Με το «Χάρτινο φεγγάρι» ξεκινά τις ανοιξιάτικες προβολές του ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης

3 Min Read

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης ξεκινά τις ανοιξιάτικες προβολές του, αυτή τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ, την εξαιρετική ταινία του πρώην κριτικού κινηματογράφου Πήτερ Μπογκντάνοβιτς «Χάρτινο φεγγάρι» Paper moon (1973),  που έσπασε τα ταμεία, ενώ εξασφάλισε βραβείο Όσκαρ για την Τατούμ Ο’ Νηλ σε ηλικία 10 ετών! Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Ράιαν Ο΄ Νηλ και Μάντλιν Κάαν.

1936, εποχή του μεγάλου κραχ. Η ορφανή Άντι αφήνεται στη φροντίδα του Μόουζες Πρέι, ενός ανήθικου πλασιέ της Βίβλου, που μπορεί να είναι ο πατέρας της.

Καθοδόν με το αμάξι του για τους πλησιέστερους συγγενείς που θα μπορούσαν να την αναλάβουν, ο Μόουζες αντιλαμβάνεται ότι η εννιάχρονη πανέξυπνη κοπέλα μπορεί να του είναι πολύ χρήσιμη. Την χρησιμοποιεί στις κομπίνες του και γίνονται τόσο πετυχημένο δίδυμο, που η μικρή φτάνει να σαμποτάρει τη σχέση του Μόουζες για να μείνουν μαζί.

Μια συγκινητική ιστορία γύρω από τη σχέση ενός μικρού ορφανού κοριτσιού και του τυχοδιώκτη απατεώνα φίλου της μητέρας του. Δεν μας διευκρινίζει ποτέ αν είναι ο αληθινός της πατέρας, αλλά μέσα από τις περιπέτειες που αντιμετωπίζουν μαζί στην αμερικανική ύπαιθρο, η σχέση τους θα περάσει από χίλια κύματα, καταλήγοντας να είναι περισσότερο πατέρας και κόρη και απ’ ό,τι αν ήταν αληθινός πατέρας της.

Δύσκολο να φανταστεί κανείς στις μέρες μας ένα παιδί εννιά χρονών να κυριαρχεί τόσο απόλυτα στο κάδρο, όπως είχε συμβεί τότε με την Τατούμ Ο’ Νηλ, κόρη του Ράιαν, με τον οποίο αποτελούν το ασυμβίβαστο πρωταγωνιστικό ντουέτο αυτής της ταινίας. Ένα αγοροκόριτσο που καπνίζει διαρκώς και γενικώς συμπεριφέρεται σαν (προβληματικός) ενήλικας, η μικρή καθηλώνει τον θεατή, μεταδίδοντάς του κάποιον ιό (για να χρησιμοποιήσουμε επίκαιρες αναλογίες) που τον καθιστά ανήμπορο να αντισταθεί σ’ αυτό το αριστοτεχνικό υβρίδιο που ελίσσεται ανάμεσα στο οικογενειακό δράμα και την κωμωδία περιπλάνησης.

Με τη νίκη της στα Όσκαρ, σε ηλικία 10 ετών, η Ο’ Νηλ έγινε η νεαρότερη ηθοποιός που βραβεύτηκε ποτέ με βραβείο Όσκαρ.

Αυτή τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Μοιραστείτε την είδηση