Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η σήραγγα της Κλεισούρας

2 Min Read

Το καλοκαίρι του 2025 θα παραδοθεί το έργο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή της σήραγγας Κλεισούρας, το σημαντικότερο κομμάτι της νέας επαρχιακής οδού που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς-Πτολεμαΐδας που θα ενισχύσει την ασφάλεια, θα μειώσει το χρόνο του ταξιδιού και θα βοηθήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η υλοποίηση της σήραγγας της Κλεισούρας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσίευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, και αποτυπώνει τη διάνοιξη της σήραγγας από το Βάρικο, δείχνει πως το έργο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2025. 

Η σήραγγα Κλεισούρας που κατασκευάζεται στο τμήμα ρέματος Κωτούρη στα όρια Νομού Κοζάνης, εκτιμάται ότι θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο μετακίνησης από την Καστοριά στην Πτολεμαΐδα  και το αντίστροφο.

Η σήραγγα Κλεισούρας αποτελεί κομμάτι του έργου που αφορά στην κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η αρτηρία είναι μήκους 10,3 χλμ., με πλάτος οδοστρώματος 8,0 μ., μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ. Το έργο περιλαμβάνει τέσσερις ανισόπεδους κόμβους, τη σήραγγα της Κλεισούρας διπλής κατευθύνσεως σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο, μια γέφυρα μήκους 34,6 μέτρων (ρέμα Κώτουρη) και τέσσερις κάτω διαβάσεις.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Καστοριάς, της Εορδαίας και του Αμυνταίου, δεδομένου ότι η ολοκλήρωσή του, όχι μόνο θα ενώσει τις τρεις περιοχές, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, στο εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 71,07 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός, το έργο κατασκευάζεται από την εταιρεία «ΆΚΤΩΡ», με χρονοδιάγραμμα κατασκευής τα τρία χρόνια και η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2022.

Μοιραστείτε την είδηση