Κυβέρνηση: Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα των λιγνιτικών μονάδων – Τα μηνύματα από τη σύσκεψη του Σαββάτου για ενεργειακό μείγμα, υδρογονάνθρακες

2 Min Read

Ο λιγνίτης συνεχίζει κανονικά να εισφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το παραγωγικό μείγμα της χώρας. Δηλαδή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και μέχρι τις ημερομηνίες ορόσημα για τις νέες αποσύρσεις μονάδων, δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για άλλες αλλαγές σε σχέση με το ενεργειακό μείγμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα, κατά την οποία εξετάστηκε και το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται αύξηση της παραγωγής του λιγνίτη: πχ για σήμερα η λιγνιτική παραγωγή θα καλύψει ποσοστό άνω του 20% της ζήτησης, όταν τον Ιανουάριο το μερίδιό της ήταν μόλις 10,5%.

Για την ιστορία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσουν οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,2,4,5, η μονάδα Μεγαλόπολη 4 καθώς και η μονάδα της Μελίτης.

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη του Σαββάτου, πάντως, εκτός από το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, εξετάστηκε και η πορεία του προγράμματος αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Διαπιστώθηκε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν βάσει προγράμματος οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και πλέον η ΕΔΕΥ αναμένει από τους παραχωρησιούχους τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις του απέναντι στους παραχωρησιούχους, για τα οικόπεδα στα οποία συνεχίζονται οι ερευνητικές δραστηριότητες.

Χρήστος Στεφάνου energypress

Μοιραστείτε την είδηση