Με το σύνθημα «Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί», η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της «Γέφυρας στο μέλλον» στα Σέρβια

8 Min Read

Με έμφαση στην ενεργοποίηση της νέας γενιάς και βασικό σύνθημα «Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα 9 Απριλίου 2018 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σερβίων, η πρώτη δημόσια εκδήλωση της «Γέφυρας στο Μέλλον», της πρωτοβουλίας του καθηγητή Φυσικής Χρήστου Ελευθερίου για τη δημιουργία μιας δεξαμενής σκέψης και προβληματισμού, ενός χώρου συζήτησης προτάσεων και ανταλλαγής απόψεων σε ζητήματα που αφορούν την περιοχή, με θέμα «Σχεδιάζουμε μαζί το μέλλον του Δήμου μας».
Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο καθηγητής του ΤΕΙ και συνεργάτης του Κέντρου Περιβάλλοντος Δ. Μακεδονίας Βασίλης Ευαγγελόπουλος με καταγωγή από τους Λαζαράδες, η εκπαιδευτικός Μαρία Σπυρίδου από το Βαθύλακκο, ο επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος της American Genetics και ασχολούμενος με τα διοικητικά της ΚΑΕ Άρης Θεσσαλονίκης Παύλος Ζουλιάμης από τα Σέρβια και βέβαια ο βασικός ομιλητής που παρουσίασε συνολικά τις θέσεις της «Γέφυρας» ο Χρήστος Ελευθερίου.
Προηγήθηκε των παρουσιάσεων των ομιλητών η προβολή βίντεο με τον χαιρετισμό στην εκδήλωση του επίκουρου καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Τσέστερ της Αγγλίας Θοδωρή Παπαδόπουλου που μεγάλωσε στα Σέρβια, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ανάπτυξη, παρά μόνο σκληρή δουλειά, που να βασίζεται στους πυλώνες Αριστεία, Αξιοκρατία, Αξιολόγηση και Ήθος…».
Ο πρώτος ομιλητής Βασίλης Ευαγγελόπουλος, πέρα από την παρουσίαση της δομής της «Γέφυρας» και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (gefirastomellon.com) όπου μπορεί ο καθένας να εκφραστεί, είπε ότι «Σε μια περιοχή με πλούτο, η δύναμη του Δήμου είναι οι άνθρωποί του. Πιστεύω ότι το αύριο του Δήμου ανήκει στη συνέργεια των ικανών και άξιων δημοτών, από προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την επαγγελματική τους, επιστημονική και κοινωνική προσφορά…».
Η επόμενη ομιλήτρια Μαρία Σπυρίδου μετά την πρώτη συναισθηματική προσέγγιση από τον νόστο της παιδικής ηλικίας καθότι ζει εκτός περιοχής («την ανάσα των μικράτων χρόνων μας δεν την πήραμε μαζί μας όπου κι αν πήγαμε, οι ανάσες μας είναι εδώ, σε τούτο τον τόπο»), μίλησε για την ενότητα, καταλήγοντας -στο ίδιο ύφος- ότι «Η παράδοση στη χώρα μας θέλει, κάθε που χτίζεται μια γέφυρα, να θυσιάζεται η γυναίκα του πρωτομάστορα… Χρήστο φρόντισε η ‘γέφυρα’ που πας να χτίσεις, να έχει μέλλον. Αν διακρίνεις ότι πάει να χωρίσει, μη θυσιάσεις τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Άστην στα θεμέλιά της (τη ‘γέφυρα’). Και στο μέλλον ενωμένοι, και οι πριν τη ‘γέφυρα’ και οι μετά από τη ‘γέφυρα’, στο τέλος να την περπατήσουμε όλοι μαζί…».
Στη συνέχεια ο Παύλος Ζουλιάμης, καλούμενος να ομιλήσει για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αρκέστηκε στην ανάπτυξη των δύο βασικών αρχών της επιτυχίας που είναι «η επιμονή -δηλαδή ο μόχθος- και οι αρχές -το ήθος-».
Όλοι οι ομιλητές πάντως εκθείασαν στις εισηγήσεις τους την προσωπικότητα του Χρήστου Ελευθερίου.
Ο εμπνευστής της «Γέφυρας στο μέλλον» Χρήστος Ελευθερίου, έκανε στη συνέχεια την αναλυτική παρουσίαση της ιδέας-πρότασής του, αφού πρώτα έδωσε προσεκτικά το στίγμα της πρώτης συγκέντρωσης, αποποιούμενος έμμεσα ότι πρόκειται για αυτοδιοικητική κίνηση και τονίζοντας ότι πρόκειται για το πρώτο σκαλί, «όλα τα υπόλοιπα είναι βήματα που πιθανόν γίνουν ή δεν γίνουν θα εξαρτηθεί από το πώς βλέπει ο κόσμος το μέλλον του τόπου. Αν η «Γέφυρα» ‘γεννήσει’ καλώς. Μπορεί να ‘γεννήσει’ ακόμη κάτι καλύτερο από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή εδώ…».
Στην κύρια ομιλία του ο Χρήστος Ελευθερίου, μεταξύ άλλων τόνισε:
«…Η γέφυρα είναι ένα εργαλείο σύνθεσης απόψεων, που στοχεύει στη συλλογή, ένωση, «ώσμωση» ιδεών και στην ανάπτυξη θέσεων που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση όλης της περιοχής μας, θα προσδώσουν προοπτική και θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητά μας…
Είμαστε όλοι εδώ γιατί μας συνδέει η κοινή αγωνία για το μέλλον του τόπου μας.
Είμαστε όλοι εδώ για να συμφωνήσουμε ότι η πόλη μας, ο Δήμος μας, το σπίτι μας δεν είναι ο χώρος στον οποίο θα λυθούν οι διαφορές του πολιτικού μας συστήματος αλλά είναι το τελευταίο καταφύγιο δημοκρατίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Είμαστε όλοι εδώ γιατί μας ενώνει ο αγώνας που πρέπει από κοινού να αναλάβουμε για να δώσουμε επιτέλους αισιοδοξία αυτοπεποίθηση αλλά και χαμόγελο σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες δυσκολίες.
Είμαστε εδώ όλοι μας γιατί συμμεριζόμαστε την κοινή αντίληψη ότι ο τόπος μας δεν μπορεί να αντέξει πια προσωποπαγή μοντέλα, τα οποία εξυπηρετούν τα συμφέροντα λίγων. Ο Δήμος μας απαιτεί αξιοπιστία θέσεων και φερεγγυότητα προσώπων. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει η «γέφυρα» ακριβώς επειδή πιστεύουμε στις δυνατές ομάδες αλλά και στους ικανούς ανθρώπους. Η «γέφυρα» θα δώσει μάχη για την ενεργοποίησης της νέας γενιάς. Γιατί δεν μπορεί να έχει μέλλον ένας τόπος χωρίς τους νέους του…
Είμαστε όλοι εδώ απόψε, επειδή εμφορούμαστε όλοι από την κοινή πεποίθηση ότι ο τόπος μας οφείλει να αφήσει πίσω του τη χρόνια κρίση που τον χαρακτήρισε και να μεταβληθεί σε έναν τόπο με δημιουργικό παρόν…».
Ακολούθησε η αναλυτική θέση της «Γέφυρας» ανά τομέα, δηλ. στη διοίκηση του Δήμου, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην ώθηση προς τον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία και την εξειδίκευση, στον κοινωνικό τομέα με άξονες την Αλληλεγγύη και την Ανθρωπιά, τον βιώσιμο ‘πράσινο’ Δήμο, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Στο κλείσιμο της ομιλίας του, που έγινε μέσα σε θερμό χειροκρότημα, ο Χρήστος Ελευθερίου τόνισε ότι:
«…Εδώ, σήμερα, μαζί, κάνουμε ένα βήμα εμπρός, στο πρώτο σκαλί, έχοντας επίγνωση ότι τα σκαλιά είναι πολλά και η σκάλα απότομη και δύσκολη. Έχουμε θαρρώ τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά, φτάνει να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες, ξέροντας το ΤΙ, το ΠΩΣ, το ΠΟΤΕ και το ΓΙΑΤΙ!
Ζητάμε από όλους σας να μοιραστείτε μαζί μας ιδέες και προτάσεις. Η «γέφυρα» είναι ανοιχτή σε όσους συμμερίζονται κοινές ανησυχίες για το μέλλον του τόπου μας και είναι πρόθυμοι να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν στην αναβάθμιση της περιοχής. Με όχημα τη «Γέφυρα στο Μέλλον», ας εκφράσουμε το δικό μας όραμα για το μέλλον του τόπου μας και ας γίνουμε συν-δημιουργοί του!…»
Τέλος ακολούθησε διάλογος με ανταλλαγή απόψεων με το κοινό, στον οποίο πήραν το λόγο -κατά σειρά-, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Θανάσης Κοσματόπουλος, η οδοντίατρος Χρύσα Κοκολιού, ο καθηγητής Νίκος Μπουκουβάλας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκος Σαρρής, η πρόεδρος του Μ.Ο. Σερβίων Χρυσάνθη Καραγιαννίδου και ο γιατρός Αλέξανδρος Λαϊόπουλος.
Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

Μοιραστείτε την είδηση