Μας προκαλούσε όταν μας έλεγε πικρές αλήθειες

3 Min Read

Ανήκω στη γενιά που ανδρώθηκε κραυγάζοντας «Μητσοτάκη Κάθαρμα». Και γνωρίζω το μίσος με το οποίο αντιμετωπίζει αυτό το όνομα μέγα μέρος των συμπολιτών μας. Είχα όμως την ευκαιρία να σχηματίσω, ως δημοσιογράφος, ιδία αντίληψη για τον κοινοβουλευτικό άνδρα. Και θεωρώ εαυτόν ευτυχή που τον γνώρισα και είχα πολύωρες συνομιλίες μαζί του. Ιδίως όταν έγραφα το βιβλίο «Ανατρέψατε Μητσοτάκη», που εξαντλήθηκε, τρις, το 1996.

 

- Advertisement -

Από τον πρόλογο, αντιγράφω την κρίση μου για τον εκλιπόντα και την αμερικανικής εμπνεύσεως και εκτελέσεως ανατροπή του:

 

         Έχει αρκετά μειονεκτήματα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είχε ακόμη περισσότερα η κυβέρνησή του. Είχε και έχει όμως ένα απολύτως αναγκαίο για τον τόπο – και δη στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία – προτέρημα. Υπήρξε ευθύς απέναντι στους Έλληνες. Αλλά δυστυχώς προτιμήσαμε και πάλι να ακούμε εκείνα που φαίνονται ευχάριστα. Τις ακατάσχετες υποσχέσεις. Για να ζούμε σήμερα τα χειρότερα.

            Ο τόπος δεν μπορεί να «κρέμεται» ούτε από τον Μητσοτάκη ούτε από οποιονδήποτε άλλο. Δεν έχει ανάγκη από Μεσσίες. Έχει ανάγκη από πολίτες που να γνωρίζουν, να καταλαβαίνουν την αλήθεια και να αντιδρούν αναλόγως. Και από ηγέτες που μπορούν να λένε την αλήθεια, με οποιοδήποτε κόστος.

            Σ’ αυτούς, που δεν είναι πρόθυμοι να αναχαράζουν τα χιλιομασημένα παραμύθια, αφιερώνεται αυτό το βιβλίο.     Είναι μια μικρή πράξη αντίστασης, ενός Έλληνα πολίτη, που δεν ανέχεται να αποφασίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και να προαναγγέλλει ανατροπή του Έλληνα πρωθυπουργού και εκλογές, σε μια στιγμή που κανείς δεν έβλεπε μια τέτοια πιθανότητα.

                  Ενός μέσου Έλληνα πολίτη που διεκδικεί το δικαίωμα να επιλέγει, να «ανεβάζει και να κατεβάζει» ο ίδιος τα κόμματα και τους πρωθυπουργούς και όχι οι ξένοι, ούτε ο Κόκκαλης, ούτε ο Λαμπράκης, ο Αλαφούζος ή ο Κουρής. Που δεν δέχεται να ρυθμίζεται με παρεμβάσεις ξένων μυστικών υπηρεσιών, όπως με την ανατολικογερμανική «επιχείρηση Γλάρος», για την οποία θα διαβάσετε αρκετά, στο κεφάλαιο «Λάσπη», το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, ποιος θα είναι πρωθυπουργός της πατρίδος μας.

 

Η ιστορία θα αποδώσει στον εκλιπόντα τις ευθύνες, αλλά και τις τιμές που του αναλογούν, όσες του στέρησε ο πολιτικός κανιβαλισμός που κυριαρχεί στον τόπο μας. Θα του αναγνωρίσει ότι είχε προδιαγράψει με ενάργεια όσα βιώνουμε σήμερα, όπως την υπαγωγή μας στο καθεστώς του ΔΝΤ, αλλά δεν μας άρεσε να τα ακούμε.

 

 

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση