Λ. Μαλούτας: Η “παραχώρηση” του στρατοπέδου Μακεδονομάχων

3 Min Read

Με το προεδρείο του Συλλόγου Πολιτικών Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Δυτ. Μακεδονίας  συναντήθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού της ΕΝΟΤΗΤΑΣ Λ. Μαλούτας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της “παραχώρησης”  του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων στο δήμο Κοζάνης. Ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα επανέρχεται στην επικαιρότητα. Σχετικές είναι και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Ρήγα στο Ρ/Φ News247 (https://www.news247.gr/politiki/live-o-panos-rigas-ston-news-24-7-stoys-88-6.6704937.html).

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι διανύουμε τον μήνα που προηγείται των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου όλα τα προβλήματα “λύνονται”  ταχύτατα, ιδίως για τους φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση αυτοδιοικητικούς !

- Advertisement -

Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο χώρος του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων είναι ζωτικός για την πόλη και αυτό αποδεικνύεται τόσο από το παλαιό και διαχρονικό αίτημα για την παραχώρησή του, όσο και από τις προβλέψεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Η δήλωση όμως του  κ. Ρήγα ότι :

“ Απελευθερώνονται χώροι στρατοπέδων. Αλλά  για να παραχωρηθεί πρέπει να υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπου  υπάρχει σχέδιο δίνεται στρατόπεδο. Με τον δήμαρχο Λάρισας και το δήμαρχο Κοζάνης έχει γίνει αυτό.”, όταν :

  • Καμία σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο
  • Καμία απολύτως πρόοδος δεν έγινε με το υπό εκπόνηση ΓΠΣ
  • Κανένας συλλογικός φορέας, ούτε καν ο Σύλλογος Πολιτικών Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ που είναι άμεσα ενδιαφερόμενος, έχει την παραμικρή ενημέρωση
  • Είναι άγνωστες οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο δήμος
  • Είναι παντελώς άγνωστο το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμά του, το κόστος του και η χρηματοδότησή του

Αναδεικνύει πλήρως τον προεκλογικό χαρακτήρα του.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για κάτι ανάλογο με την “παραχώρηση” του χώρου του ΟΣΕ που όταν δημοσιεύθηκε, στο  ΦΕΚ έγινε ενοικίαση όπως η ΕΝΟΤΗΤΑ επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της σχετικής συζήτησης (http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wG3UHk-ZeQumndtvSoClrL8D8x0hStPPkjNZ8op6Z_wSuJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Pu3hxZzkOTz5qZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtWdUHB8UCE1fpIz6I_p0s2JLiVFBSlqFP_IJydjMzz7B).

Κατανοούμε απόλυτα την αγωνία των πολιτικών υπαλλήλων του ΥΕΘΑ/ΓΕΣ  για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Είναι γνωστή εξάλλου η δυνατότητα υφιστάμενων στρατιωτικών υποδομών γύρω από την πόλη, αργούντων ή μη πλήρως αξιοποιούμενων, που έχουν τη δυνατότητα υποδοχής στρατιωτικών δραστηριοτήτων του στρατοπέδου Μακεδονομάχων.

Η ενσωμάτωση του χώρου του στρατοπέδου Μακεδονομάχων στην πόλη αποτελεί ζωτική ανάγκη και διαχρονικό αίτημα.

Χρειάζεται  ρεαλιστικό σχέδιο και προγραμματισμό, δεδομένου ότι οι  παραχωρήσεις στρατοπέδων απαιτούν μακροχρόνιες διαδικασίες. Ήδη έχουν περάσει δυο περίπου χρόνια από την εξαγγελία της παραχώρησης από τον πρωθυπουργό χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει ένα ορατό βήμα.

Η προεκλογική σπουδή να πιστωθεί η “παραχώρηση” στην απερχόμενη δημοτική αρχή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει πέντε χαμένα χρόνια, μια ολόκληρη δημοτική περίοδο με καμία  αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

 

Μοιραστείτε την είδηση