Κοντά στις αποζημιώσεις οι παραγωγοί

2 Min Read

Συγγνώμη ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ για τις καθυστερήσεις

Τη διαβεβαίωση ότι θα αποζημιωθούν κανονικά οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν σε προανθικό στάδιο από τον παγετό του 2021, έδωσε χθες κατά την παρουσία του στην Κοζάνη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ζητώντας συγγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2021 έχει καταθέσει το φάκελο με τα δικαιολογητικά. Το ύψος της αποζημίωσης, όπως ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα φτάσει τα 23 εκ. ευρώ.

 

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απέδωσε σε γραφειοκρατικό λάθος τα όσα αναφέρονται στην απάντηση σε ερώτηση βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας περί μη αποζημίωσης της ακαρπίας των καλλιεργειών κερασιών, μηλιών και καρυδιών που βρισκόταν σε προανθικό στάδιο.

Ο κ. Λυκουρέντζος είχε συνάντηση στην Περιφέρεια με τον Γ. Κασαπίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το φαινόμενο της καρπόπτωσης, αλλά και το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

«Πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή εργασίας για την παρακολούθηση του φαινομένου της καρπόπτωσης, για να αποτυπωθούν οι ζημιές και να παρθούν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ. Κασαπίδης.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο κ. Κασαπίδης πρότεινε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους φορείς των παραγωγών και να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Λυκουρέντζο για την πρωτοβουλία προμήθειας εξοπλισμού  για την παρακολούθηση των μετεωρολογικών φαινομένων με σταθμούς στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίοι μπορούν να ενσωματωθούν στο δίκτυο του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχει αντικειμενικότερη καταγραφή που θα βοηθήσει στις αποζημιώσεις.

«Κάθε αξιολόγηση θα γίνει με κανονισμό και δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος που δεσμεύτηκε και για την ενίσχυση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση