Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα 105α ελευθέρια της Πτολεμαΐδας

3 Min Read

Με τη δέουσα επισημότητα και παλλαϊκή  συμμετοχή  η Πόλη της Πτολεμαϊδας γιόρτασε τα Ελευθέριά της από τον τουρκικό ζυγό. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας ζωντάνεψαν οι μνήμες από τη σημαντική αυτή ημέρα, 105 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της.

   Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τo Σάββατο  14 Οκτωβρίου 2017  το απόγευμα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων σε όλα τα μνημεία πεσόντων της Πόλης από τους μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων  , καθώς και στο Μνημείο Πεσόντων της Τοπικής Κοινότητας Περδίκκα, ενώ στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, ιερουργούντος   του Αρχιεπισκόπου Ιόππης και Αριμαθαίας  κ.κ. Δαμασκηνού , Αρτοκλασία και Λιτανεία με περιφορά της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων  , παρουσία του  Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , εκπροσώπων φορέων της περιοχής και πλήθους  πιστών.

   Ανήμερα της εορτής την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017  τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο, αναφερόμενος στη μέγιστη αξία της 15ης Οκτωβρίου αλλά  και  στο βίο της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής  .

   Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στην Κεντρική Πλατεία  , ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η  Καθηγήτρια Φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαϊδας Μαρία Παπαδημητρίου   , η οποία εξιστόρησε με τεκμηριωμένο και γλαφυρό τρόπο  το χρονικό της απελευθέρωσης.

   Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση και τη μαθητιώσα νεολαία να πρωταγωνιστεί υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Εορδαίας, ενώ παρήλασαν τμήματα του Ε.Ε.Σ., εθελοντών διασωστών, προσκόπων, για πρώτη φορά  της Σχολής Πυροσβεστών και Εθνοφυλάκων  ,  ιππέων  και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

   Το γενναίο φρόνημα του ελληνικού λαού εξήραν  στις δηλώσεις τους  ο Μητροπολίτης Θεόκλητος , ο  Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης , ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης  ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος  , ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων , Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης  ,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης , ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος  Βασίλειος Καπέλιος ,  κ.ά.  ,  τονίζοντας ότι «το μήνυμα της 15ης Οκτωβρίου είναι διαχρονικό και με αυτό μπορούμε να πορευθούμε και να συνεχίσουμε κι εμείς σήμερα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας ».

   Ακολούθησε η καθιερωμένη  δεξίωση του Δημάρχου προς τους προσκεκλημένους και τους πολίτες ,στο Δημοτικό Κατάστημα  Εορδαίας.

Μοιραστείτε την είδηση