Μάντζαρης: Ριζικός ανασχεδιασμός στην Τηλεθέρμανση για το ΣΗΘΥΑ

7 Min Read

Ο αναλυτής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής μιλά στα Podcast του «Χ»

Για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, όπως αυτό διαμορφώνεται με την δρομολόγηση του ΣΗΘΥΑ, και για το αν υπάρχει εναλλακτική λύση συζητήσαμε με τον αναλυτή Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του Green Tank Νίκο Μάντζαρη στα Podcast του «Χ». Η λύση του ΣΗΘΥΑ που θα τροφοδοτεί με βάση το φυσικό αέριο με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Φλώρινας και Αμυνταίου, αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, μια λύση που φαίνεται ότι δεν θα έχει μέλλον και θα κοστίσει ακριβά στους πολίτες.

Ο αναλυτής τονίζει πως λανθασμένα έχει πλασαριστεί στον κόσμο πως η «λύση» του φυσικού αερίου ως βάση αποτελεί πανάκεια και πως θα πρέπει άμεσα και όσο υπάρχει ακόμη χρόνος, να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τις εκλεγμένες τοπικές αυτοδιοικήσεις και να αλλάξει ο σχεδιασμός. «Θεωρώ πως υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να γίνει ένα πολύ μεγάλο λάθος που θα κοστίσει ακριβά τόσο στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και στους υπόλοιπους πολίτες της χώρας. Αρχικά αν δούμε τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου μαζί με τα υποέργα και μαζί με τον αγωγό μεταφοράς αερίου TAP στη Δυτική Μακεδονία, το κόστος ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια ευρώ! Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι δεν συμφέρει τους πολίτες των δήμων, γιατί οι τιμές που θα πληρώνουν τους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης είναι πολύ παραπάνω από αυτό που πληρώνουν τώρα, δηλαδή πρέπει να ξεχάσουν οι Κοζανίτες στα 55€ την μεγαβατώρα και τα 40€ οι κάτοικοι της Πτολεμαϊδας και  θα δουν πολύ υψηλότερες τιμές που ξεπερνούν τα 100€» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Μάντζαρης.

Ο ίδιος υπερτονίζει ένα στοιχείο που δεν είχε, μέχρι σήμερα, εμφανιστεί και είναι  η ευ μεταβλητότητα της τιμής της τηλεθέρμανσης. Από την στιγμή που ο ΣΗΘΥΑ θα «παράγει» θερμική ενέργεια, η τιμή δεν θα είναι σταθερή και θα προκύπτει μέσα από μια μαθηματική εξίσωση που θα μεταβάλλεται από τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό σημαίνει, στην πράξη, πως οι αυξομειώσεις που μπορεί να υπάρξουν θα είναι μεγάλες και δεν θα είναι εύκολος ο οικογενειακός προγραμματισμός για τις ανάγκες θέρμανσης.

Ο Αναλυτής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του Green Tank

Ο κ. Μάντζαρης εκτιμά πως η επένδυση έχει υψηλό ρίσκο κάτι που φαίνεται από την στάση της ΔΕΗ, η οποία χρειάζεται επιδότηση από το κράτος για να λειτουργήσει τη ΣΗΘΥΑ. «Η ΔΕΗ χρειάζεται μια εγγύηση ότι θα απορροφάται όλη η παραγόμενη ενέργεια από τη ΣΗΘΥΑ από τους Δήμους και δεν θα αναλάβει κάποιο ρίσκο επενδυτικό. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι μια μονάδα, την οποία δεν θα επέλεγε μόνη της η ΔΕΗ να φτιάξει και υπάρχει και μια τρίτη διάσταση που λέει ότι δεν συμφέρει ούτε τους υπόλοιπους πολίτες της της χώρας στο να γίνει η μονάδα αυτή με φυσικό αέριο. Για να μην ζημιωθεί οικονομικά η ΔΕΗ που θα χτίσει και θα λειτουργήσει αυτή τη μονάδα, θα υπάρχουν δύο πηγές εσόδων. Η μια θα είναι από αυτό που θα πληρώνουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και η άλλη θα προέρχεται από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, στον οποίο εισφέρουν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του λεγόμενου ΕΤΜΕΑΡ, του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων. Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της η ΣΥΘΗΑ, θα αλλάξει και η σχετική φόρμουλα και θα μετατοπίζει μέρος του κόστους περισσότερο στον ΕΛΑΠΕ από τους πολίτες της Κοζάνης» πρόσθεσε ο κ. Μάντζαρης.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο των Podcast του «Χ» μίλησε και ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο οποίος τόνισε πως το θέμα της ΣΗΘΥΑ θα τρέξει γιατί «αυτό βρήκαμε και θα κοιτάξουμε στην συνέχεια άλλες λύσεις για το πρασίνισμα της Τηλεθέρμανσης. Νομίζω ότι είναι και πολιτικό το θέμα για να δούμε την τιμή της τηλεθέρμανσης στα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να υπάρξει τηλεθέρμανση. Άρα λοιπόν είμαστε σε μια περίοδο η οποία τα πράγματα είναι ρευστά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Ο αναλυτής του Green Tank καλούμενος να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Κοκκαλιάρη, χαιρέτησε την δήλωση ότι οι ΑΠΕ πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος. Ωστόσο χαρακτήρισε προβληματική την προσέγγιση ότι ο ΣΗΘΥΑ είναι «μονόδρομος» γιατί εφόσον ξεκινήσει η μονάδα τότε η Κοζάνη και οι άλλες πόλεις θα είναι δεσμευμένες για την επόμενη 15ετία και δύσκολα θα μπορούν να γίνουν αλλαγές λόγω των συμβολαίων.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε κάτι το οποίο θα είναι ορθολογικό που θα είναι σωστό για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και για το περιβάλλον. Οι ηλεκτρολέβητες είναι μια λύση με πολλά πλεονεκτήματα γιατί έχουν πολύ γρήγορη εγκατάσταση και χαμηλό κόστος και γιατί στη συνέχεια με την χρήση των ΑΠΕ μπορούν να ρίξουν κατά πολύ το κόστος της Τηλεθέρμανσης. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΗΘΥΑ αναμένεται να λειτουργήσει από το 2028 και έπειτα όταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα κλείσει το 2025 και η «Πτολεμαΐδα 5» το 2026. Συνεπώς τώρα πρέπει να γίνει ένας ριζικός ανασχεδιασμός» πρότεινε ο κ. Μάντζαρης.

Την δική του εναλλακτική του ΣΗΘΥΑ πρόταση για την Τηλεθέρμανση, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μικροεπενδυτών Φωτοβολταϊκών Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, ο οποίος προτείνει τον συνδυασμό φωτοβολταϊκού και αντλίας θερμότητας. 

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι υπάρχει χρόνος για τη σωστή και τη μόνιμη λύση που να στηρίζεται στις ΑΠΕ με το κόστος λειτουργίας είναι πάρα πολύ χαμηλό. Η λύση όμως που στηρίζεται αποκλειστικά το ορυκτό φυσικό αέριο στερείται πλήρως λογικής» κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Νίκος Μάντζαρης.

Ακούστε το επεισόδιο εδώ:

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση