Κοινή Δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας : Ένας χρόνος νομοθέτησης υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης και συνεχούς απορρύθμισης του δημόσιου περιφερειακού Πανεπιστημίου

3 Min Read

Μετά από έναν χρόνο νομοθέτησης και τροπολογιών που ευνοούν μόνο τους ιδιοκτήτες κολλεγίων και ιδιωτικών ΙΕΚ, παρατηρήσαμε την αναστολή λειτουργίας των έξι (6) Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την κατάργηση των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑ.Λ στα Πανεπιστήμια, την προσθήκη τροπολογίας στο Σ/Ν για την επαγγελματική εκπαίδευση, που καθιστά τους κατά τόπους Διευθυντές Εκπαίδευσης αρμόδιους για την επιλογή ωρομισθίων με αδιαφανή κριτήρια.

- Advertisement -

Πλέον ενημερωνόμαστε συνεχώς από δημοσιεύματα ότι η κ. Κεραμέως, η οποία παραμένει ακλόνητη στον υπουργικό θώκο του Υπ. Παιδείας, επιβουλεύεται τη θέσπιση της βάσης του 10, γεγονός που δυστυχώς θα οδηγήσει τα περιφερειακά Πανεπιστήμια σε μαρασμό και σε τρομερή απώλεια εισακτέων. Το σχέδιο για την απορρύθμιση καλά κρατεί, αφού από τη μια οι «κακοί» μαθητές -όπως τους αποκαλούν οι ‘επιτελικά άριστοι’- είναι κακοί για το δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά είναι αρκετά καλή πελατεία για τους κολλεγιάρχες. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από την κατάπτυστη τροπολογία που κατέθεσε η ίδια η Υπουργός για την εγγραφή των αποφοίτων κολλεγίων στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο και Οικονομικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο αντίστοιχα και την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Η Δυτική Μακεδονία σε μια άτεχνη, βίαιη και καθόλου δίκαιη απολιγνιτοποίηση, θα προστατεύσει το Πανεπιστήμιό της, το οποίο απέδειξε στην πράξη ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας. Μάλιστα μετά τη διατράνωσή του, πετυχαίνει τους στόχους του, έχει αναπτύξει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, συνάπτει διαρκώς νέες διμερείς συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Erasmus+, δίγλωσσα μεταπτυχιακά), διεξάγει διεθνή συνέδρια για όλα τα αντικείμενα που θεραπεύει, αναπτύσσει καινοτόμα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, πιστοποιεί και βελτιστοποιεί τις διαδικασίες του και εν τέλει προσφέρει παιδεία, πολιτισμό και πνευματική καλλιέργεια στην πιο αδικημένη περιφέρεια της Ελλάδος.

Είμαστε αποφασισμένοι/ες ότι ο φάρος της παιδείας και του πολιτισμού στο τριεθνές πλαίσιο της Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να συνεχίσει να φωτίζει. Η ΝΔ και η κυβέρνηση των «αχρήστων» της, πρέπει να σκεφτεί καλά, αν θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ξανά τα αλήστου μνήμης σχέδια ‘’Αθηνά’’.

Δηλώνουμε παρούσες και παρόντες σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούμε το δημόσιο περιφερειακό Πανεπιστήμιο. Τους νέους/νέες που έχουν όνειρα να δημιουργήσουν και να δώσουν πνοή στην Περιφέρειά μας. Η ερημοποίηση και η επένδυση των λίγων που αισχροκερδούν δεν θα περάσει.

Αναμένουμε την αυτονόητη στήριξη από όλους τους φορείς της Περιφέρειας. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, πρέπει να παίξει τον πιο ενεργό ρόλο, να ενισχυθεί και να αναδείξει το νέο παραγωγικό μοντέλο στον τόπο και στα Δυτικά Βαλκάνια.

 

Η Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Η Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Η Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

Μοιραστείτε την είδηση