Ολοκληρώνεται σήμερα το Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργίας στην Πτολεμαϊδα

Σε εντυπωσιακά τρισδιάστατα γλυπτά μετέτρεψαν τους κορμούς λεύκας που κόπηκαν κατά τον καθαρισμό του ρέματος Σουλού στην Πτολεμαϊδα, πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικές Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας. Το Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργίας που διοργάνωσαν οι γλύπτες Θόδωρος Ζυρπιάδης και Φίλιππος Καλαμάρας ολοκληρώνεται σήμερα με τους καλλιτέχνες να έχουν μετατρέψει την αυλή του Ιππικού Ομίλου «Βελιστίχη» σε πάρκο ξύλινων αγαλμάτων.


Οι καλλιτέχνες Φίλιππος Καλαμάρας, Θόδωρος Ζυρπιάδης, Μάρκος Κοζαϊτης, Δέσποινα Ναϊντί και Κώστας Παπακοσμάς, χρησιμοποίησαν ηλεκτρικά και μηχανοκίνητα αλυσοπρίονα, σκαρπέλα, γωνιακούς τροχούς και άλλα μικρότερα εργαλεία για τα φινιρίσματα, για να δημιουργήσουν τα τρισδιάστατα επιδαπέδια γλυπτά μεγάλου μεγέθους. Στόχος τους τόσο να «παντρέψουν» τις σκέψεις, τις ιδέες και την φιλοσοφία τους αλλά και να δημιουργήσουν την αρχή για να γίνει θεσμός το Συμπόσιο και μάλιστα με Βαλκανική εμβέλεια.


«Οι στόχοι είναι πολλαπλοί. Αρχικά θέλουμε να ανοίξουμε έναν καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ μας αλλά και με τη φύση. Αφετέρου να δείξουμε στον κόσμο πως το ξύλο και συγκεκριμένα η λεύκα, η οποία είναι ένα άχρηστο για πολλούς υλικό που δεν καίγεται και χρησιμοποιείται μόνο για παλέτες, μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για χρηστικού χαρακτήρα γλυπτά όπως για παράδειγμα έναν καναπέ» είπε στον «Χ» ο επιστημονικά υπεύθυνος του Συμποσίου και καθηγητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών της Σχολής της Φλώρινας Θόδωρος Ζυρπιάδης. Η επαναχρησιμοποίηση των φυσικών υλικών, όπως το ξύλο που στην Δυτική Μακεδονία είναι γνωστό μόνο για καύσιμη ύλη, είναι ένα ακόμη μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

Το Συμπόσιο διοργάνωσε το εργαστήριο Διακοσμητικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Ιππικό Όμιλο Βελιστίχη.

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr