KKE – Tομεακή Επιτροπή Κοζάνης: Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας, οι δομές υγείας-πρόνοιας στο νομό Κοζάνης και οι προτάσεις του ΚΚΕ

3 Min Read

Η όξυνση και η επιδείνωση των όρων παροχής υπηρεσιών υγείας, πρόληψης, θεραπείας και μετανοσοκομειακής φροντίδας στο νομό Κοζάνης αποτελεί ευθεία επίθεση απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και απειλεί σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και την ίδια μας την ασφάλεια, τη ζωή μας. Το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, οι σοβαρές ελλείψεις στην υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, οι ελλείψεις σε υποδομές στο χώρο της παιδείας και του αθλητισμού, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας στο Νομό μας.
Η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει με μείωση των δαπανών, υποστελέχωση, υπολειτουργία κλινικών, καθυστερήσεις σε ραντεβού για βασικές εξετάσεις, διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, πρόληψης και μετανοσοκομειακής αποθεραπείας. Προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες και με “πυροσβεστικές” παρεμβάσεις όταν απειλείται με κατάρρευση και κλείσιμο κάποια κλινική. Η περιοχή της Κοζάνης βιώνει αυτές τις συνέπιες στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία Μαμάτσειο, Μποδοσάκειο, όσο και στα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΕΦΚΑ της περιοχής.
Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική που βλέπει την υγεία σαν κόστος και εμπόρευμα, με τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες δομές υγείας. Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπουν το χώρο της υγείας σε ένα τεράστιο παζάρι εμπορευματοποίησης και ανταγωνιστικότητας προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία ελληνικών και ξένων μονοπωλιακών ομίλων.
Η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας – πρόνοιας, είναι η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πρόταση που ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών υγείας του λαού, συγχρόνως υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο.
Η πάλη των εργαζομένων στην υγεία, αλλά και όλου του λαού, είναι καθήκον να μαζικοποιηθεί, να ενταθεί. Να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, να αποσπάσει όσο γίνεται λύσεις στις σημερινές συνθήκες. Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει συγχρόνως να διαμορφώνει όρους ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας με προοπτική την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής, που θα ενισχύει τον αγώνα σήμερα, θα ανοίγει δρόμο για την λαϊκή εξουσία για την οριστική λύση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Για αποκλειστικά δημόσια υγεία για όλους, όπου η επιστήμη και η υγεία θα είναι κοινωνικό δικαίωμα στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του.

Το ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: “Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας, οι δομές υγείας-πρόνοιας στο νομό και οι προτάσεις του ΚΚΕ”
• Τρίτη 24 Ιουλίου στις 8:00μμ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας ομιλητής Τσάκωνας Αντώνης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
• Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 8:00μμ στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, ομιλήτρια Λαμπαδά Χαρούλα, παιδίατρος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση