Με πολλές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σεπτέμβριο τα Λασσάνεια

8 Min Read

Μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων θα πέσει η αυλαία των 41ων Λασσανείων τον Σεπτέμβριο. «Η φετινή πορεία του καλοκαιριού, λόγω εθνικών εκλογών και λόγω της ευαισθησίας που θέλουμε να έχουμε ως ΟΑΠΝ, προκειμένου να μη συμπέσουν οι εκδηλώσεις μας με ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις όμορων δήμων, μας οδήγησαν στο να προγραμματίσουμε κάποιες συναυλίες και άλλες δράσεις μέσα στον Σεπτέμβριο που ο κόσμος επιστρέφει από τις καλοκαιρινές του διακοπές» ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, Ζήσης Μάρας.

«Τα 41α Λασσάνεια είναι ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα του θεσμού, ίσως του αρχαιότερου πολιτιστικού θεσμού στην πόλη της Κοζάνης. Ενός θεσμού που τιμήθηκε πολλά χρόνια, στηρίχθηκε και αγαπήθηκε από όλους του δημότες της Κοζάνης. Είναι χρέος μας να τον στηρίζουμε και να τον αναδεικνύουμε. Οφείλουμε να στηρίξουμε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Δαδαμόγια. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στηρίζει το θεσμό των «Λασσανείων» με τη χρηματοδότηση κάποιων δράσεων. Η κ. Δαδαμόγια έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο πολιτισμός προϋποθέτει εξ ορισμού ένα κοινό αξιακό υπόβραθο, είτε μιλάμε για εκδηλώσεις που σχετίζονται με την παράδοση μας, είτε για συναυλίες, για θέατρο, εικαστικά κλπ και εφόσον αυτές οι δράσεις είναι σωστά οργανωμένες από γνώστες του αντικειμένου και δομημένες με επιμέλεια, ανατροφοδοτούν το κοινό αξιακό μας σύστημα και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, κάνουμε δηλαδή κάτι μαζί και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ελληνοαυστριακή σύμπραξη

Οι εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν με μια ελληνοαυστριακή σύμπραξη σε μια συναυλία κλασσικής μουσικής-μουσικής δωματίου με την Κοζανίτισσα Μαρία-Λουίζα Γελαδάρη σε συνοδεία στο πιάνο της Gerda Guttenberg. Η συναυλία θα δοθεί στην αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, με ελεύθερη είσοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακουστούν δημιουργίες Αυστριακών και Ελλήνων συνθετών, περιλαμβανομένου και τοπικού δημιουργού. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από τη μουσική παράδοση της Αυστρίας και της Ελλάδας και θα «στολίσουν» το πρόγραμμα με τους ξεχωριστούς ρυθμούς και ήχους των δύο χωρών.

Φεστιβάλ Τζαζ

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό αμφιθέατρο στη ΖΕΠ, με το «ΗΧΩ 2» στα χνάρια της περσινής επιτυχημένης τζαζ εκδήλωσης, όπου η Τζαζ «παντρεύεται» με την παράδοση μέσω τριών μουσικών σχημάτων, των Flying Root Quartet, Pantelis Stoikos Quartet και Thanos Stavridis Trio.  Το φεστιβάλ παντρεύει παραδοσιακά ακούσματα με σύγχρονους ήχους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης της τζαζ μέσα από ένα σταυροδρόμι συνομιλίας της σύγχρονης με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική μας κληρονομιά. Με κεντρικό μήνυμα «ανακυκλώνουμε τη μουσική, ανακυκλώνουμε τους χώρους, ανακυκλώνουμε τα υλικά» το φεστιβάλ έθεσε τις καλύτερες βάσεις τόσο για την καθιέρωσή του σε θεσμό, εμπνέοντας τους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις δουλειές τους στην Κοζάνη, όσο και για την αξιοποίηση νέων χώρων πολιτισμού, οι οποίοι συνδέουν το φυσικό και το αστικό τοπίο με τη μουσική και ζωντανεύουν την πόλη και τις γειτονιές της. Οι «Flying Root Quartet» με τους Ελιόνα Σινιάρη, Φίλιππο Κωσταβέλη, Λάκη Τζήμκα και Αλέκο Παπαδόπουλο θα μας γνωρίσουν μουσικές παραδόσεις από διάφορες χώρες του κόσμου, μέσα από ενορχηστρώσεις του Λάκη Τζήμκα. Το «Pantelis Stoikos Quartet», με τους Παντελή Στόικο, Λάκη Τζήµκα, Γιώργο Κλουντζό και Γιώργο Αθανασίου θα παντρέψει τη σύγχρονη Jazz µε στοιχεία της εγχώριας και ευρύτερης µουσικής παράδοσης των Βαλκανίων, στο µεταίχµιο µεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το «Thanos Stavridis Trio» με τους Θάνο Σταυρίδη, Δάνη Κουμαρτζή και Χρήστο Τάσιο, θα παρουσιάσει μουσικές του κόσμου, μέσα από τις δύο προσωπικές δουλειές του ακορντεονίστα Θάνου Σταυρίδη.

Λευκή Νύχτα με τη Χρύσπα

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία θα βρεθεί η Χρύσπα για τη «Λευκή Νύχτα» σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ΕΒΕ Κοζάνης. Από το απόγευμα ο κόσμος θα μπορεί να διασκεδάζει με τοπικούς dj’s.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Σάκης Δραγατσίκας τόνισε πως «για άλλη μια φορά φαίνεται πως αυτό που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα είναι η συνεργασία, όσο περισσότεροι συνεργαζόμαστε τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα, όχι μόνο για την αγορά αλλά για ολόκληρη την τοπική κοινωνία». Ο πρόεδρος των εμπόρων στάθηκε και στην ανάγκη του κόσμου να βγει έξω και να διασκεδάσει. Τέλος, ανέφερε πως θα υπάρχουν προσφορές εκείνο το βράδυ στα καταστήματα της πόλης και πως οι εκπτώσεις θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο ακόμη μετά τις 31 Αυγούστου που είναι η επίσημη λήξη των θερινών εκπτώσεων.

Μετάβαση Project

Το «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» PROJECT θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον ΟΣΕ Κοζάνης στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου με κεντρικό μήνυμα «από το ιδιωτικό στο συλλογικό και δημόσιο». Πρόκειται για μια ιδέα για την αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου που θα γίνει στην περιοχή του ΟΣΕ που αποτελεί «τοπόσημο» για την πόλη μας. Το πρότζεκτ αποτελεί ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα για τον τρόπο που μπορούν να αυτενεργήσουν οι κοινότητες σε επίπεδο αυτο- οργάνωσης και αυτο- διαχείρισης με εργαλείο την τέχνη. Καλλιτέχνες της Κοζάνης συναντιούνται, συνομιλούν και συνδημιουργούν μεταξύ τους αλλά και με τους επισκέπτες, σε ένα ανοιχτό εργαστήριο Τεχνών, σε μια κοινή προσπάθεια ενδυνάμωσης της κοινότητας και αναζωογόνησης του δημόσιου χώρου. Η ιδέα και ο συντονισμός της δράσης ανήκουν στις Φώφη Ζαγορίτου και Σόνια Κούτσιανου, στο πλαίσιο του προγράμματος Tale of X Cities με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης.

Αθλητικές διοργανώσεις

Στο αθλητικό κομμάτι, η ομάδα χάντμπολ του ΠΑΟΚ θα φιλοξενηθεί για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Λασσάνειος Δρόμος 2023 θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει Αγώνα Δρόμου 10,11 χιλιομέτρων, Αγώνα Δρόμου και Δυναμικού Βαδίσματος 5,11 χλμ. και Παιδική Διαδρομή και Συμβολικό Δρόμο 500 μέτρων. Το ξεχωριστό αυτής της διοργάνωσης είναι το στο πλαίσιό της θα είναι ενταγμένα και τα special Olympics. Η εκκίνηση του αγώνα δρόμου των 10,11 χλμ. θα δοθεί στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης στις 10:30 π.μ. και θα έχει διάρκεια 1:40 (μία ώρα και σαράντα λεπτά). Ο αγώνας δρόμου και δυναμικού βαδίσματος των 5, 11 χλμ. θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης στις 10:40 π.μ. και θα έχει διάρκεια 1:30 (μία ώρα και τριάντα λεπτά) και τέλος, η παιδική διαδρομή και ο συμβολικός δρόμος 500 μέτρων θα γίνει στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση