Μεγάλα λόγια…μικροί άνθρωποι, της Τάνιας Ώττα

3 Min Read

Πόσοι μικροί είναι οι άνθρωποι μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά. Δειλά ανθρωπάκια που κρύβονται πίσω από τη σκιά τους για να μην πάρουν αποφάσεις, για να μην δείξουν αυτό που νιώθουν, για να μην εκφράσουν αυτό που πιστεύουν. Άνθρωποι μικροί, με μεγάλο στόμα, γεμάτο λόγια ψεύτικα και μεγάλα. Άνθρωποι γεμάτοι έπαρση, τόσο μεγάλη που δεν χωρά στο μικρό τους σώμα. Άνθρωποι που θέλουν απλώς να εντυπωσιάζουν και να καμαρώνουν για το μεγάλο στόμα τους και το μικρό μυαλό τους.

Μικροί άνθρωποι, με μικρή καρδιά, φτωχή σε αισθήματα αλλά μία μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Άνθρωποι που νομίζουν ότι έχουν τη δύναμη να κινούν τα νήματα και παίζουν με τους ανθρώπους σαν να είναι μαριονέτες. Όπως όταν αγοράζεις ένα καινούριο παιχνίδι. Στην αρχή εντυπωσιάζεσαι, περνάς ατελείωτες ώρες μαζί του και του αφιερώνεις όλο τον πολύτιμο χρόνο σου. Κι ύστερα το βαριέσαι και το πετάς, στο κουτί με τα άχρηστα, στο πάνω ράφι γεμάτο σκόνη ή στο υπόγειο, μέσα στο σκοτάδι. Το ενδιαφέρον σου ίσως να στρέφεται σ’ άλλο παιχνίδι. Κι η ζωή συνεχίζεται.

Έτσι λειτουργούν οι άνθρωποι σήμερα στην εποχή της αφθονίας και της εκμετάλλευσης. Όλα πουλιούνται και αγοράζονται , ακόμη και τα αισθήματα, αλλά κυρίως η ανθρωπιά. Άνθρωποι με καρδιά τόσο σκληρή σαν πέτρα κι ένα στόμα που εκπέμπει μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, αλλά στα δύσκολα κλείνει ερμητικά, σωπαίνει κι αφήνει τα θύματά του να μαραζώνουν μέσα στην εκκωφαντική σιωπή.

Μικροί άνθρωποι, αδίστακτοι και εγωιστές, επιβιώνουν με τον δικό τους τρόπο σ’ έναν κόσμο που διψά για αγάπη κι ευτυχία, σ’ έναν κόσμο που έχει ανάγκη την ανθρώπινη ζεστασιά για να αντιμετωπίσει το κρύο της μοναξιάς και της αδιαφορίας.

Πως ‘ αντιμετωπίσεις την μικροψυχία αυτών των ανθρώπων; Πώς να κλείσεις τα αφτιά σου στα μεγάλα λόγια που σε μαγεύουν σαν το μεθυστικό τραγούδι των Σειρήνων;

Η ζωή μοιάζει με ένα ατελείωτο ταξίδι, γεμάτο εμπόδια και περιπέτειες, ώσπου να φτάσεις κάποια στιγμή στη δική σου Ιθάκη. Εκεί που ανήκεις . Εκεί που οι άνθρωποι δεν είναι μικροί αλλά αληθινοί και τα λόγια έχουν αξία και νόημα. Γι’ αυτήν την Ιθάκη παλεύουμε και συνεχίζουμε παρά τις δυσκολίες. Για όλα όσα ονειρευόμαστε και μας αξίζουν. Για μας.

Μοιραστείτε την είδηση