Κοινότητα Πενταλόφου: Eoρτασμός 200 χρόνων από την κτίση του πολιούχου Αγίου Αθανασίου (1816-2016)

5 Min Read

Πέρασαν διακόσια χρόνια, δύο ολόκληροι αιώνες από το χτίσιμο της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, του Πολιούχου του χωριού μας. Η πανέμορφη πετρόκτιστη εκκλησιά που δεσπόζει στο κέντρο του ιστορικού μας χωριού, του κραταιού πάλαι ποτέ Ζουπανίου, της ναυαρχίδας των Μαστοροχωρίων, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του χωριού μας και της περιοχής μας, με όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα διακόσια χρόνια που πέρασαν, γεγονότα που σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου μας.

Οι πρόγονοί μας, πιστοί χριστιανοί και πατριώτες, αγνοί και πραγματικοί Έλληνες με όλη την σημασία της λέξεως, ασύγκριτοι κουδαραίοι, που μιλούσαν στην πέτρα και την κεντούσαν, μας άφησαν κληρονομιά ένα πραγματικό στολίδι, δείγμα τρανό της απαράμιλλης τέχνης των.

- Advertisement -

… Στο χωριό μας που δεν είναι κι ομορφότερο στην πλάση

Μας άφησαν οι παππούδες, μια πετρόκτιστη εκκλησιά….

Το χρωστούσαν στον Άγιο, στο στύλο της Ορθοδοξίας, που σύμφωνα με την παράδοση πέτρωσε την πανούκλα εκεί ψηλά στη διάβαση, στο γνωστό σε όλους νταμπούρι, λίγο πιο κάτω από τον Προφήτη Ηλία, και έσωσε τον τόπο μας από τη φοβερή επιδημία που είχε σπείρει το θανατικό στην Ευρώπη.

Εμείς οι νεώτεροι, με επικεφαλής την τοπική Εκκλησία, θέλοντας να τιμήσουμε τον Προστάτη μας, μια υποχρέωση που πηγάζει από τα βάθη της ψυχής μας, αποφασίσαμε σκεπτόμενοι ότι τα 200 χρόνια από το χτίσιμο της εκκλησίας αποτελούν σταθμό για την ιστορία του τόπου μας, να διοργανώσουμε διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου μας.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 30 Ιουλίου και ώρα 6 μ. μ. με Πανηγυρικό Εσπερινό και εν συνεχεία περιφορά της Αγίας Εικόνος του Αγίου Αθανασίου και του Ιερού Λειψάνου του οσίου Νικάνωρος από την Ι. Μ. Ζάβορδας. Μετά την Απόλυση του Εσπερινού, στις 8 μ.μ. θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου του συγχωριανού μας καθηγητή κου Ανδρέα Τακαλιού με τίτλο «Κατάστιχον της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου (και λοιπών εκκλησιών Ζουπανίου) 1816 – 1913», το οποίον «εγράφη εκ χειρός παπά-δημητρίου υιού τζηρέλα δι ενθυμίσην ποιος πλερώνει εις την εκκλησίαν και ποσα δίδη και τι αφιερώνει..» . Την επόμενη μέρα, Κυριακή πρωί θα τελεστεί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβεννών, κ. κου Δαβίδ και συλλειτουργούντος του οικείου ιεράρχη Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης κ. κου Παύλου. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε στην πλατεία του χωριού τα χορευτικά: Ροδιανής Κοζάνης, Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Κοζάνης και Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Αγαπητοί συγχωριανοί και συμπατριώτες, σας απευθύνουμε πρόσκληση και παράκληση, να βουλιάξετε το χωριό μας με την εδώ παρουσία σας και να τιμήσουμε όλοι μαζί τον Προστάτη και Πολιούχο μας Άγιο Αθανάσιο. Είναι μοναδική ευκαιρία να επισκεφθείτε τη γενέτειρα σας και τη γενέτειρα των προγόνων σας, να προσκυνήσετε τα Άγια τούτα χώματα απ΄ όπου κρατάει τη φύτρα σας. Το χρωστάτε στους προγόνους σας.

Αποφασίστε λοιπόν, οργανωθείτε, υπάρχει ακόμη χρόνος για κάτι τέτοιο, ακόμη και οι ξενιτεμένοι μας σε μέρη μακρινά έχουν το χρόνο να το οργανώσουν, και ελάτε. Εμείς που μένουμε στα πάτρια εδάφη, που κρατάμε ζωντανό το χωριό μας, εμείς που κρατάμε Θερμοπύλες, σας περιμένουμε.

Σας κράζει ο Αη- Θανάσης σας, σας θέλει, σας πονεί…

Ζητά τον ερχομό σας, με πατρική φωνή.

Ελάτε να προσκυνήσουμε τον Προστάτη και Πολιούχο του χωριού μας, να τον γιορτάσουμε και να τον τιμήσουμε όπως του αρμόζει και του πρέπει, να ζητήσουμε ακόμη μια φορά τη συνδρομή του και τη βοήθειά του, και να θυμηθούμε τους στίχους του ποιητή:

… «Στην ιστορική εκκλησιά μας, όλοι μας εκεί στη μέση

Χριστιανοί στην κολυμβήθρα, γίναμε κλαψουριστά.

Εγελάσαμε μια μέρα και γαμπροί στην ίδια θέση

Θα σωπάσουμε μια άλλη, με τα μάτια μας κλειστά». …

Σας περιμένουμε.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο ιστορικό Ζουπάνι.

 

Για την άτυπη Επιτροπή Οργάνωσης Εκδηλώσεων του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου

Πρόεδρος Τ.Κ. Πενταλόφου Χονδροκώστας Κων/νος

Εφημέριος, Π. Ιωάννης Κοτσέα,

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ταρνανάς Στέργιος.

Μοιραστείτε την είδηση