Κοζάνη: Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή παρουσίασαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη, οι φορείς της αυτοδιοίκησης

4 Min Read

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κοζάνης παρουσίασαν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη οι φορείς της αυτοδιοίκησης που μετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε ότι «αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα σε βάθος και έγινε μια σύνθεση προτάσεων από τον υπουργό», ενώ γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κεντρικός συντονισμός από το υπουργείο μαζί με στοχευμένες παρεμβάσεις και πιο αυστηρούς ελέγχους για την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. «Εκτιμώ ότι με τα αναγκαία μέτρα και τις ενέργειες που πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε, θα καταφέρουμε σε 15 με 20 μέρες να σταματήσουμε και να μειώσουμε πολύ σημαντικά τα κρούσματα του κορονοϊού» σχολίασε ο κ. Κασαπίδης.

- Advertisement -

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα», εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή ορατό που να διαφοροποιείται από το προηγούμενο χρονικό διάστημα», ωστόσο ανέφερε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καθώς είναι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας και σε αυτήν βρίσκονται οι μονάδες της ΔΕΗ, αντιμετωπίζει το θέμα του αρκετά υψηλού αριθμού μετακινήσεων. «Τώρα αν αυτά όλα δεν έχουν ιχνηλατηθεί επαρκώς, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Σε αυτό το πεδίο δεν έχουμε ακριβή γνώση ως αυτοδιοίκηση» είπε, ενώ σημείωσε ότι και τα νοσοκομεία είναι πιεσμένα όχι μόνο στην Κοζάνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες στην περιοχή ανέφερε στον υπουργό ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Σε αυτούς, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, περιλαμβάνονται «η έλλειψη σοβαρής ιχνηλάτησης από την πλευρά της πολιτικής προστασίας», η έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης και η μη τήρηση στο έπακρο των μέτρων από την πλευρά των πολιτών. Ο κ. Πλακεντάς, επισήμανε ότι «θα πρέπει στα μεγάλα εργοτάξια της περιοχής, που είναι οι σταθμοί παραγωγής και τα ορυχεία, να γίνονται προληπτικά τεστ γιατί υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν υπερμετάδοση του κορονοϊού σε αρκετά μεγάλο ποσοστό», ζήτησε να ενισχυθεί το προσωπικό της αστυνομίας, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να στοχοποιηθεί η περιοχή γιατί και το λιανεμπόριο και η εστίαση δεινοπαθούν αυτή τη στιγμή. Επανέλαβε παράλληλα την θέση του κατά της απολιγνιτοποίησης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σκληρότερα μέτρα.

Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θα πρέπει οι Δήμοι να ενημερώνονται για τα κρούσματα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. «Χωρίς να στοχοποιηθεί ο νομός, ο υπουργός είπε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα γίνουν πιο αυστηροί και σε αυτό θα συμβάλλει η αστυνομία. Επιπλέον θα υπάρχει ένας τρόπος ώστε να γίνονται τεστ και στους εργασιακούς χώρους με υποχρέωση του εργοδότη”. Εκτίμησε, τέλος, ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα όταν σε 20 μέρες ξεκινήσει ο εμβολιασμός» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση