Μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Market Pass 2

3 Min Read

Περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου υπολογίζεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των νέων δικαιούχων για Market Pass 2, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ από τις 31 Αυγούστου, θα ξεκινήσει τους ελέγχους των ήδη δικαιούχων, ώστε να εξακριβωθεί εάν συνεχίζουν να δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα, ενώ η καταβολή του επιδόματος αναμένεται αρχές Οκτωβρίου.

Οι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το market pass, ενώ οι ήδη δικαιούχοι δε θα χρειαστεί να προβούν σε αυτή τη διαδικασία. Με βάση το τελευταίο τους εκκαθαριστικό οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα διαπιστώσουν εάν είναι εκ νέου δικαιούχοι και το ποσό θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους ή στην ψηφιακή κάρτα, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση όσοι είχαν επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, να μπορέσουν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής σε άυλη προπληρωμένη κάρτα και το αντίστοιχο. 

Η ανάληψη των χρημάτων και η μεταφορά των χρημάτων σε τρίτο πρόσωπο, δεν επιτρέπεται, ενώ το ποσό είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δε δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Τα κριτήρια παραμένουν ίδια, δηλαδή εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος). 

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τουτέστιν η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την άυλη ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση