Μειώνει η κυβέρνηση το μερίδιο από τα έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων Co2 για την περιοχή μας

2 Min Read

«Η ενίσχυση των λιγνιτικών περιοχών πέφτει θύμα της ενεργειακής κρίσης» σχολιάζει ο αναλυτής πολιτικής Νίκος Μάντζαρης

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (συγκεκριμένα την ΥΠΕΝ/Δ ΚΑΠΑ/105192/1790) που δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση μειώνει το μερίδιο από τα έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων Co2 του 2022 που θα πάει στις λιγνιτικές περιοχές στο 1,125% αυξάνοντας, παράλληλα το ποσοστό που θα ενισχύσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο 77,275%. Πρόκειται για τη τρίτη ΚΥΑ που εκδίδεται σχετικά με την κατανομή των εσόδων του 2022. Το μερίδιο των λιγνιτικών περιοχών ήταν 4,5% στην πρώτη ΚΥΑ της 8ης Φεβρουαρίου του 2022. Στη συνέχεια μειώθηκε στο 3,5% τον Απρίλιο πριν πέσει στο 1,125% τον Οκτώβριο του 2022.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank Νίκος Μάντζαρης «αν ληφθούν υπόψη τα ως τώρα δημόσια έσοδα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων και γίνει μια ρεαλιστική πρόβλεψη για την εξέλιξη των τιμών του άνθρακα ως το τέλος του χρόνου (75 ευρώ/τόνο), τα συνολικά έσοδα της χώρας για το 2022 από το χρηματιστήριο ρύπων θα ξεπεράσουν τα 1,3 δις ευρώ. Συνεπώς, η μείωση του μεριδίου των λιγνιτικών περιοχών από 4,5% σε 1,125% αντιστοιχεί σε περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί παραπάνω από 5 δις ευρώ από την αρχή της κρίσης.

Όπως σχολιάζει ο κ. Μάντζαρης «στην Ελλάδα φαίνεται ότι η ενίσχυση των λιγνιτικών περιοχών από τα έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα –που πρώτη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αξιοποίησε η Ελλάδα για τη Δίκαιη Μετάβαση- πέφτει θύμα τη ενεργειακής κρίσης».

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση