Κομισιόν: Νέο εργαλείο χρηματοδότησης για την κλιματική ουδετερότητα της Κοζάνης

4 Min Read

Η Επιτροπή δίνει την ευκαιρία σε πόλεις όπως η Κοζάνη να αντλήσει κεφάλαια για Κλιματική Ουδετερότητα

Μια νέα πλατφόρμα χρηματοδότησης για τις πόλεις της Ευρώπης που συμμετέχουν στην αποστολή των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το εργαλείο χρηματοδοτικών πόρων «Climate City Capital Hub», το οποίο θα στηρίζει τις πόλεις που έχουν ήδη λάβει το σχετικό σήμα αποστολής της ΕΕ και θα ενισχύουν αυτές που δεν το έλαβαν για να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο.

- Advertisement -

Η Κοζάνη είναι μια από τις πόλεις της Ευρώπης που έλαβε το σήμα τον Μάρτιο του 2024 σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες. Κατά συνέπεια και η Κοζάνη θα αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές συμβουλές, σε συνεργασία με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα μπορεί να διαρθρώνει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ώστε να περιλαμβάνει διάφορους τρόπους χρηματοδότησης έργων, όπως μέσω της συγκέντρωσης έργων, και να παρουσιάζει τα έργα σε ευρύ φάσμα παρόχων κεφαλαίων, όπως δανειστές και επενδυτές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (όπως μη κερδοσκοπικά και εταιρικά κεφάλαια, καθώς και καινοτόμο χρηματοδότηση, όπως συμμετοχική χρηματοδότηση και ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα).

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε την Τετάρτη 26 Ιουνίου μια πιλοτική δέσμη δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδοτική στήριξη των επενδυτικών σχεδίων των πόλεων που διαθέτουν το σήμα αποστολής της ΕΕ. Με τα εν λόγω κονδύλια ενισχύεται η συμβολή της ΕΤΕπ στο σήμα αποστολής της ΕΕ, καθώς πλέον δεν θα παρέχει απλώς συμβουλές, αλλά θα στηρίζει την υλοποίηση των έργων και με χρηματοδότηση.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι αποστολές της ΕΕ για τις πόλεις και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ενώνουν τις δυνάμεις τους. Με την πλατφόρμα Climate City Capital Hub θα ενισχύσουμε τη στήριξη που παρέχουμε στις πρωτοπόρες πόλεις που έχουν βάλει πορεία για την κλιματική ουδετερότητα στα σχέδια μετριασμού και προσαρμογής τους» είπε για το θέμα η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Ιλιάνα Ιβάνοβα.

xr:d:DAFX2FWiCA8:561,j:1093671195857662172,t:24032116

Χωρίς συγκεκριμενοποίηση οι δράσεις για την Κοζάνη

Από το 2022 όταν και ο Δήμος Κοζάνης εντάχθηκε στο πρόγραμμα των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων της Ευρώπης, μέχρι και σήμερα κανένας από την Δημοτική Αρχή Μαλούτα και την σημερινή Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στην πόλη για να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα επιτρέπει την άντληση Ευρωπαϊκών πόρων για έργα και δράσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν περιοριστεί σε ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις χωρίς να υπάρχει κάτι «χειροπιαστό».

Δεδομένου ότι το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να κάνει η Κοζάνη ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός και να μπορέσει να αποτελέσει Ευρωπαϊκό πρότυπο, κρίνεται σημαντικό τόσο ο Δήμος Κοζάνης όσο και οι εταίροι του προγράμματος να ενημερώσουν τους πολίτες για το τι μέλλει γένεσθε και να «τρέξει» το πρόγραμμα ουσιαστικά προς όφελος της κοινωνίας.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση