Κραυγή απόγνωσης και απογοήτευσης για τα «μέτρα» στήριξης των επιχειρήσεων καφέ και εστίασης-Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Ερμής» Αλέκος Βουτυρής περιγράφει την μαύρη εικόνα του κλάδου

6 Min Read

Την κραυγή απόγνωσης για το αύριο των επιχειρήσεών τους εκφράζουν στο μέγιστο τα όσα έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών επιχειρήσεων καφέ και εστίασης Κοζάνης Αλέκος Βουτυρής. Ο κ. Βουτυρής για άλλη μια φορά εκφράζει την έντονη ανησυχία των καταστηματαρχών για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρήσεις τους μετά τον κορωνοϊό και την έντονη δυσαρέσκεια του κλάδου για τα μέτρα «ασπιρίνες» που η Κυβέρνηση θεωρεί πως στηρίζει τους επαγγελματίες.

Ο κ. Βουτυρής στο κείμενό του, αναλύει τα όσα έχουν εξαγγελθεί και με απλά μαθηματικά εξηγεί γιατί οι επιχειρήσεις έχουν «γονατίσει».

 

Η ανάρτηση του Αλέκου Βουτυρή

Ας αρχίσουμε να μιλάμε λοιπόν. Έχουμε λάβει ως βοήθημα 800€ για τον Μάρτιο- Απρίλιο και 534€ για τον μήνα Μάιο. Μιλάμε η ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι μέχρι σήμερα 1334€. Πάμε τώρα στην πολυδιαφημισμένη επιστρεπτέα προκαταβολή. Μιλάμε για δάνειο ξεκάθαρα. Το οποίο φυσικά δεν το πήραν όλοι.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή ν4 το 50% είναι μη επιστρεπτέο. Δηλαδή 2000€ σε μια εταιρεία με τρεις εταίρους (που είναι και η πλειοψηφία) έχει να μοιραστεί το 50% των 2000€. Δηλαδή 333€ σύνολο για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Άρα 1334€ στο πρώτο κύμα και 333€ στο δεύτερο κύμα σύνολο 1667€. Δηλαδή 151€ τον μήνα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να ζήσει ο ίδιος με 800€ και ζητάει από εμάς να ζήσουμε με 151€ το μήνα.

Αααα ξέχασα τα 151€ δεν είναι μόνο για να ζήσουμε. Ταυτόχρονα με αυτά τα χρήματα πρέπει να συντηρηθεί και μια κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή που έχει πάγια έξοδα κατά μέσο όρο πάνω από 100€ ημερησίως ακόμα και κλειστή (η ανάλυση στην διάθεση του καθενός). Μάλλον ο “γουρλής” μας προσέλαβε τον David Copperfield ως σύμβουλο γιατί μόνο με μαγικά μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται να βρεθεί ούτε ένας ελεύθερος επαγγελματίας που μπορεί να πει ότι είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα ανακούφισης που σχεδίασε η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις συνέπειες του lock down. Να υπενθυμίσω ότι η ΠΕ Κοζάνης είναι 21 μέρες περισσότερες κλειστή από όλη την υπόλοιπη χώρα και δεν έχει δωθεί κανένα είδους βοήθημα για αυτές τις μέρες. Αλλά και εκεί έχουμε εξαπατηθεί περί δήθεν ειδικού αλγορίθμου για την περιοχή μας που θα προσμετρηθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή ν4. (Παραμύθια της Χαλιμάς)

Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους μας ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει η παραμικρή βοήθεια.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές που ζούμε δε μπορεί να μείνουν ασχολίαστα τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Ας καταπιούμε τις εξαιρετικές αστοχίες στη διαχείριση του Kορονοϊού, όπου πίσω από την ατομική ευθύνη προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις αμέτρητες ευθύνες τους για τις οποίες ούτε καν γίνεται λόγος…

Τους το χαρίζουμε..

Αυτό που δεν χαρίζεται όμως είναι το νοσηρό κλίμα φίμωσης της κάθε διαφορετικής φωνής και της οποιασδήποτε κριτικής. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει ξανά, σε τέτοιο βαθμό, από τη μεταπολίτευση και έπειτα τέτοια εναντίωση σε οποιαδήποτε φωνή ασκεί κριτική και ένας ολόκληρος μηχανισμός ελέγχου του κάθε τι που λέγεται. Βρισκόμαστε σε συνθήκες εγκλεισμού και ο καθένας εάν δεν έχει την τύχη να έχει χρήματα στην άκρη, παλεύει αντιμέτωπος με την ολέθρια καθημερινότητα.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδεικνύει μια τεράστια αλλεργία στον αντίλογο και λογοκρίνει κάθε διαφορετική φωνή, Φαίνεται πως αυτή η κυβέρνηση θέλει να μας προπονήσει στο να μάθουμε να το βουλώνουμε και να έχουμε χαμηλά το κεφάλι.

Επειδή δεν μάθαμε έτσι κύριοι συνεχίζουμε να φωνάζουμε και να σας μεταφέρουμε αυτά που συμβαίνουν πραγματικά. Χωρίς ίχνος ντροπής

Στο πρώτο κύμα μας είπατε ότι φταίνε οι κομμουνισταί.

Στο δεύτερο ότι φταίει η πρώην κυβέρνηση.

Πλέον είμαστε σίγουροι όχι ότι κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Αλλά πως πραγματικά δεν καταλαβαίνετε.

Η έπαρση και υπεροψία σας εκεί στα ανάκτορα των Βερσαλλιών είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν στην Βαστίλη. Εκεί τον ρόλο του Ροβεσπιέρου δεν θα τον αναλάβουν ούτε οι κομμουνισταί, ούτε η πρώην κυβέρνηση, αλλά εμείς η παραπλανημενή μεσαία τάξη που προερχόμαστε από τον δικό σας χώρο.

Σας ευχαριστούμε που μας διδάξατε ότι οι προσδοκίες πληγώνουν.

Δεν περιμένουμε πλέον τίποτα από κανέναν και σας αφήνουμε να πανηγυρίζετε μόνοι σας έτσι ξεδιάντροπα αφού με τις δικές μας θυσίες το μόνο που καταφέρατε να επιδείξετε δια στόματος του υπερυπουργού σας είναι οι λιγότεροι θάνατοι της πατρίδας μας σε σύγκριση με το Βέλγιο. Φυσικά δεν τολμάμε καμιά σύγκριση για τα μέτρα στήριξης της αγοράς με τις άλλες χώρες. Αλλά ξέχασα εκεί φταίνε οι κομμουνισταί..

Χρόνια πολλά, καλές γιορτές σε όλους με την ευχή μου να μην είναι άλλη απ’το υπέρτατο αγαθό. Υγεία και πάλι υγεία Όλα τα άλλα διορθώνονται.

 

Μοιραστείτε την είδηση