Λίγες οι ώρες για τις μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή- 2000 οι απώλειες σε θέσεις εργασίας

4 Min Read

Για το μείζον και φλέγον ζήτημα της «αποστρατείας» των μονάδων των ατμοηλεκτρικών σταθμών της περιοχής δόθηκε το πρωί της Τρίτης συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης από το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης οι μονάδες της περιοχής μετρούν αντίστροφα για το κλείσιμό τους με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, οι μέρες που απομένουν είναι:
ΑΗΣ Καρδιάς
Μονάδα 1 σε 58 μέρες
Μονάδα 2 σε 62 μέρες
Μονάδα 3 σε 178 μέρες
Μονάδα 4 σε 220 μέρες
ΑΗΣ Αμυνταίου 35 μόλις μέρες λειτουργίας
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε σε μια βίαιη αποβιομηχάνιση της περιοχής με απώλειες σε θέσεις εργασίας που θα ξεπεράσουν τις 2000 σε τακτικό προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα λείψει και η ισχύς από την χώρα,  βάζοντας θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ μίλησε για κοντόφθαλμες πολιτικές, αλλά και μεγάλα συμφέροντα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λειτουργούν εις βάρος του λιγνίτη.

Μάλιστα, τόνισε ότι «μπαίνει ένα ερώτημα για το ποιοι είναι οι λόγοι που το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια άρσης της αδειοδότησης λειτουργίας των μονάδων για 32.000 ώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, που ζήτησε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα στο θέμα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το αίτημα που εκφράστηκε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο να λειτουργούν οι μονάδες της Καρδιάς μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Πτολεμαΐδας 5.

Σε ότι αφορά στον ΑΗΣ Αμυνταίου δήλωσε πως αίτημα είναι να εξαντληθούν τα κοιτάσματα λιγνίτη στην περιοχή.
Ο γενικός γραμματέας Αντώνης Καρράς αναφέρθηκε στην έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού και τόνισε πως «αν υπήρχε δεν θα χρειαζόταν να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τώρα». Επίσης, επεσήμανε τις αρνητικές συνέπειες του κλεισίματος των μονάδων που θα σημάνουν μεταξύ άλλων και υπεραύξηση της τιμής της
κιλοβατώρας. Ο κ. Καρράς άφησε αιχμές εναντίον του προέδρου της ΔΕΗ και μίλησε για διγλωσσία μεταξύ επιχείρησης και υπουργείου.

Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ήταν από τη Δευτέρα στην περιοχή με στόχο την ενημέρωση για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στο ενεργειακό χώρο, μια και η Δυτική Μακεδονία υπήρξε για χρόνια η ενεργειακή καρδιά της χώρας.
Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ βρέθηκε στο λεκανοπέδιο με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει το κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς και είχε επαφές με αυτοδιοικητικούς, φορείς και συνδικάτα προκειμένου να ενημερώσει για τις επόμενες δράσεις.
Το απόγευμα της Δευτέρας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ βρέθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως αναφέρθηκε, όπου το θέμα τέθηκε με τον Περιφερειάρχη να διαμηνύει ότι κοινό αίτημα είναι η παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς μέχρι να μπει στο σύστημα η Πτολεμαΐδα 5.
Το συμπέρασμα πάντως που βγήκε από την συνέντευξη τύπου είναι ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, αλλά και συμφέροντα που οδήγησαν σε αυτό το σημείο τα πράγματα, ενώ ο κ. Αδαμίδης είπε με νόημα ότι πολλά από όσα γίνονται έχουν «άρωμα εκλογών».

Μοιραστείτε την είδηση