Λ. Μαλούτας: Η ΖΕΠ Κοζάνης θα είναι ένας εθνικός πόλος αειφορίας και καινοτομίας

3 Min Read

Κατά πλειοψηφία πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Κοζάνης-Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ΑΝΔΗΚΟ Α.Ε. για την ωρίμανση τεχνικοοικονομικών παραμέτρων δημιουργίας ενεργειακής κατασκήνωσης και ζωντανού εργαστηρίου κυκλικής οικονομίας στη ΖΕΠ του Δήμου Κοζάνης.

Ως ένα «εθνικό πόλο αειφορίας και καινοτομίας» σημείωσε πως θέλει να δει τη ΖΕΠ, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο συγκεκριμένος χώρος συνδυάζει μια σειρά από δραστηριότητες, οι οποίες συναποτελούν και συνθέτουν αυτόν τον ορισμό.

Σημείωσε πως σήμερα έχουμε δυο κτίρια κατασκευασμένα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις ενεργειακές τους ανάγκες και αυτά είναι το δημοτικό σχολείο και ο βρεφονηπιακός σταθμός. Είναι σε φάση δημοπράτησης μια σειρά έργων προς κατασκευή εκεί, όπως τα κτίρια της τεχνικής εκπαίδευσης, την κλειστή κολυμβητική δεξαμενή και το μουσείο τεχνολογίας.  Αναφερόμενος στην ενεργειακή κατασκήνωση τόνισε πως είναι ένα έργο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα.

Επίσης αναφέρθηκε στο κομμάτι του πρώτου θύλακα της ζώνης καινοτομίας όπου έχουν προχωρήσει στην παραχώρηση του οικοπέδου και βρίσκονται στη φάση σύνταξης των συμβολαίων για να ολοκληρωθεί, καθώς και στο «Green Data Center» που θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το βιοκλιματικό πάρκο, το «μαγαζάκι της γειτονιάς» και η ενεργειακή κατασκήνωση είναι κάποια από τα υπόλοιπα έργα που θα γίνουν, με την ενεργειακή κατασκήνωση να γίνεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με το κολυμβητήριο.

Η ενεργειακή κατασκήνωση, μετά την προετοιμασία του μελετητικού έργου και τη δρομολόγηση των προ παρασκευαστικών δράσεων με στόχο την ωρίμανση και τεκμηρίωση όλων των τεχνοοικονομικών παραμέτρων, θα πάρει «σάρκα και οστά» και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΔΑΜ. Η χρηματοδότηση του προπαρασκευαστικού σταδίου θα προέλθει από πόρους οι οποίοι ήδη έχουν προβλεφθεί από τον τοπικό πόρο και δικαιούχος είναι ο αναπτυξιακός οργανισμός.

Ο κ. Χάρης Κουζιάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις» στάθηκε στο ότι εξακολουθούν να πηγαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο προγραμματικές συμβάσεις χωρίς καμία οικονομική ανάλυση. «Θεωρούμε πως είναι μια τακτική η οποία αφήνει εκτεθειμένο το δημοτικό συμβούλιο όσο αναφορά την απόφαση που πρέπει να παρθεί, δεν τεκμηριώνεται και για αυτό το λόγο δεν την υπερψηφίζουμε».

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση