Κοινή γραμμή Ευρωπαϊκών ενεργειακών Δήμων για τη Δίκαιη Μετάβαση-Πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη το πρώτο Ευρωπαικό Φόρουμ

4 Min Read

Το θέμα της Δίκαιης Μετάβασης περιφερειών της Ευρώπης σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης απασχόλησε το 1ο Ευρωπαικό Φόρουμ Δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Κοζάνη  με την ευθύνη του Δήμου Κοζάνης και  την αιγίδα του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων. Στο Φόρουμ συμμετείχαν και εξέφρασαν τις θέσεις τους  Δήμαρχοι ενεργειακών Δήμων  από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, εκπρόσωποι των εργαζομένων , συνδικάτα, τεχνοκράτες και ακαδημαϊκοί.

Στο Φόρουμ συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Eero Ailio, υψηλόβαθμο στέλεχος στον τομέα της Ενέργειας και στενό συνεργάτη του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς. Παρούσα επίσης και η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων φάνηκε ξεκάθαρα πως το θέμα της μετάβασης στη μετά λιγνίτη- άνθρακα εποχή απασχολεί πάρα πολλές περιοχές της Ευρώπης, που έρχονται σε μικρό  χρονικό διάστημα αντιμέτωπες με βίαιες αλλαγές στο αναπτυξιακό τους μοντέλο, χωρίς να είναι προετοιμασμένες.

Οι συνθήκες πάντως φαίνεται πως έχουν ωριμάσει για να ανοίξει ακόμη περισσότερο ο διάλογος καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων συμμετείχαν και «ορκισμένοι εχθροί» όπως οι Οικολόγοι  και συνδικάτα ΔΕΗ, με στόχο να επικεντρωθούν περισσότερο σε αυτά που τους ενώνουν παρά σε αυτά που χωρίζουν και στις κατά καιρούς εκατέρωθεν «εχθροπραξίες».

Σοβαρό επίσης είναι το θέμα των χρηματοδοτήσεων των σε μετάβαση περιοχών, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιμένει στη μη σύσταση ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου αλλά χρήση των ήδη διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. «Χρηματοδοτήσεις υπάρχουν αλλά πολλές φορές υπάρχει αδυναμία  πρόσβασης σε αυτές και αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε» ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ.  Ailio. Από την άλλη πολλοί Δήμαρχοι έθεσαν και ζήτησαν ένα ξεχωριστό ταμείο με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, πρωτεργάτης του εγχειρήματος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μετά από 4 χρόνια «δουλειάς» στο θέμα της Δίκαιης Μετάβασης είναι ψηλά στην ατζέντα.

«Το Φόρουμ  είναι η ενσάρκωση της  πεποίθησης μου πως μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για σημαντικά βήματα που έγιναν , όπως  η συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας στο Coal Platform και το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης μετάβασης .

Ο Δήμαρχος Κοζάνης πρότεινε η συνεργασία των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών Δήμων να γίνει πιο στενή και να λάβει σταδιακά τη μορφή ενός  εργαλείου πολιτικής πίεσης  σε όλα τα επίπεδα για την Δίκαιη Μετάβαση και να συμμετέχει στη  διαβούλευση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 όπου δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι τοπικές κοινωνίες ιστορικά συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ευρώπης μέσω της χρήσης του άνθρακα, όπως είναι η Δυτ. Μακεδονία που στήριξε την ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό μιας καταστραμμένης  μετά τον Β Παγκόσμιο και τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Ο Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης, στάθηκε στην ανάγκη της κοινής συνεργασίας όλων των Δήμων στην Ευρώπη που θίγονται από τις διεθνείς εξελίξεις και αποφάσεις στο χώρο της ενέργειας, ώστε να προχωρήσει ομαλά η μετάβαση των οικονομιών τους.

Το 2ο Φόρουμ Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία.

 

Μοιραστείτε την είδηση