Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ (ΧΥΤ Επικίνδυνων Αποβλήτων) Αμιάντου στο χώρο των ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, στην ΠΕ Κοζάνης

5 Min Read

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας με θέμα τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ (ΧΥΤ Επικίνδυνων Αποβλήτων) Αμιάντου στο χώρο των ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, στην ΠΕ Κοζάνης. Αναλυτικά η ερώτηση:

Τα ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, σταμάτησαν να λειτουργούν το έτος 2000 ενώ διατέθηκαν κονδύλια και προχώρησε το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής. Ο εν λόγω χώρος βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, και σε υδραυλική επικοινωνία, από τον ποταμό Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

- Advertisement -

Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στην περιοχή, όπου προβλέπεται να μεταφερθεί και να θαφτεί ο καρκινογόνος αμίαντος, που αποσύρεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δημιουργούν δικαιολογημένα ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Τα αερομεταφερόμενα και εισπνεόμενα σωματίδια (ίνες) αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα (μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου, αμιαντίαση κ.ά.). Αλλά και ο καταπινόμενος αμίαντος, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, ευθύνεται για εξίσου σοβαρές ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο. Τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με τις επισημάνσεις επιστημόνων για το υδατοπερατό των πετρωμάτων της θέσης όπου επιχειρείται να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΕΑ Αμιάντου, τη σεισμικότητα της περιοχής καθώς και με το γεγονός ότι από τα ύδατα που απειλούνται με ρύπανση εξαιτίας του ΧΥΤΕΑ υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και αρδεύεται ο κάμπος της Ημαθίας και Πιερίας, στοιχεία, που καθιστούν απαγορευτική τη δημιουργία του στην υπόψη θέση.

To σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί από ιδιωτική εταιρεία με όρους, που στόχο έχουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία της. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, μαζί και τα όποια ανταποδοτικά από τη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα δημιουργηθεί στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής του λαού.

Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι συμβαδίζουν με την πολιτική Κυβέρνησης και Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας – απολιγνιτοποίηση, που επιδεινώνει την ενεργειακή φτώχεια σε όλο και πιο πλατιά λαϊκά στρώματα και πλήττει πολύπλευρα ειδικά τους εργαζόμενους της περιοχής για να προωθηθούν κερδοφόροι σχεδιασμοί υπέρ του κεφαλαίου σε βάρος της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπόψη, πολλαπλά επικίνδυνη, επένδυση προωθείται χωρίς να έχει δημοσιευθεί μέχρι τώρα (δεν περιλαμβάνεται καν στο λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων») η εκτιμώμενη, έστω, ποσότητα των αποβλήτων αμιάντου, που προβλέπεται να διατεθούν πανελλαδικά πολύ δε περισσότερο στον υπόψη ΧΥΤΕΑ.

Υπέρ πάντων τα κέρδη του κεφαλαίου, τόσο του διαχειριστή του ΧΥΤΕΑ όσο και των βιομηχανικών και κατασκευαστικών ομίλων, που θα εκμεταλλευτούν αποκατεστημένο δημόσιο χώρο και πόρους προκειμένου να ξεφορτωθούν «μπιρ παρά» τα επικίνδυνα, καρκινογόνα απόβλητά τους. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες, καθώς όλα τα υφιστάμενα δομικά στοιχεία από αμίαντο είναι απόβλητα καθώς ο κάτοχός τους οφείλει, εδώ και χρόνια, να απαλλαγεί από αυτά.

Για του λόγου το αληθές αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο από το πρώην εργοστάσιο της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο Αχαΐας προβλέπεται να αποξηλωθούν και να διατεθούν (δεν αναφέρεται πού) 2.650 τον επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου (www.pde.gov.gr – 18.1.2021). Υπενθυμίζουμε δε ότι σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων» τα επικίνδυνα απόβλητα, που περιέχουν αμίαντο, παρουσιάζουν και σημαντική διασπορά ως προς την πηγή προέλευσή τους καθώς εμπίπτουν σε 5 διαφορετικούς κωδικούς: 01 04 07*, 06 13 04*, 17 06 01*, 17 06 05* και 17 09 03*.

Για όλα τα παραπάνω, ευθύνες δεν έχουν μόνο οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που προωθούν αυτή την πολιτική, αλλά και οι τοπικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που με τη συνειδητή ανοχή τους βάζουν πλάτη στους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς, καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

– Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στις τεκμηριωμένες ενστάσεις επιστημόνων, που αποκαλύπτουν την ακαταλληλότητα της εν λόγω περιοχής; (ήδη αποκατεστημένης, με υδατοπερατά πετρώματα, σε σεισμογενή περιοχή, υδροδότηση Θεσσαλονίκης, άρδευση κλπ).

– Εάν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου, και αν όχι ποια είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο.

– Σε ποια, ενδεχομένως φάση, βρίσκεται η διαδικασία για την προώθηση του υπόψη καταστροφικού εγχειρήματος.

 

Οι Βουλευτές

 

Μοιραστείτε την είδηση