Τα προβλήματα της Χειρουργικής Κλινικής του «Μαμάτσειου» στη Βουλή

3 Min Read

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ

Τα σοβαρά προβλήματα της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» θα συζητηθούν στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη.

- Advertisement -

Οι δύο βουλευτές ρώτησαν τον Υπουργό Υγείας ποια επείγοντα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προσληφθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου η Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Κοζάνης και το Χειρουργικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών.

Όπως ανέφεραν οι κ. Δελής και Στολτίδης η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» από τετραετίας περίπου δυσλειτουργεί ελλείψει προσωπικού, η δε κατάσταση είναι επιδεινούμενη και οδηγεί σε σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των πολιτών της περιοχής κάλυψης του Νοσοκομείου, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αναλυτικότερα, στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου σήμερα υπηρετούν τέσσερις ειδικοί γιατροί, μία επικουρική ιατρός και δύο ειδικευόμενοι ιατροί. Η θητεία ενός εκ των ειδικευομένων λήγει στα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, ενώ του δευτέρου η θητεία έχει ήδη λήξει και παραμένει προσωρινά με ολιγόμηνες παρατάσεις, με σοβαρό ενδεχόμενο να αποχωρήσει σύντομα. Οι ανωτέρω ιατροί επωμίζονται την λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής, την υποστήριξη των λοιπών κλινικών του Νοσοκομείου, τη διενέργεια Τακτικών αλλά και Εκτάκτων χειρουργείων που καθημερινά προκύπτουν, όπως επίσης και τις διακομιδές σε τριτοβάθμια νοσοκομεία εκτός περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα κ.λ.π), καθώς και τα Τακτικά Ιατρεία της Κλινικής.

Σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις προστίθεται και η υποστήριξη του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π), που τα τελευταία έτη λόγω πληθώρας περιστατικών αυτονομήθηκε ως τμήμα του Νοσοκομείου. «Το τμήμα αυτό θα έπρεπε να είχε στελεχωθεί ως αυτόνομο σύμφωνα με τον νόμο πλην όμως ουδέποτε συνέβη αυτό. Έτσι η λειτουργία του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) με συμμετοχή μόνο αγροτικών ιατρών της περιοχής στις εφημερίες του καθιστά πλημμελή την πρέπουσα και απαιτούμενη ιατρική φροντίδα των πολιτών, καθόσον η επάρκεια των αγροτικών ιατρών δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των προσερχόμενων περιστατικών» ανέφεραν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση τους.

Συνέχισαν λέγοντας πως το πρόβλημα λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου και του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) έχει διαπιστωθεί και από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» και καταγράφηκε στην με αριθμ. 34/22.04.2024 απόφαση του που έλαβε στην τέταρτη συνεδρίαση του.

«Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι καθίσταται αδύνατον πια να καλυφθεί, ελλείψει προσωπικού, και να λειτουργήσει η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ειδικά σε περιόδους εφημεριών, όπου ένας ειδικός ιατρός θα πρέπει να διεκπεραιώνει όλα τα αντικείμενα της κλινικής που περιγράφονται παραπάνω ευρισκόμενος ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία ανάγκης στο Νοσοκομείο. Τα παραπάνω καθιστούν επίσης την στελέχωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εφημεριών ανέφικτη» κατέληξαν.

Μοιραστείτε την είδηση