Λεκτική «μονομαχία» Μαλούτα- Κοκκαλιάρη

10 Min Read

Μια διαφορετική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων φιλοξενεί ο «Χ»

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου «Ο Χρόνος» προσπάθησε να παρουσιάσει με όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό τρόπο τις θέσεις και τις απόψεις των διεκδικητών.

Κι αυτό, γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. Την Κυριακή καλούμαστε να επιλέξουμε τον «εκλεκτό», ο οποίος για τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να διοικήσει σύμφωνα με τα όσα σήμερα υπόσχεται, ανοίγοντας τα «χαρτιά του».

Ένα διαφορετικό «debate» μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων της Κοζάνης φιλοξενεί στις σελίδες του σήμερα ο «Χ» στοχεύοντας σε μια, κατά κάποιο τρόπο, οπτικοποιημένη προσέγγιση των θέσεων των δυο συνδυασμών σε διάφορα ζητήματα όπως καθημερινότητα, υγεία, ενέργεια κ.α. Οι κ. Λάζαρος Μαλούτας και Γιάννης Κοκκαλιάρης, κλήθηκαν να απαντήσουν σε συνολικά 11 ερωτήσεις κλειστού τύπου (δηλαδή μόνο αν συμφωνούν ή διαφωνούν). Ωστόσο, τους δόθηκε η δυνατότητα να δικαιολογήσουν την απάντησή τους μέσα σε λίγες λέξεις, εφόσον νιώσουν την ανάγκη να το κάνουν, προκειμένου να μην εξαχθούν λάθος συμπεράσματα, κάτι που έκανε η παράταξη «Ενότητα» αποστέλλοντας κείμενο με λακωνική αιτιολόγηση.

Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε πως κάποιες ερωτήσεις δεν είναι εύκολο να απαντηθούν με ένα «ναι» ή «όχι» και πως υπάρχουν παράγοντες και πτυχές που πρέπει να συν αξιολογηθούν. Ο «Χ» από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τα επιτελεία των δυο συνδυασμών για την κίνηση αυτή, συζήτησε μαζί τους την διαδικασία (η οποία περιγράφεται παρακάτω) και μετά από μια άριστη επικοινωνία έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε και να δείτε τι λένε οι δυο υποψήφιοι Δήμαρχοι της Κοζάνης για μια σειρά από ζητήματα.

Η διαδικασία

Οι έντεκα ερωτήσεις κλειστού τύπου απεστάλησαν στους δυο διεκδικητές του Δήμου Κοζάνης μέσω Google Forms. Η συγκεκριμένη φόρμα ήταν «κλειδωμένη» και δεν μπορούσε να απαντηθεί από κάποιον τρίτο, αφού «ξεκλείδωνε» μόνο με το email που είχαν ήδη δηλώσει τα επιτελεία των συνδυασμών στον «Χ».

Οι υποψήφιοι είχαν στην διάθεσή τους σχεδόν 24 ώρες για να απαντήσουν. Η φόρμα άνοιξε στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου και έκλεισε στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό οι υποψήφιοι μελέτησαν με τα επιτελεία τους τις ερωτήσεις, τις απάντησαν και στη συνέχεια η ομάδα της εφημερίδας τις οπτικοποίησε και τις δημοσιεύει σήμερα.

Ενώ αρχικά δεν υπήρξε ενδιαφέρον για να δοθούν διευκρινιστικές απαντήσεις, τελικά το πρωί της Τετάρτης δόθηκε η δυνατότητα στους δυο συνδυασμούς να αποστείλουν κείμενο για αιτιολόγηση ορισμένων απαντήσεων. Το δικαίωμα αυτό αξιοποίησε μόνο ο συνδυασμός Μαλούτα.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Η πρώτη ερώτηση του debate ήταν η εξής:

«Στην ΠΕ Κοζάνης υπάρχουν δύο νοσοκομεία, ένα στην Κοζάνη και ένα στην Πτολεμαΐδα. Και τα δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης με αποτέλεσμα κατά διαστήματα πολλές κλινικές να εφημερεύουν ανά δεκαπενθήμερο εναλλάξ. Είστε υπέρ ή κατά της ενοποίησης των νοσοκομείων με στόχο να λειτουργούν με έναν ενιαίο τρόπο και με τις κλινικές αιχμής (καρδιολογική κ.α.) να υπάρχουν και στα δύο νοσοκομεία αλλά δευτερεύουσες (ορθοπεδική κ.α.) να υπάρχουν σε ένα από αυτά αλλά οργανωμένες;»

