Ο Ευρωβουλευτής των Renew μιλά στα Podcast του «Χ»
Τις εκτιμήσεις του για την Ευρωβουλή, όπως αυτή διαμορφωθεί αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, έκανε μιλώντας στα Podcast του «Χ» ο Ευρωβουλευτής των Renew Γιώργος Κύρτσος. Ο κ. Κύρτσος περιέγραψε την σημερινή πολιτική εικόνα της Ευρώπης και εκτίμησε πως οι ακροδεξιές δυνάμεις θα καταγράψουν άνοδο και θα είναι ικανές να δημιουργήσουν δυσλειτουργίες. Ωστόσο είπε πως τα πράγματα θα είναι «δύσκολα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» μιας και οι συντηρητικές δυνάμεις είναι ακραίες και αντιευρωπαϊκές.
«Οι ακροδεξιές αυτές δυνάμεις θα είναι μια τόσο ισχυρή μειοψηφία που θα δημιουργήσουν πρόσθετες δυσλειτουργίες. Ούτως ή άλλως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά ανοιχτά θέματα και δυσκολεύεται να τα αντιμετωπίσει. Επομένως θεωρώ ότι η επόμενη πενταετία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη σε έναν κόσμο που γίνεται πιο ανταγωνιστικός και πιο επικίνδυνος σε περιπτώσεις και στον οποίο τα μεγέθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχώς μικραίνουν. Είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε αυτό στην Ελλάδα γιατί είμαστε μια μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στο μεγάλο παιχνίδι με τις μεγάλες δυνάμεις η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια τάση συρρίκνωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κύρτσος είπε πως οι τάσεις αυτές των ευρωσκεπτικιστών και αντιευρωπαϊστών, προέκυψαν από το μεταναστευτικό πρόβλημα και τον μη έλεγχο των μεταναστευτικών ρευμάτων. Μάλιστα χαρακτήρισε «αυτογκόλ» το Brexit μιας και η οικειοθελή τους έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε να κάνει κυρίως με την αύξηση των μεταναστατευτικών ροών προς το Ηνωμένο Βασίλειο και από το στιγμή του Brexit μέχρι σήμερα έχουν διπλασιαστεί και υποδέχονται 700.000 πρόσφυγες.
«Επομένως δεν υπάρχει λύση σε αυτό και τα κόμματα της σκληρής και της άκρας δεξιάς αξιοποιούν το ζήτημα υπέρ τους. Το διαχειρίζονται πολιτικά με επιθετικό τρόπο, χωρίς φυσικά να έχουν λύση και πρόταση, γιατί και η Μελόνι, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση Ντράγκι ότι μπορούσε να ελέγξει τις ροές, έχει τώρα διπλάσιες ροές από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άρα δεν είναι ποιος θα το λύσει, είναι ποιος θα το αξιοποιήσει και σε αυτή την περίπτωση το αξιοποιεί η σκληρή και η άκρα δεξιά» πρόσθεσε ο κ. Κύρτσος.
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, που ανεβαίνουν οι ακραίες δυνάμεις είναι η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης λόγω της πολιτικής που ακολουθείται και ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν ότι πρέπει να δώσουν μάχη για να κρατήσουν το βιοτικό τους επίπεδο για να ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη. «Πριν μερικά χρόνια το θέμα της ανεργίας ήταν το βασικό πρόβλημα. Τώρα το ποσοστό της ανεργίας έχει πέσει γύρω στο 5 6%. Υπάρχει μια αγωνία πλέον ότι και να εργάζεσαι μπορεί να μην τα βγάζεις πέρα. Αυτό λοιπόν διαβρώνει τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, τα οποία μέχρι τώρα ήταν κυρίαρχα, δίνοντας εγγυήσεις για το βιοτικό επίπεδο και την προοπτική του» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στην αδυναμία συγκέντρωσης της δύναμης που χάνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες από τα κόμματα του κέντρου και τις αριστεράς, ο κ. Κύρτσος το απέδωσε στο γεγονός ότι η Αριστερά είναι σε γενικές γραμμές σε πτώση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία και στην Γερμανία όπως και οι Πράσινοι. «Οι Εργατικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο σκίζουν αυτή τη στιγμή και αν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ισορροπούσε κάπως το πολιτικό παιχνίδι, δηλαδή θα είχαμε μια ισχυρή παραδοσιακή κεντροαριστερά να παρεμβαίνει την κατάλληλη στιγμή και να ισορροπεί το παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή το ΕΛΚ παραδοσιακά κρατάει δυνάμεις. Έχει πολύ μικρές απώλειες κατά την άποψή μου, αλλά κρατάει δυνάμεις υιοθετώντας ολοένα δεξιότερα η ατζέντα» υπογράμμισε ο κ. Κύρτσος.
Όσον αφορά στην συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές, ο κ. Κύρτσος χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχουν στην Ελλάδα εκλογικοί κατάλογοι που δεν έχουν «καμία σχέση με το πραγματικό εκλογικό σώμα. Κάπου διάβαζα ότι έχουμε, σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους, γύρω στις 180.000 άτομα άνω των 100 ετών και κανείς δεν ασχολείται. Ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση πιέζει για να καθαρίσουν οι εκλογικοί κατάλογοι, διότι πρώτον οφείλεις να έχεις εκλογικούς καταλόγους που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεύτερο αν τους καθαρίσεις θα ανεβάσει και το ποσοστό συμμετοχής, διότι θα είναι λιγότερη οι ψηφοφόροι. Αυτή τη στιγμή έχουμε 10,3 εκατομμύρια Έλληνες και σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους 9,6 – 9,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Αδιανόητα πράγματα δηλαδή δεν γίνονται αυτά. Αλλά το γράφω χρόνια τώρα το γράφουν και άλλοι και κανείς δεν κάνει τίποτα. Είναι εντυπωσιακό.» είπε ο κ. Κύρτσος.
Αυτή η Ευρωβουλή είναι η τελευταία για τον Έλληνα Ευρωβουλευτή αφού μετά από 10 χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα είναι υποψήφιος με κάποιο κόμμα. «Θεωρώ τον ευατό μου καλό πολιτικό παίκτη αλλά δεν έχω ομάδα να παίξω» είπε με χαμόγελο ο κ. Κύρτσος, ο οποίος ανέφερε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία αλλά ούτε και να προσχωρήσει σε κάποιο από τα άλλα ελληνικά κόμματα. «Φεύγω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεμάτος εμπειρίες» ανέφερε ο κ. Κύρτσος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει να «ενοχλεί» εφόσον το επιτρέπει και η υγεία του.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr