καλύτερες σπουδές και ένα καλύτερο μέλλον για τη φοίτηση του. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πως μέσα από διεκδικήσεις, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην κυβερνητική πολιτική ενάντια στα πανεπιστήμια. Σε όλα τα πανεπιστήμια, όπως και στο δικό μας, υπάρχουν τεράστια προβλήματα, όπως είναι οι ελλείψεις καθηγητών» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Νίκος Θεοφιλόπουλος.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ακολουθήσει νέα κινητοποίηση από τους φοιτητές ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις 11 το πρωί, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση