Πλούσιο το πολιτιστικό καλοκαίρι
Ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι γεμάτο παραστάσεις για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες θα απολαύσουμε φέτος στην Κοζάνη. Σπουδαίοι ηθοποιοί θα επισκεφθούν το Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης και θα μας χαρίσουν ποιοτικές παραστάσεις που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις παραστάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι θεατρικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, ξεκινούν στις 25 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 9 Σεπτεμβρίου και θα δούμε από διαδραστικές παιδικές παραστάσεις έως σπαρταριστές κωμωδίες και αρχαία δράματα.
«Το τάβλι» με τους Αλέξανδρο Ρήγα και Αντώνη Κρόμπα έρχεται στις 25 Ιουνίου. Το Τάβλι, γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1972, εν τω μέσω της δικτατορίας, στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και έκτοτε, αποτελεί ένα από τα έργα σταθμός της ελληνικής δραματουργίας. Ένα πρωτοποριακό έργο με βέβηλη σάτιρα και ευφυΐα, που μετρά πολλά ανεβάσματα και μεγάλες επιτυχίες. Πρόκειται για ένα έργο με εξαιρετική πλοκή και δαιμονιώδη ρυθμό. Έχει έντονο, ιδιαίτερο, σαρκαστικό και κυνικό χιούμορ. Είναι μια διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη κωμωδία που κρύβεται στις μικρές τραγωδίες. Με έντονο το λαϊκό στοιχείο, οι ήρωες του έργου είναι «λαμόγια», που μ’ έναν μαγικό τρόπο, σου προκαλούν συμπάθεια, μέσα σε ένα «λούμπεν» μεταπολεμικό περιβάλλον. Οι πικρές αλήθειες που προβάλει ο συγγραφέας, γίνονται γλυκά χαμόγελα στα χείλη των θεατών.
Η «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» με τους: Μίνα Αργυροκαστρίτη, Ελένη Βελτσιώτη, Σίμο Παναγή, Γιώργο Γουλουδή, Άκη Τριανταφυλλίδη και Ιωάννα Στασινοπούλου έρχεται στις 26 Ιουνίου σε μια φαντασμαγορική θεατρική παράσταση με γιγάντιες μάσκες και περίτεχνες κατασκευές. Τα ευρηματικά σκηνικά και τα ευφάνταστα κουστούμια θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών και της φαντασίας. Ένα συνονθύλευμα από ειδικά εφέ και 3D Animation διαμορφώνουν ένα μοναδικό σκηνικό και μια ονειρεμένη επί σκηνής περιπέτεια που μπορεί να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια. Ένα θεατρικό έργο με πολλά μηνύματα που μιλάει για τη σημασία της συντροφικότητας και τη δύναμη της φιλίας, για την αιώνια διαμάχη του καλού με το κακό, για το δικαίωμα που έχει κάθε πλάσμα στη ζωή, για το σεβασμό της διαφορετικότητας, αλλά και για την κρυμμένη δύναμη και αποφασιστικότητα που κρύβεται μέσα μας.
Το ΔηΠεΘε Κοζάνης παρουσιάζει την απολαυστική, ανατρεπτική κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη «Σκοτσέζικο Ντούς», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη, με τους: Χρήστο Ευθυμίου, Νίκη Παλληκαράκη, Μιχάλη Μαρκάτη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Κωνσταντίνο Μουταφτσή, Δανάη Σταματοπούλου και Παναγιώτη Δαβιδόπουλο και κάνουν πρεμιέρα στις 5 Ιουλίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο.
Το «Σκοτσέζικο Ντούς» γράφτηκε από την Χρύσα Σπηλιώτη το 2000 και πραγματεύεται, με σατιρική και αυτοσαρκαστική διάθεση, τον κόσμο του θεάτρου και των παρασκηνίων, με ευρηματικές κωμικές καταστάσεις, που διαδέχονται η μία την άλλη, με ένα γρήγορο, δυναμικό, άμεσο, ευφυή διάλογο που ενισχύεται με ευφάνταστες ατάκες, λεξιλόγιο της αργκό και πολλά πνευματώδη λογοπαίγνια. Η συγγραφέας, εκτός από το στοιχείο της σάτιρας που κυριαρχεί ιδιαίτερα στον τρόπο που διαγράφονται οι στερεοτυπικές συμπεριφορές των πρωταγωνιστών, αναφέρεται και στην έλλειψη ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς, αλλά και σε καίρια κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής (πόλεμοι, εγκληματικότητα, φυσικές καταστροφές, διαφυλικές σχέσεις). Το «Σκοτσέζικο Ντούς» χρησιμοποιεί ως αφορμή τον κόσμο του θεάτρου, αλλά λειτουργεί μετωνυμικά ως εναλλαγή μεταξύ χαράς και λύπης, επιτυχίας και αποτυχίας, πραγματικότητας και θεάτρου, σοβαρού και αστείου, κωμωδίας και δράματος, που αδιάρρηκτα συνυπάρχουν σε κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης ύπαρξης.
«Οκτώ Γυναίκες» θα βρεθούν στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης στις 11 Ιουλίου για να μας προσφέρουν άφθονες δόσεις γέλιου, μυστηρίου και ανατροπών. Η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά με τις: Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου και Μαρίζα Τσάρη, ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μια έπαυλη. Ένα πτώμα. Οκτώ γυναίκες. Κανένα άλλοθι. Εσύ μπορείς να βρεις τη δολοφόνο;
Οι «Τέλειοι Ξένοι» του Πάολο Τζενοβέζε έρχονται στις 12 Ιουλίου, με τους: Πέτρο Λαγούτη, Γιώργο Χρανιώτη, Χρήστο Σαπουντζή, Κώστα Κάππα, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ, Μένη Κωνσταντινίδου, Σοφία Μανωλάκου και στον ρόλο της μικρής κόρης, η Αλίκη Κακολύρη. Eπτά φίλοι συναντιούνται για γεύμα στο σπίτι ενός εκ των ζευγαριών. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια που διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις. Γιατί όπως είπε και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, “Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές, μία δημόσια, μία προσωπική και μία μυστική.” Και σαν να μην έφταναν οι τρεις ζωές, έχει και Πανσέληνο..
Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σκηνοθετούν και διασκευάζουν φέτος το καλοκαίρι ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας και έρχονται στις 13 Ιουλίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης. Στο κωμικό μικροσκόπιο του Μολιέρου μπαίνει ένας αριστοκράτης, ο Αργκάν, ο οποίος ζει μια άνετη ζωή μέσα στον πλούτο και στα προνόμια. Θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου και καταδυναστεύει τους γύρω του απαιτώντας να υπηρετούν τις παραξενιές και τα καπρίτσια του. Παρ’ όλα αυτά, και ο ίδιος ο Αργκάν υποφέρει καθώς νιώθει ότι κάτι τού φταίει. Τρομερά υποχόνδριος και αρρωστοφοβικός είναι πεπεισμένος ότι το πρόβλημά του είναι η πολύ κλονισμένη υγεία του. Γι’ αυτό και έχει καλέσει όλους τους γιατρούς για να του βρουν θεραπεία. Μάταια όμως. Οι γιατροί – αλλά και κάθε είδους τσαρλατάνοι – δοκιμάζουν πάνω του όλες τις δοκιμασμένες και πειραματικές θεραπείες με σκοπό να τον απαλλάξουν από την «άγνωστη» ασθένειά του, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσουν και από τεράστια χρηματικά ποσά ως αμοιβή. Καθώς βλέπει ότι οι «επιστήμονες» προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν, αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του, Αγγελική, με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αδιαφορώντας αν εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη. Όταν η Αγγελική αντιδρά, ο Αργκάν με την προτροπή της δεύτερης συζύγου του της Μπελίνα, της ανακοινώνει ότι μοναδική της εναλλακτική είναι να κλειστεί σε μοναστήρι. Αυτοί που αναλαμβάνουν να τον συνεφέρουν είναι η υπηρέτριά του η Τουανέτα και ο αδερφός του ο Βεράλδος. Τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος τον εκμεταλλεύεται και ποιος τον νοιάζεται, ποιος τον επιβουλεύεται και ποιος πραγματικά τον αγαπάει.
Είναι όμως ο Αργκάν πράγματι ασθενής; Και αν ναι, ασθενεί από μια αρρώστια που μπορεί η ιατρική να θεραπεύσει; Ή μήπως είναι ένας ανασφαλής, φοβισμένος άνθρωπος που ενώ τα έχει όλα, προσπαθεί να βρει τι του φταίει και δεν είναι ευτυχισμένος και με πρόσχημα την κλονισμένη του υγεία πασχίζει να προκαλέσει τον ενδιαφέρον των γύρω του και να σιγουρευτεί ότι νοιάζονται για αυτόν; Και μήπως τελικά ο μολιερικός Αργκάν δεν διαφέρει και πολύ από τον σύγχρονο άνθρωπο που δεν ικανοποιείται με τίποτα και παρόλο που ζει μια άνετη οικογενειακή ζωή, συνειδητοποιεί τελικά ότι η βαθύτερη και σημαντικότερη ανάγκη του είναι να αγαπηθεί. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Νίκος Γκέλια, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ζυγούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης.
«Η θάλασσα και ο γέρος» με τους: Τάσο Νούσια, Βασίλη Μηλιώνη και Φαίδρα Σούτου θα βρεθούν στην Κοζάνη στις 15 Ιουλίου, σε μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, «Ο γέρος και η Θάλασσα», μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας και κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας ενώ παρομοιάζεται με ομηρικό έπος.
Ο «Μύθος της Μουλάν» στις 18 Ιουλίου, με τους: Λυδία Σγουράκη, Αντώνη Αντωνάκο, Βαγγέλη Κυπαρίσση, Στρατή Νταλαγιώργο, Χρήστο Σωνάκη, Θεοδώρα Κοκκινίδη, Χρόνη Στρίκο και Ελένη Φανδρίδου θα μας πουν λίγα λόγια για το μύθο της Μουλάν. Ο αρσενικός λαγός έχει βαριά μπροστινά πόδια. Ο θηλυκός λαγός έχει πονηρά μάτια, όταν όμως οι δύο λαγοί τρέχουν δίπλα-δίπλα, ποιος μπορεί να διακρίνει τον θηλυκό απ’ τον αρσενικό;
Στις 19 Ιουλίου έρχεται ο “Άμλετ” του Ουλίλιαμ Σαίξπηρ. Με τον Άμλετ, ο Σαίξπηρ καταθέτει στο παγκόσμιο θέατρο ένα έργο μνημειώδες που, αιώνες τώρα, έχει δημιουργήσει τη δική του μυθολογία. Μια κατάδυση στην ουσία του ανθρώπου και ταυτόχρονα ένα requiem στη σκοτεινή πλευρά του. Μέσα από τον Άμλετ, ο Σαίξπηρ μας περιγράφει την εποχή του, που είναι και δική μας εποχή. Ένα κείμενο υπερχρονικό και βαθιά πολιτικό. Ο Θέμης Μουμουλίδης, επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του έργου, με μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών, με επικεφαλής τον Αναστάση Ροϊλό στον ρόλο του Άμλετ. Με όχημα την μεγαλειώδη ποιητική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, η παράσταση παρακολουθεί το “γκρέμισμα” ενός κόσμου, ανίκανου να υπακούσει σε κανόνες και ηθική. Ένας κόσμος σκοτεινός, αδίστακτος, όπου η φιλία αλλά και οι σχέσεις αίματος δεν σημαίνουν τίποτε. Ένας “ετοιμόρροπος” κόσμος σκοπιμοτήτων και ιδιοτέλειας: η χώρα αυτή ονομάζεται Κτηνωδία. Ο Άμλετ γνωρίζει εξαρχής ότι αυτός ο κόσμος είναι σάπιος και πρέπει να καταστραφεί: καμιά χρήση του κόσμου δεν είναι καλή. Να βουλιάξει! Σε όλη τη διαδρομή του έργου, ο Άμλετ-Σαίξπηρ, με μοναδικό όπλο τη θεατρική μηχανή, δεν σταματά να αποκαλύπτει και να καταγγέλλει. Ο Σαίξπηρ αναθέτει στον Άμλετ να “στήσει” μια παράσταση μέσα στην παράσταση, ώστε θεατές και πρωταγωνιστές της τραγωδίας να μπορούν μέσα από τον μεγεθυντικό φακό της σκηνής, να βιώσουν το μέγεθος της παρακμής, την οποία είναι νομοτελειακά αδύνατον να αποφύγεις. Γιατί ο κόσμος του υποδείγματος είναι ήδη νεκρός… Παίζουν: Αναστάσης Ροϊλός, Ιωάννα Παππά, Μιχάλης Συριόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Θανάσης Δόβρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Τζένη Καζάκου, Άρης Νινίκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος.
Ο «Ηρακλής Μαινόμενος» θα «ανέβει» στις 22 Ιουλίου, με τους Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Αινεία Τσαμάτη και Νίκο Μήλια. Ο Ευριπίδης στο σπάνια παιζόμενο έργο του “Ηρακλής Μαινόμενος”, βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών. Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και “λίγο” της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη – είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός – που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Μια σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στη συνειδητοποίηση της αδυναμίας του.
Οι «Μπαμπάδες με ρούμι» των Θανάση Παπαθανασίου – Μιχάλη Ρέππα, θα ταξιδέψει στην Κοζάνη στις 24 Ιουλίου. Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σοφία Βογιατζάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκη Λάμη και η Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Πρόκειται για μία αιχμηρή σάτιρα που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να είναι δυστυχώς μεγαλύτερη από τον εαυτό της, “πιο μικρή” στη συμπεριφορά της, άπληστη, ρατσιστική, προσβλητική σε όλες τις εκδηλώσεις της.
Οι αγαπημένοι Μικροί Κύριοι και οι αγαπημένες Μικρές Κυρίες έρχονται στις 25 Ιουλίου και καλούνται να διαγωνιστούν σε ένα talent show με εσάς κριτή! Όπως πάντα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους δίνουν χρώμα, αλλά και μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Οι Μικροί Κύριοι και οι Μικρές Κυρίες συνεργάζονται, αλληλοϋποστηρίζονται και στέλνουν πάντα το μήνυμα “η ισχύς εν τη ενώσει”. Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί, δίνει ο καθένας τη δική του πινελιά στον πολύχρωμο πίνακα που λέγεται ΖΩΗ! Ελάτε να αποφασίσετε εσείς ποιος τα καταφέρνει καλύτερα στο τραγούδι! Το κείμενο έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Σερβετάς, στη σκηνοθεσία είναι η Παυλίνα Χαρέλα, τη μουσική έχει γράψει ο “δικός μας” Χάρης Γκατζόφλιας.
Στις 31 Ιουλίου έρχεται η “Ωραία Κοιμωμένη”, μια θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στο κλασικό παραμύθι. Μια ομάδα ηθοποιών παριστάνει μπροστά στο κοινό τους ήρωες του παραμυθιού του Περώ, χρησιμοποιώντας την αφήγηση, την θεατρική κούκλα, το τραγούδι και τον χορό. Έτσι ζωντανεύουν η ωραία Κοιμωμένη, ο πρίγκιπας, η γριά νεράιδα, μα και η Δράκαινα που κάνει ότι μπορεί, για ν’ ανατρέψει το “και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”. Τα παιδιά, μέσα από ένα πρωτότυπο ανέβασμα, θα έρθουν σε επαφή με πολλές θεατρικές τεχνικές αξιοποίησης των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μπουζούδης, Δέσποινα Κουσενίδου, Θεοδώρα Μωυσιάδου, Αναστασία Αναστασούδη.
1 Αυγούστου έρχεται ο “Δον Κιχώτης” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου. Το πιο αγαπημένο αστείο ρομάντζο όλων των εποχών. Πόσο απαραίτητο μας είναι να ονειρευόμαστε; Η ευγενική μας εκδοχή γιατί δεν είναι στην πρώτη ζήτηση; Μήπως η συνήθεια της κοινοτοποίας μας δίνει μια ψευδαίσθηση της ευτυχίας; Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μεταφέρεται στο θέατρο και ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη. Δον Κιχώτης ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Σάντσο ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, Δουλτσινέα η Νάντια Κοντογεώργη και Μαριτόρνα η Παρθένα Χοροζίδου. Μαζί τους οι:
Γιώργος Χατζής, Σταύρος Μαρκάλας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Χρήστος Πούλος – Ρένεσης, Γιάννης Βαρβαρέσος, Νικίτα Ηλιοπούλου και Ιωάννα Ανεμογιάννη.
«Η Μάσα και ο αρκούδος μια μεγάλη γιορτή», βασισμένη στην ομώνυμη βραβευμένη σειρά της Animaccord, σε σκηνοθεσία της Ταμίλλα Κουλίεβα, έρχεται στις 19 Αυγούστου σε μια μαγική παράσταση όπου οι αγαπημένοι ήρωες ζωντανεύουν. Όλοι μαζί επί σκηνής τραγουδούν, χορεύουν και μας μεταφέρουν στο μαγικό κόσμο της Μάσα προσκαλώντας παιδιά και μεγάλους σε ένα παιχνίδι μυστηρίου που πρέπει να παίξουν και να λύσουν όλοι μαζί. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Αθανασέλος, Στέλλα Δροσινού, Ελβίρα Πολυτίμη Θεμελή, Κριστάνα Καρρίκι, Όλια Μήτσιου, Χρύσα Μπολλάτι, Βλάσης Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Σέβη Σπύρτου.
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, η κορυφαία και πάντα επίκαιρη, κωμωδία του αρχαίου θεάτρου, έρχεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, στις 20 Αυγούστου για μία μοναδική παράσταση. Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό έργο γεμάτο χιούμορ, σάτιρα και κοινωνική κριτική που σχολιάζει με εύστροφο και διεισδυτικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, λειτουργώντας προφητικά ως προς την ανάγκη υποστήριξης του κοινωνικού ρόλου των γυναικών και της πολύτιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό βίο – οπτική που σήμερα αποτελεί κεντρικό αίτημα του Παγκόσμιου Πολιτισμού έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που αναλογούν στους ενεργούς πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελευθερία Ρήγου, Γιώργος Καρύδας, Αστέρης Πολυχρονίδης, Αστερόπη Χαριτίδου, Χριστίνα Αναγνώστου.
Στις 23 Αυγούστου θα κάνουν την εμφάνιση τους «Η σχολή μαγείας και ο μυστικός γρίφος», μια παράσταση για τη διαφορετικότητα και την πίστη στον εαυτό μας. Όλη η οικογένεια θα έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ιστορίας και να μπουν κι αυτοί στη Σχολή Μαγείας παρέα με τους πρωταγωνιστές. Ένα καθηλωτικό lighting show που δεν περιορίζεται μόνο στην σκηνή του θεάτρου, με πρωτότυπη μουσική, τρισδιάστατα σκηνικά και διαδραστικούς γρίφους με την συμμετοχή του κοινού. Παρακολουθήστε μία καινούρια ιστορία που θα σας συναρπάσει, με ένα πρωτότυπο σενάριο και μουσική που μιλάει για τις αξίες της φιλίας, της συνεργασίας και της διαφορετικότητας, δοσμένα μέσα από show χορευτικών, ξυλοπόδαρων, ξεκαρδιστικούς διαλόγους και βέβαια από τα μοναδικά ειδικά εφέ που δεν έχετε ξανά δει ποτέ στην Ελλάδα. Με τους: Νεκταρία Γκαγκαβούζη, Συμεών Ευσταθιάδη, Γεώργιο Μπατσούκα και Χρήστο Μηνασίδη.
Στις 24 Αυγούστου έρχεται “Ο Μάγκας”, ο πιο αγαπημένος σκύλος της ελληνικής λογοτεχνίας που παίρνει σάρκα και οστά από το Kids Theater και ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα, μετά από μία θριαμβευτική σεζόν στο θέατρο Νέος Ακάδημος με αλλεπάλληλα sold out, βρίσκεται τώρα σε θερινή περιοδεία για να μοιράσει κέφι και χαρά σε όλα τα παιδιά. Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, γέλιο και γλυκά συναισθήματα. Με τους: Αθανασία Καλογιάννη, Πέτρο Λιόντα, Γιώργο Μπανταδάκη, Παύλο Πιέρρο, Φιλίππα Σαματά και Χρήστο Τζιώτα.
“Ο παππούς έχει πίεση” θα πάρει τη σκυτάλη στις 26 Αυγούστου. Η πετυχημένη κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου επανέρχεται σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη φέτος το καλοκαίρι στο Αίθριο του Κέντρου
Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε μια νέα παραγωγή της εταιρείας Μέθεξις. Τον ρόλο του Παππού ερμηνεύει ο Τάσος Χαλκιάς. Μαζί του, ο Κρατερός Κατσούλης, η Μαριλού Κατσαφάδου, η Δήμητρα Στογιάννη, η Ηρώ Πεκτέση και ο Άρης Αντωνόπουλος.
Ένας παππούς, τρεις εξωφρενικές εγγονές, ένας «μπάτσος», ένας ιδεολόγος νεαρός, ένας «φόνος» και ένα ρομαντικό δείπνο με φακές οδηγούν μια θεότρελη ελληνική οικογένεια σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Τρεις αδελφές σε σημείο καμπής στη ζωή τους, η αναρχική Πόπη, που «πέφτει» στον έρωτα ενός «μπάτσου», η φοβισμένη Φώφη, που κηρύσσει την προσωπική της επανάσταση και θέτει νέους όρους και κανόνες στη ζωή της και, η καριερίστα Μαρία, που έχει στόχο να γίνει επιτέλους μάνα, μπλέκονται σε ανεξέλεγκτες παρεξηγήσεις. Συνδετικός κρίκος όλων, ο αριστερός και με άνοια Παππούς, ο οποίος γίνεται η ιδεολογική έμπνευση για την ίδρυση του νέου πολιτικού κινήματος, με το όνομα «Ψάξου». Το κίνημα που δημιουργήθηκε από τον Χάρη, τον σύντροφο της Μαρίας, φιλοδοξεί να γίνει η φωνή της νεότερης γενιάς των Ελλήνων. Ο θρυλικός «Παππούς» της Δήμητρας Παπαδοπούλου μετά το ανέβασμα του 1997 και του 2012 επανέρχεται δυναμικά για να δώσει χαρά και γέλιο στα καλοκαιρινά μας βράδια και με περισσότερη «πίεση» από ποτέ.
«Η Σπασμένη Στάμνα», έρχεται στις 9 Σεπτεμβρίου για να ρίξει την αυλαία του φετινού πολιτιστικού καλοκαιριού, με τους: Γιώργο Κιμούλη Τζόυς Ευείδη, Αργύρη Αγγέλου, Λίλη Τσεσματζόγλου, Γιώργο Στριφτάρη, Βασίλης Γιακουμάρο και Βασίλη Πουλάκο. Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές στο κοινό κωμωδίες της ευρωπαϊκής δραματουργίας, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη.
Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από μια δίκη σε μια αίθουσα επαρχιακού δικαστηρίου. Ο Αδάμ, ο δικαστής, είναι ο πιο διεφθαρμένους απ’ όλους. Όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά, το κεφάλι του είναι χτυπημένο και μελανιασμένο και η περούκα του δικαστή(που μπορεί να αποκαταστήσει κάπως την αξιοπρέπειά του) έχει χαθεί. Η αδιανόητη εμφάνισή του, όπως ανακαλύπτουμε σταδιακά, δεν είναι άσχετη με την υπόθεση και τα γεγονότα που θα διερευνηθούν στη δίκη. Η κυρία Μάρθα θέλει να αποζημιωθεί για το σπάσιμο μιας παλιάς, αγαπημένης κανάτας που συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Δεν έχει καμία αμφιβολία ποιος είναι ο ένοχος – ο Ρούπρεχτ, ο αρραβωνιαστικός της κόρης της Εύας. Ήταν μαζί της στο δωμάτιό της εκείνο το βράδυ, όπου μετά από έναν καυγά η στάμνα βρέθηκε σπασμένη. Εκείνος όμως αρνείται την κατηγορία. Παραδέχεται μεν ότι πήγε να επισκεφτεί την Εύα, αλλά όταν έφτασε στο σπίτι της, άκουσε τη φωνή ενός άντρα στο δωμάτιο της Εύας. Καταδίωξε τον εισβολέα ο οποίος όμως κατάφερε να ξεφύγει πετώντας άμμο στα μάτια του Ρούπρεχτ, έτσι ώστε αυτός (ο εισβολέας) να μην μπορεί να αναγνωριστεί. Η Εύα, όταν την ανακρίνουν, αρνείται να καταθέσει, επιμένοντας ότι η αίθουσα του συγκεκριμένου δικαστηρίου δεν είναι το κατάλληλο μέρος για μία τέτοια εξομολόγηση. Τη λύση τη δίνει μια γειτόνισσα, η κυρία Μπριγκίτε, η οποία είχε δει έναν άνδρα να το σκάει από το παράθυρο της Εύας. Εκείνος δε ο άντρας φεύγοντας μέσα από κάποια κλαδιά δέντρων έχασε μια περούκα ενός δικαστή. Γίνεται σαφές ότι ο Αδάμ, ο δικαστής, ήταν ο ένοχος.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr