Μανιάτης: Τα σχέδια για Δίκαιη Μετάβαση έχουν κατακρημνιστεί

10 Min Read

Χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο του εθνικού ενεργειακού συστήματος την «Πτολεμαΐδα V»

Την περηφάνια του για την απόφασή του, ως υπουργός Ενέργειας, να κατασκευαστεί η «Πτολεμαΐδα V» αλλά ταυτόχρονα την απογοήτευσή του για το πολύ σύντομο τέλος της, εξέφρασε μιλώντας στα Podcast «Χ», ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης, εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν η «V» θα κλείσει όπως η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν, χαρακτηρίζοντας «αποφάσεις στον αέρα» αυτά που ανακοινώνονται.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο ίδιος, μιλώντας για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, είπε πως το σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης για δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, έχει «κατακρημνιστεί και απέτυχε παταγωδώς».

Την πλήρη απογοήτευσή του για την εξέλιξη του σχεδίου της Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, εξέφρασε μιλώντας στα Podcast του «Χ» και στον Σωκράτη Μουτίδη, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. Στη συνέντευξή του που ηχογραφήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 στο Στρασβούργο, ο κ. Μανιάτης δεν έκρυψε την υπερηφάνεια του, όπως χαρακτηριστικά είπε, για το ότι «έβαλε μπροστά» μαζί με την ΔΕΗ την κατασκευή της σύγχρονης μονάδας «Πτολεμαΐδα V», η οποία «αποτελεί ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία του εθνικού ενεργειακού συστήματος».

Η μονάδα αυτή, αποτελεί ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία του εθνικού ενεργειακού συστήματος, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν υπάρχει τροφοδοσία του συστήματος από τις ΑΠΕ, είτε επειδή είναι βράδυ, είτε επειδή δεν φυσά αέρας. Το δεύτερο σημείο είναι ότι όταν δημιουργήθηκε αυτό το περίφημο σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση, πιστέψαμε όλοι ότι επειδή ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τις επεμβάσεις αυτές, θα ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Να δούμε στην πράξη πώς μια περιοχή που απολιγνιτοποιείται μπορεί να έχει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που να δίνει δουλειά στους ανθρώπους, να βελτιώνει το περιβάλλον και να δημιουργεί μεγαλύτερο και περισσότερο περιφερειακό τοπικό πλούτο. Ε, λοιπόν, όλα αυτά τα σχέδια έχουν κατακρημνιστεί. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια σχεδόν ολοσχερής αποτυχία όλων αυτών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Και το μόνο που βλέπουμε είναι μια, δύο, τρεις πολύ μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά που αγνοήθηκαν οι τοπικές, δηλαδή οι ενεργειακές κοινότητες, οι δημοτικές επιχειρήσεις ή οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κλπ. Ουσιαστικά πρόκειται για το μοντέλο που προωθεί η Κυβέρνηση με την πράσινη μετάβαση να στηρίζεται σε πέντε, έξι, επτά πολύ μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι καταλαμβάνουν ηλεκτρικό χώρο, καταλαμβάνουν γη που θα μπορούσε επίσης να είναι παραγωγική γη για τον πρωτογενή τομέα και στη συνέχεια το μόνο που απομένει, είναι τόσο λίγο που στην πραγματικότητα δεν ικανοποιεί ούτε τις ανάγκες των πολιτών που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για δική τους χρήση για να μειώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού, ούτε την τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Λυπάμαι γιατί από κει που ήταν η Δυτική Μακεδονία για την Κυβέρνηση πρόταση για παράδειγμα προς μίμηση, αυτή τη στιγμή κανείς δεν θέλει να μιμηθεί τη Δυτική Μακεδονία. Θέλω να ελπίζω ότι υπάρχουν ακόμη ψήγματα και περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να διορθώσουμε αυτά που γίνονται και είναι εντελώς έξω από αυτά που θα θέλαμε όλοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

Ο ίδιος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν θα τηρηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός που προβλέπει το κλείσιμο της «Πτολεμαϊδας V», κάνοντας λόγο για “εξαγγελίες που στηρίζονται στον αέρα”. «Βλέπω για παράδειγμα τον κ. Πρωθυπουργό επί έξι χρόνια να συμφωνεί απολύτως με το Target Model, τον τρόπο που είναι διαμορφωμένες οι τιμές ενέργειας, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ουράνια, και αντί να μας πει τι έχει κάνει για να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό, το μόνο που κάνει είναι να στέλνει μια ακόμη επιστολή στην κυρία von der Leyen για να πάρει μέτρα κατά των αυξημένων τιμών ενέργειας, σε ένα μοντέλο που ο ίδιος έχει υπερψηφίσει. Οι Έλληνες πολίτες διαβάζουν, καταλαβαίνουν και αισθάνονται στην τσέπη τους το τι συμβαίνει. Αυτό λοιπόν που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η πορεία προς την πράσινη μετάβαση που είναι μια υποχρεωτική πορεία για όλο τον πλανήτη και που η Ευρώπη είναι μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια, δεν μπορεί να είναι μια πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται σε κάποιους πολύ μεγάλους επενδυτές στην εισαγωγή πρώτων υλών από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κίνα, στην μηδενική παραγωγή υποδομών στην ίδια την Ευρώπη και στην πραγματικότητα στην κατάληψη του δημόσιου αγαθού που λέγεται ηλεκτρικός χώρος από λίγους. Και βγάζοντας απέξω τις ενεργειακές κοινότητες και τους πολίτες, είναι μια λαθεμένη προσέγγιση. Δυστυχώς, εάν αφαιρέσετε τις εξαγγελίες και ζητήσετε να κάνει απολογισμό η κυβέρνηση στα πεπραγμένα της, όχι στο τι έχει εξαγγείλει, όχι στο τι λέει ότι θα επενδύσει, αλλά στο τι έχει κάνει για να βοηθήσει τα φτωχά νοικοκυριά, θα δείτε ότι τα αποτελέσματα είναι τραγικά και έξω από αυτά που έχουν εξαγγελθεί. Αυτή είναι δυστυχώς η προσπάθεια μιας Κυβέρνησης, η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι αν θέλουμε να έχουμε δίκαιη μετάβαση, πρέπει να στηριχθούμε στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης στη συνέντευξή του.

Όσον αφορά στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων, το χαρακτήρισε «απαραίτητο έργο και περιουσία του λαού και δεν ανήκουν σε κανέναν Πρωθυπουργό». Μίλησε για αξιοποίηση αυτών με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Νορβηγίας, όπου «το νορβηγικό ασφαλιστικό ταμείο, το κρατικό που αφορά στις συντάξεις των νορβηγών πολιτών, είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο όλου του κόσμου. Έχει προκύψει από τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων τους, δηλαδή φυσικό αέριο, κυρίως και δευτερευόντως του πετρελαίου. Τα κάνουν οι πιο πράσινες χώρες της Ευρώπης, Ολλανδία, Δανία, Μεγάλη Βρετανία και Νορβηγία, οι οποίες είναι από τις χώρες που τροφοδοτούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη, κυρίως με φυσικό αέριο μέσω αγωγών και λοιπά. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που το γράφω επανειλημμένως σε όλα τα κείμενά μου και το λέω σε όλες τις ομιλίες μου σε συνέδρια. Η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να είναι μια μετάβαση, η οποία θα υποκαταστήσει την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών με την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι η μία εξάρτηση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μια δεύτερη εξάρτηση από αυτές τις χώρες. Εξίσου σημαντικό, για να μην πω ακόμη σημαντικότερο, είναι το ότι η Ευρώπη έχει κλείσει τα μάτια σε μία ακόμη υπαρξιακού χαρακτήρα εξάρτησή της από την Κίνα σε πρώτες ύλες, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, οι μπαταρίες, οι έξυπνοι υπολογιστές, τα τηλέφωνα, κ.α. Όλα αυτά εισάγονται στην Ευρώπη από τρίτες χώρες. Προσωπικά, παλεύω από το 2011, ως τότε υφυπουργός, όταν ήμασταν η πέμπτη χώρα που συμμετείχαμε στην περίφημη πρωτοβουλία Φερχόιγκεν. Τι ήταν αυτή; Ήταν μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε με βιώσιμο τρόπο τον ορυκτό πλούτο που υπάρχει στην Ευρώπη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου η Ευρώπη να μην εξαρτηθεί ακριβώς από αυτό που βλέπουμε να γίνεται τώρα. Άρα, η Ευρώπη, εάν θέλει να ακολουθήσει μια πορεία σωστή, καλή και ασφαλή για τις οικονομίες και τους πολίτες της, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αξιοποιήσει τους δικούς της ορυκτούς πόρους, να αξιοποιήσει τις πρώτες ύλες που έχει, να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της και, βεβαίως, να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία που δεν θα υποκαθιστά τη μία εξάρτηση με άλλη εξάρτηση. Ξέρετε, ζούμε πια σε έναν κόσμο πολυπολικό με πολλές ανισορροπίες, όπου πια η Ευρώπη, αν θέλει να γίνει ένας παγκόσμιος παίκτης σοβαρός, θα πρέπει να αποκτήσει αυτό που ονομάζουμε στρατηγική αυτονομία, δηλαδή όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές μας στα οικονομικά, έχουν τα δικά τους προσόντα και στέκονται όρθιες σε αυτές τις χώρες. Το ίδιο θα πρέπει και η Ευρώπη να κάνει» πρόσθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ακούστε το podcast εδώ:

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση