ΜΑΒΕ: Απούσα η Περιφερειακή Αρχή από τις εξελίξεις

3 Min Read

Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε πρόσφατα τις προτάσεις της για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή.

Μεταξύ των προτάσεων υπάρχει και η πρόταση για «Δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στις εγκαταστάσεις των πρώην ΜΑΒΕ» με εισήγηση του Δημάρχου Σερβίων

- Advertisement -

Η πρόταση επηρεάζει τη ζωή 1800 ανθρώπων καθώς σε ακτίνα έως 1,5 χιλιομέτρου από τα ΜΑΒΕ βρίσκονται 4 χωριά που ως κύρια δραστηριότητα έχουν την γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ βόρεια σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα μεταλλεία διέρχεται ο ποταμός Αλιάκμονας, από τον οποίο υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη, αλλά και σημαντικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι η πρόταση του Δημάρχου Σερβίων για την δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου, εφόσον γίνει αποδεκτή, έχει γενικότερες επιπτώσεις και στην τουριστική ανάπτυξη της ΠΕ Κοζάνης, καθώς στα 500 μέτρα βρίσκεται το Μοναστήρι Ζιδανίου, υψηλής θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας.

Η  υψηλή επισκεψιμότητα πιστών και επισκεπτών όλο τον χρόνο σηματοδοτεί τις μεγάλες προοπτικές για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Παρά την μεγάλη σημασία του έργου και των επιπτώσεων του στην Ανάπτυξη του Δήμου, φαίνεται αυτό δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση,  όπως προκύπτει από καταγγελία των  επικεφαλής της Αξιωματικής και της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης

Ως γνωστόν το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του χώρου αποθέσεων στην περιοχή των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδας (ΜΑΒΕ) είναι το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που έγινε για τον αμίαντο στην Ελλάδα έως σήμερα.

Μετά από δεκαοκτώ χρόνια συνεχούς λειτουργίας των μεταλλείων, οι αποθέσεις 69εκ. τόνων υλικών εξόρυξης, αποτελούσαν πηγή ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των νερών της περιοχής, ενώ οι ογκώδεις σωροί των αποθέσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου.

Για την αποκατάσταση της περιοχής ξεκίνησε το 2002 από την ΝΑ Κοζάνης και στη συνέχεια από την Περιφέρεια, ένα μεγάλο Πρόγραμμα με χρηματοδότηση ~25εκ€  από ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούσαν  χωματουργικές και φυτευτικές εργασίες, διαμόρφωση βαθμίδων στα πρανή, επένδυση πρανών με φυτική γη και κατασκευή υδραυλικών έργων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ο κύριος Φορέας για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης.

 Όμως ενώ το έργο είναι πλέον προς ολοκλήρωση, το θέμα των ΜΑΒΕ δεν έχει συζητηθεί ούτε  στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Επερώτηση που κατέθεσε ο Συνδυασμός μας, (δια του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Χριστοφορίδη),  (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επερώτηση), έχει σκοπό να αποσαφηνίσει,  εάν η Περιφέρεια είναι ενήμερη για την πρόταση του Δημάρχου Σερβίων και αν συναινεί σε αυτή την πρόταση.

Γενικότερα ζητούμε να ενημερωθούμε για το  ποια είναι η θέση της για την αξιοποίηση της περιοχής των πρώην ΜΑΒΕ και πως σκοπεύει να κινηθεί καθώς κατατέθηκε από την ΠΕΔ μία πρόταση, πιθανόν χωρίς απόφαση Δημοτικού συμβουλίου,  για ένα -έργο στο οποίο κύριος φορέας είναι η Περιφέρεια

 

Μοιραστείτε την είδηση