Οι δυο επικεφαλής κλήθηκαν να απαντήσουν αν είναι υπέρ ή κατά με τον κ. Μαλούτα να απαντά «κατά» και τον κ. Κοκκαλιάρη «υπέρ». Ο κ. Μαλούτας στις διευκρινήσεις τόνισε πως υπάρχει αναγκαιότητα για νέο νοσοκομείο και πως η λειτουργία κλινικών αιχμής σε ένα από τα δυο νοσοκομεία μπορεί να αποτελέσει μόνο «προσωρινή λύση».

Η δεύτερη ερώτηση:

«Με την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Κοζάνης δεν υπάρχει ανάγκη για δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια».

Στην ερώτηση αυτή υπήρξε ομοφωνία των δυο επικεφαλής μιας και οι δυο είπαν πως διαφωνούν με την άποψη αυτή. Ο κ. Μαλούτας είπε πως η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν διαθέτει Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο.

Τρίτη ερώτηση:

«Η τηλεθέρμανση θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε φυσικό αέριο ή άλλο καύσιμο ανεξάρτητα από το πόσο θα στοιχίζει στους πολίτες;»

Και στην ερώτηση αυτή υπήρξε ομοφωνία των δυο επικεφαλής, οι οποίοι απάντησαν πως διαφωνούν. Ο κ. Μαλούτας μίλησε για «πράσινη ενέργεια αλλά και λιγνίτης μέχρι να δρομολογήσουμε το διάδοχο σχήμα στην τηλεθέρμανση και φυσικά με βασικό γνώμονα το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες».

Τέταρτη ερώτηση:

«Η αποκατάσταση εδαφών των ορυχείων της ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει με τρόπο που ορίζει ρητά η νομοθεσία και κυρίως όχι βιαστικά για να κλείσουν οι «τρύπες». Η Δημοτική Αρχή θα διασφαλίσει αυτή τη διαδικασία και θα απαιτήσει να την παρακολουθήσει από κοντά και αν δεν τηρηθεί κατά γράμμα θα προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά ΔΕΗ, κράτους και εργολάβων ή κατά οποίου έχει ευθύνη».

Στην ερώτηση αυτή ο κ. Λάζαρος Μαλούτας απάντησε πως διαφωνεί επεξηγώντας πως αρμοδιότητα ελέγχου έχει το κράτος και η περιφέρεια. Ο κ. Κοκκαλιάρης απάντησε πως συμφωνεί.

Πέμπτη ερώτηση:

«Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ  τον Απρίλιο του 2024 ίσως δημοσιευτεί το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Εφόσον αυτό προβλέπεται ότι η περιοχή “σηκώνει” περισσότερα μεγαβάτ θα επιτρέψω την κατασκευή περισσότερων φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών».

Στην ερώτηση αυτή ο κ. Κοκκαλιάρης απάντησε πως διαφωνεί και πως δεν θα επιτραπεί η συνέχεια εγκατάστασης ΑΠΕ. Ο κ. Μαλούτας απάντησε πως συμφωνεί.

Έκτη ερώτηση:

«Η ανάπλαση του ΟΣΕ είναι έργο που πρέπει να γίνει άμεσα ακόμη και αν απαιτηθεί να θυσιαστούν κονδύλια που θα παρθούν από άλλα έργα όπως κολυμβητήριο».

Και οι δυο επικεφαλής απάντησαν πως διαφωνούν και πως κάθε έργο έχει την σημασία του και δεν χρειάζεται να «θυσιάζονται» κονδύλια για άλλα έργα εις βάρος κάποιων άλλων.

Έβδομη ερώτηση:

«Ο Δήμος πρέπει να μειώσει την ανάθεση εκπόνησης μελετών στην ΑΝΚΟ για έργα που μπορεί να “σηκώσει” η τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Στην ερώτηση αυτή ο κ. Κοκκαλιάρης απάντησε πως συμφωνεί και πως η τεχνική υπηρεσία θα πρέπει να αναλαμβάνει μελέτες που μπορεί να «σηκώσει». Ο κ. Μαλούτας απάντησε πως διαφωνεί, εφόσον η τεχνική υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη.

Όγδοη ερώτηση:

«Το κέντρο της πόλης πρέπει να αλλάξει όψη και να γίνει πιο φιλικό στον πεζό και όχι στο αυτοκίνητο. Η αλλαγή κεντρικών δρόμων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας είναι η λύση».

Στην ερώτηση αυτή και οι δυο επικεφαλής απάντησαν πως συμφωνούν και πως οι πολιτικές τους είναι προς την κατεύθυνση μιας πόλης περισσότερο φιλικής προς τον πεζό και όχι το αυτοκίνητο.

Ένατη ερώτηση:

«Ο Δήμος πρέπει να ασχολείται και με θέματα εκτός αρμοδιοτήτων του εφόσον αφορούν στην κοινωνία και να δέχεται κριτική αν κάνει λάθος κινήσεις».

 Οι απαντήσεις τόσο του κ. Λάζαρου Μαλούτα όσο και του κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη στην ερώτηση αυτή ήταν ίδιες και απάντησαν πως συμφωνούν να ασχολούνται με θέματα εκτός αρμοδιοτήτων τους προς όφελος των πολιτών.

Δέκατη ερώτηση:

«Ένας Δήμαρχος μπορεί να διαπραγματευτεί για το καλό των πολιτών ακόμη και με ανταλλάγματα για δικό του όφελος».

Στην ερώτηση αυτή και οι δυο επικεφαλής φάνηκε να είναι κατηγορηματικοί πως δεν θέλουν κανένα αντάλλαγμα για οτιδήποτε και δήλωσαν πως διαφωνούν.

Ενδέκατη ερώτηση:

«Η Διοίκηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης θα πρέπει να ανατεθεί σε μάνατζερ και το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει ρόλο ελεγκτικό».

Στην ενδέκατη και τελευταία ερώτηση του “Debate” του «Χ» οι δυο διεκδικητές του Δημαρχιακού θώκου της Κοζάνης απάντησαν πως διαφωνούν με την επιλογή μάνατζερ στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης με τον απόλυτο έλεγχο να έχει το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

Γενικά συμπεράσματα:

Ως γενικά συμπεράσματα θα μπορούσαμε να πούμε πως οι απόψεις των δύο διεκδικητών του δήμου συγκλίνουν σε μερικές ερωτήσεις για διαφορετικούς ίσως λόγους. Από τις απαντήσεις του φάνηκε πως οι απόψεις σε αρκετά από τα μείζονα ζητήματα είναι κοντά, έχοντας όμως διαφορετική πολιτική προσέγγιση. Γι’ αυτό άλλωστε και κατέρχονται στην εκλογική διαδικασία.

Σημαντικό και πρέπει να τονιστεί, είναι το γεγονός ότι απάντησαν και οι δυο σε όλες τις ερωτήσεις αν και είχαν την επιλογή να μην απαντήσουν σε κάποια ερώτηση. Όσον αφορά στις διευκρινίστηκες απαντήσεις που απέστειλε ο συνδυασμός του κ. Μαλούτα, τονίζουμε πως για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε ο κ. Κοκκαλιάρης, ο οποίος επέλεξε να μην αποστείλει κάτι επιπλέον ακολουθώντας τα όσα είχαν ειπωθεί αρχικά.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή όντως σε κάποιες ερωτήσεις δεν είναι τόσο απλό να απαντήσεις με ένα «ναι ή όχι» ή «συμφωνώ ή διαφωνώ». Ωστόσο, στην πολιτική και στους πολιτικούς κυριαρχεί η ανάπτυξη μακροσκελών κειμένων ή ομιλιών, διαμορφωμένων με στρογγυλεμένο τρόπο, προκειμένου να υπάρχουν και ασάφειες. «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και δεν είχαν άδικο. Και αυτή ήταν μια άσκηση λακωνικότητας και σαφήνειας, την οποία οι υποψήφιοι προς τιμήν τους αποδέχθηκαν.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση