Μια παλιά παρακαταθήκη, μια νέα «κιβωτός», του Γρηγόρη Κοντού

4 Min Read

Η Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης άνοιξε τις πόρτες της. Αύριο, Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018,  στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνιά της με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Το νέο και με μοντέρνα αρχιτεκτονική κτήριο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (ΚΔΒΚ) δίνει μια νέα προοπτική συνέχειας. Η νέα Βιβλιοθήκη αποτελεί κιβωτό πολιτισμού. Σώζει και φυλάσσει με ασφάλεια τη θησαυρισμένη σκέψη και γνώση πολλών αιώνων. Σκέψη και σοφία υπάρχουν εκεί, φυλαγμένα στα ράφια της βιβλιοθήκης και μας περιμένουν. Περιμένουν τη νέα σκέψη και τη νέα γνώση, να μπολιαστούν με τα παλιά και να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική.

- Advertisement -

Διαθέτει:  αναγνωστήριο, χώρο φύλαξης χειρογράφων, εγγράφων και παλαιτύπων, παιδική βιβλιοθήκη, εργαστηριακούς χώρους συντήρησης βιβλίων και άλλων αντικειμένων, μουσείο (κειμηλίων της πόλης και της βιβλιοθήκης, εικόνων και πινάκων, εκθεμάτων σχετικών με το βιβλίο και τον τύπο),  αμφιθέατρο εκδηλώσεων, γραφεία προσωπικού κ.α.

Με τους μεγάλους και άνετους χώρους της, με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών μπορεί να καταστεί ένας κεντρικός πόλος δράσης  πολιτισμού. Και δεν είναι μόνο τα βιβλία. Εικαστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας), μουσικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις λόγου (ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ), ημερίδες, συνέδρια, διαγωνισμοί λογοτεχνίας, φωτογραφίας κ.α. είναι κάποιες από αυτές τις δράσεις.

Με τα εγκαίνια η νέα Βιβλιοθήκη μας περνάει σε μια νέα εποχή. Η μέρα αυτή είναι ιστορική. Είναι ιστορική για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Είναι ιστορική για τον ενεργό πολιτισμό της. Σε μια εποχή, κατά την οποία χειμάζεται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία σε πολλά επίπεδα, η ΚΔΒΚ δίνει μια ακτίνα φωτός και αισιοδοξίας.

Σ’ όλη αυτή την πορεία της (μέχρι τη σημερινή ολοκλήρωσή της) κατεβλήθη πολύς κόπος. Τίποτε δεν ήταν και δεν είναι αυτονόητο. Με τη συνδρομή πολλών ανθρώπων και φορέων η Βιβλιοθήκη  είναι σήμερα λειτουργική. Σ’ αυτόν τον  κοινό τόπο κατέληξε το προηγούμενο Σάββατο η σεμνή εκδήλωση αποχαιρετισμού του παλιού κτηρίου της Βιβλιοθήκης, όπου προηγούμενοι Δήμαρχοι, Πρόεδροι και Διευθυντές της Βιβλιοθήκης κατέθεσαν με συγκινητικό τρόπο την εμπειρία τους από την εμπλοκή τους στην υπόθεση της Βιβλιοθήκης.

Δικαίως παλιότεροι Δήμαρχοι, Πρόεδροι της Βιβλιοθήκης, Διευθυντές της αισθάνονται τιμή για την υπηρεσία που προσέφεραν. Είναι θεμιτό ο σημερινός Δήμαρχος  Λ. Ιωαννίδης και το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο να αισθάνονται την περηφάνια της ολοκλήρωσης ενός σημαντικού ιδρύματος της πόλης. Είναι θεμιτό ο σημερινός Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο Παναγιώτης Δημόπουλος, να αισθάνεται την ικανοποίηση να βλέπει ολοκληρωμένη μια κοπιώδη προσπάθεια χρόνων, με τις αμέτρητες ώρες αφιλοκέρδειας που διέθεσε. Δίπλα του με ακάματη συνδρομή ο Αντιπρόεδρος Π. Πτωχούλης. Όσοι ακόμα σχετιστήκαμε με τη Βιβλιοθήκη, ως φίλοι της και χρήστες πρώτα, ως μέλη του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης τώρα, χαιρόμαστε που ευοδώθηκαν κόποι και προσπάθειες των τελευταίων χρόνων. Το προσωπικό, τέλος, της Βιβλιοθήκης, μόνιμο και έκτακτο, συνέδραμε αποφασιστικά, ώστε να ετοιμαστεί και να γίνει λειτουργική η νέα Βιβλιοθήκη.

Η Βιβλιοθήκη πια δίνεται εκεί που ανήκει:  στους πολίτες· στους μαθητές· στους επιστήμονες και ερευνητές. Εργαλείο στα χέρια και στο μυαλό όσων αγωνίζονται για τη γνώση.

Εύχομαι η νέα Βιβλιοθήκη να «πορευθεί» με  σιγουριά και σταθερότητα προς το μέλλον. Γιατί προς τα εκεί (πρέπει να) είναι σταθερά προσανατολισμένη.

 

Γρηγόρης Αθ. Κοντός

 

 

Μοιραστείτε την είδηση