Μαρία Σπυράκη: Επείγουσα έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

4 Min Read

Επείγουσα έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να μειώσει το ενεργειακό κόστος, απηύθυνε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, στη συνεδρίαση κατά την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις προτάσεις για επιπλέον μέτρα στην αγορά ενέργειας.

Η ευρωβουλευτής χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες» τις συμπληρωματικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τον ενδεικτικό δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για την προσωρινή τιμή πλαφόν στην ενιαία αγορά, σημείωσε ωστόσο με έμφαση την καθυστέρηση στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:

«Όμως ξέρετε, έχετε αργήσει. Έχετε αργήσει γιατί αυτές οι προτάσεις ήταν στο τραπέζι από τον περασμένο Μάρτιο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη» υπενθυμίζοντας την έγκαιρη κατάθεση προτάσεων από την Ελλάδα. Παράλληλα, η κ.Σπυράκη υπενθύμισε πως καθυστέρηση υπάρχει και στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοινών εθελοντικών παραγγελιών φυσικού αερίου:

« Έχετε αργήσει γιατί ακόμη και η κοινή πλατφόρμα, για την οποία έχουν αποφασίσει οι ηγέτες από τον περασμένο Ιούνιο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και είμαστε τέλος Οκτωβρίου» σημείωσε.

Η κ. Σπυράκη ανέδειξε στην παρέμβασή της τις αμφιβολίες που δημιουργεί στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς η επιλογή της Γερμανίας να δανειστεί 200 δισ.ευρώ για να υποστηρίξει την οικονομία της από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

«Ο χαμένος χρόνος κοστίζει. Κοστίζει ακριβά στα νοικοκυριά, κοστίζει ακριβά στις επιχειρήσεις. Δημιουργεί τεράστιες αμφιβολίες αναφορικά με τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, ειδικά μετά την πρωτοβουλία του καγκελάριου Σόλτς να θέσει πρώτα τη Γερμανία και μετά την Ευρώπη» τόνισε .

«Χρειαζόμαστε ηγεσία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δείξει ηγεσία τις επόμενες μέρες. Χρειαζόμαστε να γίνει για την Ευρώπη ό,τι χρειασθεί. Να υποστηρίξει τους πολίτες της ,να υποστηρίξει τα νοικοκυριά, να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν» κατέληξε στην παρέμβαση της η ευρωβουλευτής.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Καλοδεχούμενες, αντιπρόεδρε Σέφκοβιτς, οι συμπληρωματικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν και για το συμπληρωματικό ενδεικτικό δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για την προσωρινή τιμή πλαφόν στην ενιαία αγορά.

Όμως ξέρετε, έχετε αργήσει. Έχετε αργήσει γιατί αυτές οι προτάσεις ήταν στο τραπέζι από τον περασμένο Μάρτιο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχετε αργήσει γιατί ο χαμένος χρόνος κοστίζει. Έχετε αργήσει γιατί ακόμη και η κοινή πλατφόρμα, για την οποία έχουν αποφασίσει οι ηγέτες από τον περασμένο Ιούνιο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και είμαστε τέλος Οκτωβρίου.

Κοιτάξτε, ο χαμένος χρόνος κοστίζει. Κοστίζει ακριβά στα νοικοκυριά, κοστίζει ακριβά στις επιχειρήσεις. Δημιουργεί τεράστιες αμφιβολίες αναφορικά με τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, ειδικά μετά την πρωτοβουλία του καγκελάριου Σόλτς να θέσει πρώτα τη Γερμανία και μετά την Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε ηγεσία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δείξει ηγεσία τις επόμενες μέρες. Χρειαζόμαστε να γίνει για την Ευρώπη ό,τι χρειασθεί. Να υποστηρίξει τους πολίτες της για να υποστηρίξει τα νοικοκυριά για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν».

Μοιραστείτε την είδηση