Συνέντευξη στον «Χ» του υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον Χάρη Κουζιάκη
Στο δυναμικό της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις» ανήκει πλέον ο 37χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Κώστας Μπιλιώνης, ο οποίος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 είχε κατέβει με τον συνδυασμό του Λάζαρου Μαλούτα. Τότε, όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Χ», η «Ενότητα» είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα σημερινά, πράγμα που τον έκανε να διαχωρίσει την θέση του και να αποφασίσει πως με τον «Τόπος Να Ζεις» ταιριάζουν τα «χνώτα» του.
«Θεωρώ ότι ο συνδυασμός του Λάζαρου Μαλούτα έτσι όπως έχει εξελιχθεί δεν ταίριαζε στην ιδεολογία μου και στην προσωπικότητά μου. Η δημοτική αρχή των τελευταίων τεσσάρων ετών, έχει χάσει το παιχνίδι της καθημερινότητας και γενικά την Κοζάνη. Η πολιτική που έχει ακολουθήσει είναι τέτοια που κανένας νέος δεν θέλει να μείνει στην περιοχή και να μεγαλώσει την οικογένειά του. Θεωρώ λοιπόν πως ο Χάρης Κουζιάκης έχει τα χαρακτηριστικά και το σχέδιο να κάνει τον Δήμο Κοζάνης καλύτερο, έναν δήμο τόπο να ζεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπιλιώνης.
Ο Κώστας Μπιλιώνης είναι υποδιευθυντής σε μεγάλη αλυσίδα επιχείρησης τροφοδοσίας καταστημάτων. Λόγω της εργασίας του, μετακινείται τακτικά σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας και της Θράκης και όπως εξομολογείται, μπαίνει τακτικά στην διαδικασία σύγκρισης των πόλεων αυτών με την Κοζάνη. «Πόλεις με κοινά χαρακτηριστικά με την πόλη μας όπως η Βέροια, οι Σέρρες, η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, είναι δυο βήματα μπροστά από την Κοζάνη κυρίως στον τομέα της καθημερινότητας. Στις πόλεις αυτές βλέπεις και νιώθεις ότι υπάρχει επαφή του Δήμου με τον πολίτη ενώ στην πόλη μας όχι» λέει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα έκανε αναφορά στο «Γόπα Project» που υλοποίησε η Τοπική Κοινότητα Κοζάνης, της οποία είναι μέλος, τονίζοντας πως η εφαρμογή του έγινε με δυσκολίες και αντιμετωπίστηκε με «μισό μάτι» από τον εν ενεργεία δήμαρχο. «Πιάνω τον εαυτό μου πολλές φορές να αναρωτιέται «γιατί όχι στην Κοζάνη» και δεν μπορώ να βρω απάντηση. Η Βέροια για παράδειγμα έχει έναν συναυλιακό χώρο εξαιρετικό και οι περισσότερες συναυλίες του καλοκαιριού σταματούν εκεί. Ακόμη και στα Λασσάνεια δεν έχουν πια την αίγλη που είχαν στην Κοζάνη και η Κοζανίτικη Αποκριά χρειάζεται να αλλάξει σχεδιασμό, κρατώντας τον χαρακτήρα του πολιτισμού και αλλάζοντας την προώθηση. Θέλει τρόπο και όχι κόπο» αναφέρει ο κ. Μπιλιώνης.
Βασική πρότασή του που θα ήθελε να «τρέξει» είναι η δημιουργία ενός μεγάλου Logistic Center στην Κοζάνη, το οποίο μπορεί να απασχολήσει μέχρι και 200 εργαζόμενους και να προσελκύσει επιχειρήσεις στην περιοχή. «Τα Logistic Center είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έρθουν χρήματα την περιοχή. Μιλάμε για μια μεγάλη εγκατάσταση σε στρατηγική θέση, ανάμεσα στα δυο λιμάνια Ηγουμενίτσας και Θεσσαλονίκης, δίπλα στην Εγνατία που θα μπορούν προϊόντα να διοχετεύονται στη Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα αντίστοιχο με πέντε εταιρείες, οι οποίες σκέφτονται να δημιουργήσουν και ένα δεύτερο. Εκεί απασχολούνται 300 άτομα. Μπορεί λοιπόν να γίνει εδώ και να εξυπηρετεί περιοχές των Ιωαννίνων και των Βαλκανίων» εξηγεί ο ίδιος.
Τέλος, μεγάλο του παράπονο είναι ότι «ο Δήμος Κοζάνης δεν έχει επενδύσει και δεν επενδύει σε νέους ανθρώπους και δεν έχει φροντίσει να δώσει από την μεριά του κίνητρα για να μείνουν εδώ. Η Δυτική Μακεδονία γερνάει ηλικιακά σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και φαίνεται πως δεν ανησυχεί κανέναν αυτό. Εμάς σαν συνδυασμό μας ανησυχεί και θέλουμε τους νέους να επενδύσουν εδώ. Θέλουμε η Κοζάνη να γίνει ένας Τόπος Να Ζεις» καταλήγει ο κ. Μπιλιώνης.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr