Λαϊκή Συσπείρωση: Οι θέσεις για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης

6 Min Read


Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται αυτό που από την πρώτη στιγμή, τόνισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Κοζάνη και πανελλαδικά, ότι η Τοπική Διοίκηση, και όχι πια Αυτοδιοίκηση, μέσω και του «Καλλικράτη», αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αστικού κράτους, υπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις των επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή του κεφαλαίου, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ), που ήρθε για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την δημοτική αρχή, είναι προσαρμοσμένος στις επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης, προσηλωμένος στις επιδιώξεις του «Καλλικράτη», αλλά και του αναμενόμενου «Κλεισθένη». Είναι συνοδοιπόρος των εφαρμοζόμενων νόμων, των παλιών και νέων μνημονίων, της πολιτικής της Ε.Ε., του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Ο.Ο.Σ.Α., για τη μείωση του Δημοσίου, για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, για στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους, των πολιτικών που τους υπηρετούν.
Τα βέλη του στέφονται προς τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες για να συρρικνωθούν και να παρακμάζουν με την υποστελέχωση και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων της ή να παραχωρηθούν τελικά σε ιδιώτες, μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλων. Στοχεύει έτσι, ώστε το προσωπικό να υπηρετεί αυτή την πολιτική, όσο γίνεται πιο πειθαρχημένα στις πολιτικές στοχεύσεις του και όσο το δυνατόν με λιγότερα δικαιώματα.
Δηλαδή, οι εργαζόμενοι και ο λαός να πληρώνουν, οι υπηρεσίες να παρέχουν τις μελέτες, την χρηματοδότηση και γενικά όλα τα εργαλεία, ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπενδυτών.
Ο Οργανισμός αυτός προάγει την επιχειρηματική λειτουργία του Δήμου. Είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργεί ο Δήμος με τη βοήθεια διμηνιτών, οκταμηνιτών κ.λ.π. ή με παρόμοιες σχέσεις εργασίας. Υπάρχει αναπλήρωση κενών θέσεων στις κατηγορίες Π.Ε. και Τ.Ε., ενώ πολύ μικρότερη είναι η αναπλήρωση στις κατηγορίες Υ.Ε. και Δ.Ε.
Αυτό μας προβληματίζει γιατί αυτοί είναι υπάλληλοι που μπορεί, πολύ εύκολα, να αντικατασταθούν από εργολαβικούς εργαζομένους. Αρκετές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία τους, κυρίως εξαιτίας της υποστελέχωσης, των μεγάλων κενών σε προσωπικό. Όσο και αν μοιράσεις τη “φτώχεια”, αυτή παραμένει “φτώχεια”.
Καμιά λοιπόν διοικητική υποδομή, τέτοια ή άλλη, που υπηρετεί την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη (για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους) δεν συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και το χωριό, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, της καπιταλιστικής, και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφ’ όσον παραμένει στο απυρόβλητο η κυριαρχία και η εξουσία των μονοπωλίων στην οικονομία και την κοινωνία. Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη περιφερειών, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής με την ταυτόχρονη αύξηση εισαγόμενων προϊόντων, η απλωμένη φτώχεια και η ανεργία που σπάει κόκαλα, κυρίως των νέων, τα τσακισμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, ούτε σε τοπικό, ούτε σε περιφερειακό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.
Και η σημερινή Δημοτική Αρχή εφαρμόζει και στο συγκεκριμένο θέμα, την κεντρική αυτή πολιτική, επικαλούμενη την σημερινή συγκυρία, την ρεαλιστικότητα και το εφικτό!
Η αντίληψή μας ως «Λαϊκή Συσπείρωση» για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής με βασικό κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω. Πάνω στη βάση αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί ο σχεδιασμός της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον μεγάλο φυσικό και παραγωγικό πλούτο της πατρίδας μας, έτσι ώστε να παρέχονται δωρεάν η υγεία-πρόνοια, η παιδεία και όλα τα σύγχρονα δικαιώματα στον 21ο αιώνα.
Με τις θέσεις αυτές, ως «Λαϊκή Συσπείρωση», στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στη δομή διοίκησης του Δήμου μας, διαφωνώντας πλήρως με το προτεινόμενο τελικό σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, γιατί η τροποποίηση αυτή δεν αλλάζει στην ουσία τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τους στόχους του Οργανισμού που είναι σε ισχύ.
Καταψηφίζουμε το σχέδιο του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Κοζάνης.
Καλούμε τους εργαζόμενους όλους, στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και τα λαϊκά στρώματα των δημοτών για την οργάνωση του αγώνα, τη διεκδίκηση, την εναντίωση στην Δημοτική Αρχή, αλλά και την Κυβέρνηση που εφαρμόζουν τις αντιδραστικές, αντιλαϊκές ανατροπές.
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να απαιτούμε:
• Οι Υπηρεσίες του Δήμου μας να λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να υπηρετούν το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος κ.λ.π.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού άμεσα, με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και ιδιαίτερα σε κοινωνικές υπηρεσίες αιχμής (οικονομικές κλπ)
• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου και την μισθοδοσία των εργαζομένων.

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Κοζάνης
Γκουτζηκώστας Γιώργος
Τσιρέκας Στέλιος

Μοιραστείτε την είδηση