Μητσοτάκης: Διαβεβαιώνω όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες

6 Min Read

Ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης 23 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζουν στο Συμβούλιο αυτό την κατάσταση στην Ουκρανία, θέματα ανταγωνιστικότητας, ενιαίας αγοράς και οικονομίας και θέματα ενέργειας. Στο τραπέζι των συζητήσεων τίθενται και ζητήματα εξωτερικών σχέσεων και άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε λίγο μετά τις 12 στο Συμβούλιο και σε δήλωση του διαβεβαίωσε τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις. Όμως θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως η χώρα μας «προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτό επιτρέπει στην Ελληνική Κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας.»

Για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ανέφερε πως η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα που χρειάζεται, προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά «με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μελόνι

Το μεταναστευτικό θέτει στο Συμβούλιο η Μελόνι

Το μεταναστευτικό και την «περιφρούρηση και προστασία της Ευρώπης», όπως είπε χαρακτηριστικά, έφερε στο Συμβούλιο της Ευρώπης η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι (Fdi/Ecr). Η Μελόνι, μιλώντας στην Ιταλική Γερουσία, είπε πως «η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα από τα «πιο δύσκολα ζητήματα των τελευταίων δεκαετιών: να περιφρουρήσει την ασφάλεια, να προστατεύσει τον οικονομικό ιστό και να προετοιμαστεί για ριζικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στις νέες παγκόσμιες ισορροπίες. Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει καταστεί διαρθρωτική, και αυτός ο ορισμός είναι ο πιο ρεαλιστικός.»

Να σημειωθεί πως η Ιταλίδα Πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, επιτίθεται στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα και τους κατηγορεί για «ενοχική παραμέληση» του μεταναστευτικού για χρόνια και για «εγκατάλειψη της Ιταλίας στο θέμα αυτό.» Υπενθυμίζουμε την οργισμένη επιστολή της προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά τις τραγικές εικόνες στο Κούτρο που 80 πρόσφυγες πνίγηκαν.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες (αριστερά) με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (δεξιά) κατά την είσοδό τους στο Συμβούλιο

Παρουσία του Γ.Γ του ΟΗΕ η πρώτη ημέρα των διεργασιών

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες άνοιξαν οι διεργασίες του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών. Τον Γ.Γ. του ΟΗΕ υποδέχτηκε στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, ο οποίος μίλησε για κοινά οράματα και ιδέες των δυο οργανισμών. 

«Πιστεύουμε στην πολυμερή προσέγγιση. Πιστεύουμε στο πνεύμα συνεργασίας. Πιστεύουμε στον Χάρτη του ΟΗΕ, στο διεθνές δίκαιο. Σήμερα (χθες) θα δούμε μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όπως τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και για το θέμα αυτό θέλω να σας επαινέσω την πρωτοβουλία σας για τη Συμφωνία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Θα αντιμετωπίσουμε επίσης την κλιματική Αποφασίσαμε πολύ φιλόδοξους στόχους από την πλευρά της ΕΕ και επαινούμε την προσωπική σας δέσμευση γιατί γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι. Γνωρίζουμε ότι είστε εξαιρετικά ενεργοί για την έναρξη συνομιλιών για μια μεταρρύθμιση σχετικά με περισσότερη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να βασιστείτε στην ΕΕ και σε αυτό το θέμα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σαρλ Μισέλ.

 

Σωκράτης Μουτίδης –  xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση