Λειτουργία Πολιτικού Συμβουλίου στη Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Η λειτουργία Πολιτικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των βουλευτών της περιοχής και του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που προκάλεσε για αυτό το σκοπό Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης.

Η πρόταση του κ. Αμανατίδη έγινε αποδεκτή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και συμμετείχαν, μετά από σχετική πρόσκληση, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Κοζάνης (Ν.Δ.) κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Βουλευτής Κοζάνης (Ν.Δ.) κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Γρεβενών (Ν.Δ.) κ. Ιωάννης Γιάτσιος, η Βουλευτής Καστοριάς (Ν.Δ.) κ. Μαρία Αντωνίου, ο Βουλευτής Φλώρινας (Ν.Δ.) κ. Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Βουλευτής Κοζάνης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, η Βουλευτής Φλώρινας (Νέα Αριστερά) κ. Θεοπίστη Πέρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γρεβενών κ. Ιωάννης Τσακνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Βύζας και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Αθανάσιος Τάσκας ενώ στην σύσκεψη συμμετείχε και ο κ. Σεραφείμ Λιάπης, Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.Από την συνάντηση απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων η Βουλευτής Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Καλλιόπη Βέττα.

- Advertisement -

Πρόκειται για μία πρόταση που αφορά την λειτουργία ενός Άτυπου Οργάνου Συντονισμού (Πολιτικό Συμβούλιο) στο οποίο θα έρχονται προς συζήτηση κρίσιμα ζητήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ουσιαστικά, όπως τόνισε και ο κ. Αμανατίδης «η λειτουργία του Πολιτικού Συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας συναντίληψης και ενίσχυσης της συνοχής με στόχο την στήριξη, την ανάδειξη και εφόσον απαιτηθεί, την συναπόφαση σε σημαντικά θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Στην  πρώτη συνάντηση, τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, η πρόταση έτυχε θετικής αντιμετώπισης και συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας του Πολιτικού Συμβουλίου. (η πρόταση περιλαμβάνει και την συμμετοχή του Προέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας και κατά περίπτωση των Δημάρχων)

Αυτό που επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ήταν η άποψη ότι ακόμη και τα επιμέρους προβλήματα, επηρεάζουν την Περιφέρεια επομένως ο ρόλος του Πολιτικού Συμβουλίου και οι όποιες λύσεις θα έχουν θετικό, συνολικά αντίκτυπο στην αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Ανάλογα με τα ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν το Πολιτικό Συμβούλιο θα μπορεί να συνεδριάζει προγραμματισμένα ή έκτακτα, σε πλήρη ή και με περιορισμένη σύνθεση αν αφορά σημαντικό θέμα τοπικού όμως χαρακτήρα ενώ ζητήματα θα μπορούν να θέτουν και οι Βουλευτές ώστε να συζητούνται στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Σε πρώτη φάση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, επιγραμματικά αναφέρθηκε σε μία σειρά σημαντικών θεμάτων-έργων που θα μπορούσαν να απασχολήσουν και το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως Τηλεθερμάνσεις, (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου) Πρόγραμμα ΔΑΜ, Αρδευτικά Έργα Κάμπου Φλώρινας, Φράγμα & Αρδευτικό Νεστορίου, Δίδυμο Πολυλειτουργικό Αρδευτικό Έργο Λίμνης Πολυφύτου Χιονοδρομικά Κέντρα, (Βασιλίτσας, Βιτσίου, Βίγλας/Πισοδερίου) Επανεκκίνηση Ορεινού Όγκου Γρεβενών, Οδικοί Άξονες, Σιδηροδρομικά Δίκτυα, Ολοκληρωμένο Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης για την Περιφέρεια, Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Σιάτιστα-Άργος Ορεστικό-Καστοριά».

Μοιραστείτε την είδηση