«Μαξιλάρι» σωτηρίας αναζητείται για τις μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου

3 Min Read


Για την παράταση λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς μέχρι και την ένταξη στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και του ΑΗΣ Αμυνταίου μέχρι να βρεθεί επενδυτής πιέζει την κυβέρνηση το σωματείο «Σπάρτακος», προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να μην κινδυνεύσει η ενεργειακή ευστάθεια της χώρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη εάν οι προσπάθειες δεν ευδοκιμήσουν, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλη τη χώρα. «Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα χρειαστεί να διαχειριστεί ένα μπλακ-άουτ το επόμενο διάστημα, αν μας προκύψει μια κρίση, όπως αυτή του καλοκαιριού ή του χειμώνα του 2016, όταν σημειώθηκε τεράστια έλλειψη και είχαμε πορτοκαλί συναγερμό στη χώρα μας. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για όλη τη χώρα. Από την άλλη η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και η ίδια η ΔΕΗ αν απολέσει τόσο γρήγορα το παραγωγικό της δυναμικό από τις μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου θα έχει πρόβλημα γιατί θα αναγκάζεται να αγοράζει πολύ περισσότερη ενέργεια από την προσφορά που έχει από τρίτους και να την παρέχει στους καταναλωτές με τιμές ζημιογόνες για την επιχείρηση» λέει χαρακτηριστικά.

Δεν είναι δυνατόν να κλείσουν τόσο νωρίς και με τόσο βίαιο τρόπο οι λιγνιτικές μονάδες της περιοχής για να δημιουργηθούν υποτίθεται άλλου είδους οικονομίες, σημειώνει ο κ. Αδαμίδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010 από το συνδικάτο για την παράταση λειτουργίας των μονάδων φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, όπως δείχνουν τα σχετικά σημάδια.
«Δεν είναι δυνατόν μετά από 25 μέρες να κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου. Δεν το πιστεύουμε. Άλλωστε μετά από επικοινωνία με τον υπουργό κ. Σταθάκη μας έχει πει ότι είναι σε καλό δρόμο. Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα με τα τεχνικά κλιμάκια. Δεν έχει αποκλειστεί τελείως η υπόθεση. Αναμένουμε, αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες. Νομίζω το ζήτημα δεν είναι απλά μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είναι εθνικό. Χρειάζεται όλοι όσοι μπορούν να επηρεάσουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, όλα δηλαδή τα κόμματα, να το κάνουν ώστε να κρατηθούν οι μονάδες εκεί. Εξάλλου υπάρχει και μια μελέτη της ΡΑΕ που θα ήθελε αυτές τις μονάδες για την αξιοπιστία του συστήματος της χώρας μας» αναφέρει ο κ. Αδαμίδης
Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση